Elena M. Cîmpan: Consfătuirile profesorilor de limbi moderne din județul Bistrița- Năsăud, de chiar Ziua Europeană a Limbilor, 26 septembrie

     Nici nu se putea alege o zi mai potrivită pentru a organiza și desfășura Consfătuirile profesorilor de limbi moderne, decât 26 septembrie, care este declarată Ziua Europeană a Limbilor ( ZEL ), de către Consiliul Europei și Comisia Europeană, și se sărbătorește din anul 2001.

     Motto-ul Zilei de anul acesta este „Spuneți da limbilor!” și propune două provocări lingvistice: limbile în clasa/școala mea și frumusețea limbilor, prin expresii și povești.

      Câteva considerații de natură umanistă ne îndreptățesc să  pledăm, în continuare, pentru lectura operelor în original, așa cum este și îndemnul binevenit, de introducere a literaturii în orele de limbi moderne.

     Dintre multele expresii referitoare la avantajul și bucuria învățării și cunoașterii limbilor moderne, „Nu vei înțelege niciodată o limbă, până când nu vei înțelege cel puțin două”, „dacă îi vorbești unui om în limba pe care o înțelege, vei ajunge la mintea lui, dacă îi vorbești în limba sa, vei ajunge la inima lui”, „o limbă te va plasa pe un coridor pentru toată viața, două limbi îți vor deschide toate ușile întâlnite”, una mi-a plăcut în mod deosebit, pentru că are și puțin umor și îi aparține Sf. Împărat Carol Quintul:„vorbesc în spaniolă cu Dumnezeu, în italiană cu femeile, în franceză cu bărbații și în germană cu câinele meu...”

     Cu o prezență covârșitoare, din văile locului, de pe Țibleș, de pe Someș, de pe Sălăuța, de pe Câmpie, de pe Bârgău, de pe Ilve, din Sângeorz, din Năsăud, din Bistrița, din cetate, profesorii de limbi moderne, eleganți și școliți, cu experiență sau debutanți, îmbrăcați de sărbătoare ( pentru că sărbători sunt considerate Consfătuirile, la fiecare început de an școlar ), au pornit la drum, cu dorința de a cuceri teritorii ale științei, ale creativității și ale comunicării, într-o unitate de echipă. Pentru aceste cadre didactice devotate ( prezente, aprox. 180 ), care predau limbile engleză, franceză, italiană și germană, au fost făcute referiri la cadrul normativ, legislativ, actualizat, pentru anul școlar 2023-2024, s-au prezentat prioritățile educaționale, programele specifice, reperele metodologice pentru clasa a XI-a, în continuarea celor de a IX-a și de a X-a, precizări ale evaluării digitale, rolul limbilor moderne în formarea unor competențe- cheie, avantajele certificatelor internaționale, DELF, Cambridge, oferte ale cursurilor de formare, CREFECO, EDULIP, toate acestea sub auspiciile benefice ale Zilei Europene a Limbilor.

     Timp de două ore, timpul s-a oprit și a ascultat și el, ca un elev cuminte, vrăjit de darul profesorilor lui, prezentări, discuții, dezbateri și propuneri pentru o bună organizare a anului școlar 2023-2024, pentru limbi moderne, cu activitate de îndrumare, de perfecționare, de organizare, încă de pe acum, a olimpiadelor școlare. Profesorii au primit câte un Certificat de Participare la Consfătuiri, ca să le amintească de acest eveniment drag, ca și cum ar fi vizitat un muzeu, ar fi ascultat un concert sau ar fi citit o carte.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5