Elevii de la Şcoala Gimnazială Artemiu Publiu Alexi au dus colindul străbun pe scena centrului cultural din Sângeorz-Băi
Tezaurul spiritualității populare trebuie păstrat viu în conștiința noilor generații. Așa cum afirma G. Dem. Teodorescu "Datinile, poveștile, muzica și poezia sunt arhivele popoarelor; cu ele se poate reconstitui trecutul.″ Din vremea Romei Antice și până astăzi, pe pământul României, s-a mers cu colindul. Niciodată românii nu au renunțat la acest ritual străvechi, un pașaport al vechimii și trăirii noastre pe pământ. Cei dintâi colindători au fost păstorii care au venit la peştera luminată, unde S-a născut Pruncul Iisus şi bucurându-se de acest semn ceresc şi de glasul îngerilor au vestit degrabă, în Cetatea Betleemului, minunea la care au fost martori.Colindul este o nepreţuită zestre spirituală, pe care o moştenim din moşi-strămoşi. El este sfânt, pentru că transmite un mesaj ceresc, o veste de la Dumnezeu.
Cu colindul au pornit şi elevii Şcolii Gimnaziale "Artemiu Publiu Alexi" din Sângeorz-Băi, dar nu oricum, ci într-un reușit concert de colinde și obiceiuri de Crăciun intitulat "Deschide-ţi inima, copile!". Evenimentul artistic s-a desfășurat la Centrul Cultural "Iustin Sohorca", din localitate. Pe scenă au urcat elevi ai claselor primare de la școala de centru ( coordonați de înv. Ioana Ani și Vasile Tămaș), dar și de la școlile Valea Borcutului ( înv. Sanda Cărbune) și Cormaia ( grupul "Cormăița"- înv. Livia Mihăilă),elevi din clasele a V-a B,C și E,a VII-a A ,a VIII-a D (coordonatori prof. Adrian Făgărășan, Marin Varvari, Ana Runcan, Floarea Bârta, Gabriela Chira) care au încântat spectatorii prin frumuseţea şi autenticitatea costumelor populare sângeorzene, dar şi prin acurateţea interpretării unor colinde tradiţionale , mai noi sau mai vechi: , Ce vedere minunată″!, ,,Legănelul lui Iisus″, ,,În sara sfântă de Crăciun″, ,,Peste sat lumina-i mare″, ,,O, ce bucurie mare!″, ,,Slobozî-ne, gazdă-n casă!″, ,,Scoală , gazdă, nu mai sta! ″etc.,colinde ce au umplut sufletele tuturor cu bucurie, liniște și împăcare sufletească. Cu siguranță, păstrând obiceiurile păstrăm vii și sfinte amintirile străbunicilor și bunicilor care duceau o viață simplă, dar foarte sănătoasă pentru minte, suflet și trup, pentru care biserica și familia erau sfinte.
Printre cele mai frumoase datini păstrate încă la loc de frunte, în zonă, se numără şezătorile. În serile lungi de toamnă târzie şi de iarnă, când somnul nu te "cerca la culcarea soarelui", tineretul se aduna într-o casă mai încăpătoare, împletind munca şi veselia, într-o atmosferă plină de glume, doine, cântece şi jocuri. Fetele veneau cu furca-n brâu sau cu alte lucruri de mână, iar feciorii deseori purtau fluierul după curea, veselindu-se la momentul potrivit, după cântecul acestui instrument. Un astfel de obicei a fost prezentat de elevi ai clasei a VIII-a A, îndrumați de prof. Rodica Strugar.
,,Jocul caprei", un alt obicei străvechi, a fost adus pe scenă, cu talent și umor, de câțiva elevi din clasa a VI-a D, coordonați de prof. Lenuța Grapini.
Finalul concertului a aparținut grupului "Vestea Bună", format din elevi de religie penticostală, care au încântat asistența cu câteva colinde interpretate vocal și instrumental, sub îndrumarea prof. Nicoleta Gagea și grupului coral "UNITATIS", coordonat de prof. Daniela Clapa, care de curând a ,,adunat lauri" la Gala Națională CANTUS MUNDI desfășurată la Bistrița.
"Misiunea noastră, a dascălilor, este să dezvăluim bogăția și sensul creștin înalt, mesianic al colindelor, valențele fabuloase ale tradițiilor și obiceiurilor strămoșești, cât și originalitatea și autenticitatea costumelor populare . Colindătorii de astăzi ne-au adus mai aproape de suflet spiritul sărbătorilor de Crăciun prin minunatele colinde strămoşeşti care ne-au făcut să vibrăm , să zâmbim şi să fim mai profunzi. Colindele ne înalţă sufleteşte, ne înnoiesc făptura interioară, ne apropie unii de alţii, ne fac mai buni, mai iubitori, mai iertători, mai credincioşi, într-un cuvânt ne picură în suflete acea linişte şi acel echilibru moral ce ne este atât de necesar în călătoria noastră pe acest pământ. De Crăciun este momentul să uităm de griji și supărări, să iertăm,să iubim și să ne amintim că nu suntem niciodată singuri. Frumusețea iernii, cu dulcele ecou al colindelor și cu imaginea celor dragi în suflet să vă aducă sănătate, fericire și împliniri.Sărbători binecuvântate!", a transmis prof. Adrian Bosancu, directorul școlii.
Prof. Cătălina Mureșan –director adjunct, a ținut să mulțumească elevilor, cadrelor didactice, părinților, bunicilor, ,, Asociației părinților″ și nu în ultimul rând directorului Centrului Cultural ,, Iustin Sohorca″, prof. Florin Hodoroga, pentru implicare în realizarea acestei manifestări artistice.
Înv. Anuţa Pop
Şcoala Gimnazială " Artemiu Publiu Alexi" Sângeorz Băi
Adaugă comentariu nou