Eşti absolvent? Vezi ce trebuie să faci pentru a deveni… şomer!

Absolvenţii de studi medii şi superioare trebuie să se înregistreze la agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă ori la punctul de lucru în a căror raza îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinta, în termen de 60 de zile de la absolvire ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Asta, dacă tinerii doresc să beneficieze de prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru înregistrare ca persoană aflată în căîutarea unui loc de muncă, absolventul trebuie să depună un dosar plic ce cuprinde actul de identitate în original şi copie; actul de absolvire a formei respective de învăţământ (sau adeverinţă) în original şi copie; carnetul de muncă în original şi copie (dacă a fost încadrat în muncă anterior absolvirii); certificatul de naştere, căsătorie în original şi copie; adeverinţă medicală din care să rezulte că este apt de muncă sau că are eventuale restricţii medicale; acte eliberate de organele financiare teritoriale, din care să rezulte că nu realizează venituri sau că realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare.

După termenul de 60 de zile de la absolvire, dacă nu a putut fi repartizat la un job corespunzător pregătirii profesionale şi nivelului studiilor, tânărul poate depune o cerere pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj. Cererea va fi însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere a absolventului că nu urmează o formă de învăţământ la data solicitării dreptului.

“Indemnizaţia de şomaj se acordă absolventului o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită. Indemnizaţia de şomaj nu se acordă absolventului care urmează o formă de învăţământ la data solicitării dreptului (de exemplu, un absolvent de liceu înscris la o facultate nu are dreptul la indemnizaţie de şomaj sau un absolvent de studii superioare care se înscrie la un masterat sau învăţământ postuniversitar nu are dreptul la indemnizaţie de şomaj). Indemnizatia de şomaj se acorda absolventului pe o perioadă de 6 luni şi este în cuantum de 250 lei, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare”, precizează directorul executiv Otilia Râpan de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud.

Comentarii

07/08/13 22:46
Catalin

mult mai bine ar fi daca absolventii si-ar gasi de munca. Doar nu pentru a deveni someri au facut studiile.
Problema cu adevarat grava e ca fara experienta e greu, aproape imposibil. Si uite asa stau (eu, si in mod sigur si multi altii ca mine) cu diploma in buzunar, pe langa asta mai am si ceva atestate, ca vroiam sa fiu sofer pe tir - si deh, ma gandeam ca ajuta - si serviciu tot nu am gasit. Cred ca pana la urma imi fac si eu actele de somaj, nu prea am ce face. Sau?

09/08/13 13:59
Lupi

250 de lei sunt asa putini bani, si totusi inseamna un ajutor destul de important pentru multe familii. Eu sunt de parere ca statul ar trebui sa acorde ajutoare mai puternice si cu valoare motivationala mai mare pentru firmele care angajeaza absolventi, poate asa s-ar mai reduce nr somerilor tineri.
@Catalin: din cate stiu eu, este o firma in timisoara care se numeste hartl si care angajeaza si tineri fara experienta- poate incerci la ei! Bafta ;)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5