Elevii de la Școala Gimnazială Sînmihaiu de Cîmpie au readus prin lecția unirii mândria de a fi român
“Unde-i unul, nu-i putere
La nevoi si la durere.
Unde-s doi, puterea creste
Si dusmanul nu sporeste!
Amândoi suntem de-o mama,
De-o faptura si de-o seama,
Ca doi brazi într-o tulpina,
Ca doi ochi într-o lumina.”
Hora Unirii – Vasile Alecsandri
Publicată pentru prima dată în 1856 în Steaua Dunării, Hora Unirei lui Vasile Alecsandri rămâne la fel de actuală pentru societatea românească chiar și după 163 de ani. Cu toate că de la dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, România a obținut independența și a realizat marea unire în 1918 se poate simți cum neamul românesc are nevoie astăzi să fie unit sufletește mai mult ca oricând.
Incapacitatea de a avea o atitudine activă față de colectivitate și neputința de a comunica și de a coagula un ideal comun în sufletele celorlalți dau naștere unei societăți mediocre, coruptă, superficială, mercantilă și plină de platitudini care încet, dar sigur crează o prăpastie între indivizi.
Prin urmare ceea ce avem noi nevoie acum pentru progresul națiunii este să existe oameni puternici si inteligenți, avem nevoie de indivizi care gândesc ca un om de acțiune și acționează cerebral. Și ce exemplu mai bun putem da în acest sens decât generația pașoptistă care și-a propus atunci să reducă diferența enormă care separa, în acel moment, cultura română de cea europeană pentru a pune temelia României moderne.
Cu imboldul dat de o generație de vizionari, un context internațional favorabil și oameni de stat precum A.I.Cuza și Mihail Kogălniceanu s-a dat startul făuririi României moderne realizată cu aportul unei societății unite în cuget și simțiri de la țăranul simplu moș Ion Roată și până la prea măria sa principele. Prin urmare merită ca data de 24 ianuarie să fie păstrată în memoria noastră ca un model de bună purtare și curaj pentru momentele în care ne aflăm în deznădejde.
Nu în ultimul rând, acest exemplu de acceptare reciprocă, toleranță, curaj și demnitate de la 1859 am decis să-l prezint și elevilor mei de la Școala Gimnazială Sînmihaiu de Cîmpie care de această dată au devenit ei profesori și au readus în prim plan prin lecția unirii mândria de a fi român. Cu toate că în ultima perioada suntem bombardați de informații si atitudini negative, meseria de profesor și o școală altfel care dă cel mai bun exemplu că prin curaj, muncă si dedicare progresul și succesul sunt posibile mă fac să mă mândresc și să am deplină încredere că în ciuda tuturor piedicilor viitoarea generație va aduce cu siguranță vremuri mai bune.
Budăcan Bogdan Ionuț - prof. Școala Gimnazială Sînmihaiu de Cîmpie
Citiţi şi:
- Subprefectul Ioan Zăgrean: Să nu ne uităm istoria, graiul și simțămintele noastre autentic românești!
- D U P Ă … 150 D E A N I
- Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Năsăud
- Elevi, profesori și părinți au sărbătorit Unirea Principatelor Române la Școala Gimnazială „Grigore Silași” Beclean
- „COBORA CERUL PE APE … ”
Adaugă comentariu nou