Valoarea serviciilor medicale conectate la realitate !

Sănătatea sexuală este bunăstarea fizică, emoțională, mentală și socială legată de sexualitate. Implică o abordare pozitivă și bazată pe respect a sexualității, cu posibilitatea de a avea experiențe sexuale în siguranță, fără coerciție, discriminare și violență.

       Pentru a ajunge la ea, e nevoie de  elemente de educație pentru sănătate (educație pentru sănătate și nu „educație sanitară”) care vizează aparatul reproducător, igiena, cunoștințe despre bolile cu transmitere sexuală, selecția și consolidarea valorilor cu privire la cuplu, apelarea la servicii medicale de specialitate. Un stat care se confrunta cu un numar foarte mare de adolescente însărcinate (așa cum este și România) ar trebui sa fie preocupat de toate instrumentele care pot asigura sănătatea sexuală. E vorba aici, de o legislație care să permită reglementarea avorturilor având la bază ședințele de consiliere preavort și urmărirea lor statistică în mod riguros, de asigurarea unei educații la nivel național prin intermediul instituțiilor șpcolare, educație făcută  pe bază de curriculă și  de catre oameni avizați dar și de, asigurarea cabinetelor de planificare familială, atât în mediu urban cât și în cel rural.

       Legătura dintre politicile naționale, politici exprimate prin legislație și existența unor instituții, se poate vedea în exemplul urmato,r menționat aici. Un studiu  recent de la Universitatea Maryland, a descoperit că numărul de femei din Texas care au murit din cauza complicațiilor legate de sarcină s-au dublat din 2010 până în 2014 - aceeași perioadă în care legislatorii au interzis accesul la   la avort și au închis sistemele de planificare familială din țară. Un alt studiu  (Universitatea A&M din Texas)  publicat recent,  a descoperit că după ce legislatorii din Texas au făcut praf bugetul de planificare familială și au închis peste 80 de clinici medicale pentru femei, rata nașterilor la adolescente a crescut cu 3,4% - iar rata avorturilor s-a mărit cu 4,9% de la primul până la al doilea an după ce au fost tăiate fondurile.

        Ce sunt cabinetele de planificare familială? Aceste cabinete fac parte din  sistemul public de sănătate. Așadar, orice persoană, indiferent de vârstă, poate beneficia în mod gratuit de consiliere pentru alegerea unei metode contraceptive cât mai potrivite, adaptate stilului de viață şi condiţiei sănătăţii sale.  Pentru accesul la consultaţii gratuite la un cabinet de planificare familială nu este nevoie de trimitere de la medicul de familie. Dacă doresc şi se simt mai confortabil, tinerii cu vârsta peste 16 ani pot solicita consultaţii şi fără a fi însoțiți de părinți. Chiar și cei care nu au împlinit 16 ani, dacă doresc, pot merge fără părinţi la cabinetele de planificare familială pentru a solicita informaţii şi a discuta despre sexualitate.

      Un raport recent  a scos la iveală că, aproape 30 de mii de tinere mor în fiecare an din cauza complicațiilor care apar de la sarcină sau la naștere. Datele astea alarmante au fost publicate de Save the Children, un ONG internațional care promovează drepturile copiilor și oferă sprijin celor din țările în curs de dezvoltare. Analiza lor a concluzionat că „sarcina omoară câte o adolescentă la fiecare 20 de minute", ceea ce le transformă în ucigașul numărul 1 al fetelor între 15 și 19 ani.

     Un alte ziar, The Independent, scria că, problemele legate de sarcină cum ar fi „sângerările, otrăvirea sângelui, chinurile nașterii și complicațiile care rezultă din avorturi nesigure" sunt principala cauză a decesului în rândul adolescentelor din jurul lumii. În raportul său,  Organizația Mondială a Sănătății avertiza că, în jur de trei milioane de avorturi nesigure au loc în fiecare an în rândul fetelor cu vârste între 15 și 19 ani.

     Dar nu doar mamele adolescente sunt în pericol; raportul Save the Children a descoperit că bebelușii cu mame adolescente riscă cu 30% să moară spre deosebire de cei născuți de mame la 20 și ceva de ani. Raportul a avertizat că, dacă adolescentelor nu li se va oferi acces la contraceptive și la mai multe informații despre planificarea familială, situația s-ar putea înrăutăți. 

     În Uniunea Europeană, România înregistrează cel mai mare număr de nașteri cu mame între 10 și 17 ani (9,282 de nașteri, adică 4,7% din totalul nașterilor din 2015, din care 676 erau minore între 10 și 14 ani), arată datele Eurostat, citate  de Salvați Copii România. "Efect al lipsei accesului la îngrijiri și educație pentru sănătatea sexuală și a reproducerii, rata nașterilor înregistrate în rândul adolescentelor între 15 si 19 ani este cea mai îngrijorătoare, România înregistrând 34 de nașteri la 1.000 de adolescente", explică organizația citată într-un comunicat de presă.

       În Județul Bistrița-Nasăud mai puteți găsi servicii de planificare familială la Ambulatoriul Integrat al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, programări la  https://pacienti.sjub.ro/Programari-Online.

 

   Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sănătății al DSPBN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5