Eugen Teodorovici: Primarii să nu aibă nicio grijă! La rectificare, vor fi reglate problemele cu bugetele locale. Preşedintele Moldovan: Să nu transforme primăriile în aparat de plătit salarii!

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat că douăprobleme au fost ridicate de primarii bistriţeni la întâlnirea pe care a avut-o, la Palatul Administrativ. Este vorba despre supraestimarea veniturilor locale, dar şi cheltuielile cu asistenţa socială, probleme care ar urma să fie reglate la rectificarea bugetară.

         „Una dintre problemele ridicate a fost despre o supraestimare a bugetelor la nivel local, la nivel de ţară. Pentru bugetul anului viitor, colegii de la Finanţe vor trebui ca atunci când se face bugetul să aibă prima dată discuţia la nivel de unitate administrativ-teritorială, să vadă dacă ceea ce prevăd ei acolo va fi şi real, să nu se ia în calcul doar venituri care au fost anul trecut, dar care nu se întâmplă şi în acest an.În primulrând, trebuie schimbată procedura. Aceste cazuri punctuale, la rectificare vor fi reglate. Primarii nu trebuie să-şi facă griji pe această chestiune”, a declarat ministrul Teodorovici.

         În ceea ce priveşte cheltuielile sociale transferate la nivel local, ministrul aprecizat că dacă anul trecut au fost de chletuite la nivel naţional 3,5 miliarde lei, anul acesta au fost prevăzuţi 4,7 miliarde lei. „Dacă apar diferenţe -  noi am făcut raportarea la ce a fost anul trecut – de la 1 ianuarie s-a mai angajat o persoană, automat are nişte cheltuielo aferente, vouchere de vacanţă, norma de hrană şi multe altele, acolo se discută caz cu caz, pentru ca primarii să nu rămână cu acea cheltuială pe care statul trebuie să o suporte.  Ministerul de Finanţe şi Guvernul vine şi sprijină acele UAT-uri aşa cum a făcut-o în ultimii 2 ani de zile pentru ca lucrurile să poată merge bine şi mai ales investiţiile”, a spus ministrul Finanţelor.

Eugen Teodorovici a precizat că Guvernul alocă 9 miliarde lei la nivel local, plus alocările prin PNDL, urmând să fie decontate toate lucrările efectuate.

***

         În context, preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a precizat că funcţionarii de la Trezoreriile din fiecare judeţ se vor întâlni cu primarii fiecărei localităţi din judeţ, pentru a discuta despre estimarea veniturilor pentru anul 2020. „O altă îngrijorare a primarilor era actualizarea contractelor în derulare odată cu creşterea făcută prin Ordonanţa 114/2018. Statul este cel care printr-o modificare legislativă bună  - creşterea salariilor într-un sector extrem de deficitar al construcţiilor la 3000 lei, pentru căştiţi că avem peste 50 de lucrări scoase la licitaţie la care nu se prezintă nimeni – va veni şi va acoperi, conform Ordonanţei 114, la rectificare, diferenţele de sume care trebuie actualizate în plus”, a explicat preşedintele Radu Moldovan.

 „Nu trebuie să mai existe niciun fel de îngrijorare vizavi de acele deficite create dintr-o greşeală de estimare, dintr-o greşeală de calcul”,  a precizat preşedintele Moldovan.

Şeful administraţiei judeţene a adăugat căs sunt foarte mulţi primari nemulţumiţi de modul în care sunt emise acele certificate pentru încadrarea în grad de handicap, o soluţie juridică urmând să fie dată de structurile asociative, astefl ca reprezentanţi ai consiliilor locale să fie cooptaţiîn aceste comisii pentru că ştiu realităţile.

Nu în ultimul rând, pe tema salarizării persoanlului angajat în primării, preşedintele Moldovan a menţionat că unele primării au stabilit salarii „cât pot duce”, în timp ce în alţii „au exagerat în acordarea salariilor”. „O să răspundă cei care nu şi-au făcut calculele necesare şi transformă primăriile în aparat de plătit salarii la funcţionari şi nu mai au bani pentru investiţii. Anul trecut, inclusiv celor care nu şi-au calculat ponderea salariilor în buget, Guvernul le-a acoperit acele diferenţe. I-am anunţat, dinainte de adoptarea bugetelor, că eu unul nu voi mai semna cereri către Ministerul de Finanţe să le aprobe sume. Sunt unii în ţară care şi-au stabilit salarii mai mari decât bugetul primăriei, adică veniturile pe care le încasează. Nu are cum să vină Guvernul să-şi dea salarii pentru că te-ai dus pe grila maximă”, a declarat preşedintele Moldovan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5