Fără arhitect,

Esteticul Bistriţei a scăpat de sub control

Este o modă, la Bistriţa, ca fiecare scară de proprietari să-şi reabiliteze faţada la bloc după propriile criterii. Deşi reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe propune anumite reguli, iar vopsirea acestora ar trebui să fie în paleta de culori dominantă în zonă, stabilită de către compartimentul de urbanism şi amenajarea teritoriului din cadrul Primăriei, deşi se cere autorizaţie pentru aceste lucrări, una este scris şi alta situaţia pe teren. Suntem agasaţi de prostul gust prin care proprietarii înţeleg să-şi reînnoiască faţada blocului.

O scară este în culori rozosine, alta a rămas în griul sumbru de pe vremea lui Ceauşescu. Şi mai inestetic este atunci când observi că pe o scară proprietarii şi-au zugrăvit şi reabilitat blocul din două în două etaje. Înţelegem că nu toţi proprietarii dispun de sumele necesare pentru reabilitare, însă ne întrebăm unde este arhitectul oraşului? Avem un arhitect care să controleze bunul gust al urbei din punct de vedere estetic? Se pare că Bistriţa nu dispune de un arhitect, la fel ca şi oraşele europene, şi poate, în al doisprezecelea ceas administraţia publică locală se va trezi şi va include în organigrama aparatului propriu şi acest post. Şi în acest domeniu, beclenarii sunt cu un pas în faţa bistriţenilor. Pentru reabilitarea blocurilor culorile fiind clare: portocaliu, pe str. Grigore Silaşi, verde pe str. Şieului, galben pe str. Ghiocelului, bej pe Aleea Zorilor, roşu pe str. 1 Decembrie etc. Bistriţa a devenit un oraş pestriţ, în care fiecare îşi zugrăveşte „proprietatea” după propriul plac, inclusiv în Centrul istoric.

P

rimarul Ovidiu Creţu promitea în campania electorală reabilitarea termică şi estetică a blocurilor de locuinţe. În programul cu care el a câştigat alegerile sunt incluse 22.000 de apartamente, costul total al acestora fiind de 28 milioane euro. Foaia de parcurs ar arăta cam aşa: 1 iulie – 30 noiembrie 2008, identificarea firmelor de consultanţă capabile să realizeze proiectul reabilitării şi culegerea datelor referitoare la fiecare bloc. 1 decembrie 2008 – 30 ianuarie 2009 – măsurarea coeficientului de transfer termic pentru fiecare scară de bloc; 1 februarie – 30 aprilie 2009 – întocmirea, depunerea şi susţinerea documentaţiilor de accesare a fondurilor; 1 mai – 30 august 2009 –licitarea lucrărilor şi atribuirea în execuţie, urmând ca din 1 septembrie 2009 să înceapă reabilitarea blocurilor, proiect care are ca termen de finalizare anul 2013. Conform programului afişat pe www.ovidiucretu.ro, pentru proiect 25% din fonduri vor fi de la bugetul municipal, completarea până la 75% venind prin Programul Operaţional Regional.

’Om trăi şi ’om vedea care va fi soarta „estetică” a oraşului nostru, dragi bistriţeni europeni!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5