Exista si solutii!
Am incercat sa atrag atentia asupra faptului ca, in ultimul timp comunitatea noastra se confrunta cu o noua problema - de altfel una destul de veche pentru societatile industrializate: tinere intre 13-17 ani aflate inca pe bancile scolii care din intimplare sau in mod voit, raman insarcinate. In articolul de fata as vrea sa scot in evidenta ce ar fi de facut intr-o astfel de conjunctura pentru ca, solutia nu consta in “nasterea”unui forum care s-ar ocupa in mod special de aceasta problema.
Sexualitatea ne insoteste intreaga viata, de la nastere pina la marea plecare si de aceea este, ca multe alte lucruri simple sau complicate ale vietii, o problema de educatie, de formare si atitudine. Este aproape imposibil sa “scoti”responsabil pe cineva anume (parinte, scoala) pentru tot ce a scapat de sub control. Sau daca e sa gasim un “tap ispasitor” ar fi modelarea actuala a societatii dupa reactiile stirnite de acest dinozaur numit mass-media. Mass-media care cultiva intens sentimentul de divertisment si momentan.
Televiziunea, nascuta in jurul anilor 1945, a fost considerata ca fiind cea mai benefica tehnologie a vietii moderne. Dar, ca orice noua inventie sau doar fapt al vietii, avem intotdeauna o parte alba si alta neagra. Depinde de care din cele doua ne servim, exploatam. Din pacate ea a raspuns din ce in ce mai mult impulsurilor irationale, micsorind benefiile care erau prevazute initial. Unul din produsele sale este intretinerea senzatiei ca “toata lumea o face, oricind si oriunde”, mit care ne arunca direct in acest fenomen: adolescente insarcinate sau “mamici cu alocatie” cum spunea cineva.
Si acum, ce ar fi de facut? Cum s-ar putea reduce riscurile care favorizeaza aparitia sarcinii timpurii? Cum am mai spus, nu putem inventa un nou “forum”. Este insa cite ceva de facut pentru fiecare prin asumarea unor roluri si doar asa s-ar simti la un moment dat un efect direct!
Rolul societatii, respectiv al ministerelor si reprezentatilor sai: strategii nationale, programe guvernamentale de educatie sexuala continua si promovarea de granturi care sa favorizeze educatia sexuala facuta si de alte organizatii (ONG-uri, biserica - daca considera ca se poate implica), campanii nationale de prevenire a sarcinii timpurii si/sau de sustinere a abstinentei, programe de cercetare nationala a stilului de viata al tinerilor in urma carora sa se initieze programe specifice pentru adolescenti.
Rolul scolii: cooptarea, asigurarea legaturilor cu ONG-uri si servicii publice ale administratiei de stat specializate in educatie pentru sanatate, respectiv educatie sexuala. Astfel, s-ar asigura un program continuu si sustinut pentru fiecare etapa de virsta. In ceea ce priveste educatia sexuala organizatiile, de stat sau ONG-uri, isi pot propune obiective specifice pe termen scurt dar si pe termen lung. Si nu in ultimul rind, adoptarea unui regulament care sa impuna o tinuta tinereasca dar decenta in scoala.
Rolul comunitatii: petitii, proteste, campanii publice sustinute pentru diminuarea caracterului extrem de obscen al emisiunilor TV si al modului de expunere al revistelor pentru adulti. In Romania copiii sunt familiarizati de mici cu imaginea erotica prin expunerea excesiva a revistelor pentru adulti in vitrinele chioscurilor de ziare. Desigur, ele se vind oriunde in lume dar nu am intilnit o alta tara unde ele sa fie expuse cu atita ostentatie (si chiar am calatorit!). De obicei sunt o prezenta discreta si se vind celor care au virsta majoratului. Expunerea aceasta “la vedere” are un rol esential in desacralizarea actului sexual iar impactul psihologic asupra dezvoltarii copilului nu este unul de neglijat. In cei doisprazece ani de cind sunt implicata in educatia pentru sanatate un singur parinte m-a intrebat: cu cine ar trebui sa vorbesc ca sa se schimbe ceva?
Rolul parintilor: ei un rol absolut esential in reducerea riscurilor care favorizeaza aparitia sarcinii la adolescente! In modelarea atitudinii relationale parinti-adolescenti, aduc argumentele pedagogiei americane, argumente venite dintr-o societate care de mai bine de douazeci de ani s-a angajat in diminuarea numarului de adolescente insarcinate. Astfel:copiii nu ar trebui sa ramina nesupravegheati dupa scoala timp indelungat; este perioada cea mai periculoasa pentru tineri, nu numai pentru initierea in sexualitate dar si pentru consum de droguri, violenta; de asemenea, parintii ar trebui sa stie in ce s-a concretizat programul adolescentului lor in fiecare zi. Pedagogia americana mai spune: nu favoriza intilniri amoroase ale copiilor inainte de 16 ani; descurajeaza intilnirile cu persoane mult mai in virsta decit ei, sau mult mai tineri decit ei – 2 sau 3 ani se pare ca ar fi la virsta adolescentei o diferenta potrivita. Atentie si vigilenta in urmarirea programelor pe care tinarul/tinara le prefera incluzind filmele, programele TV, muzica; ar fi de preferat sa nu aiba televizor in camera si atunci sunt mai usor de monitorizat programele pe care le urmareste. Incearca sa fi un exemplu in ceea ce priveste o relatie responsabila si sanatoasa. Urmareste indeaproape cind incepe sa se schimbe atitudinea fata de celalalt sex, care poate sa vireze rapid intr-un interes major pentru sexul opus (de fapt nu e obligatoriu sa fie “opus”!); urmareste de asemenea semnele de depresie sau scaderea interesului pentru activitatile favorite - in cazul in care observi ceva, actioneaza rapid in aceasta directie!
Si nu in ultimul rind, fa din casa ta un loc deschis intilnirii cu prietenii sai incurajind activitatile amuzante. Adica un loc in care se simte bine si in siguranta!
Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sanatatii,
Directia de Sanatate Publica BN
Adaugă comentariu nou