Expoziţie de pictură Paul Gherasim - In memoriam, la Galeria Concentric din Bistriţa
Galeria CONCENTRIC din Bistrița (Piața Centrală nr. 13) organizează în perioada iulie-septembrie expoziția de pictură, desen și acuarelă PAUL GHERASIM – IN MEMORIAM ( ”Simplitatea nobilă și măreție calmă”). Expoziția este rodul colaborării dintre Galeria CONCENTRIC din Bistrița și Galeria ROMANĂ din București. Cele două galerii se află la a doua colaborare expozițională. Curatorii acestei expoziții sunt: Oliv Mircea și Emil Ene.
Expoziția este organizată la un an de la moartea pictorului și are menirea de a marca nouăzezi și doi de ani de la nașterea sa. Gazda evenimentului, care va avea loc luni, 31 iulie 2017 ora 18 este Marin Ecedi. Expoziția reunește lucrări din colecția Galeriei Romane și a diverșilor altor colecționari.
Paul Gherasim a organizat la Bistrița în anul 2002 (14 septembrie) la Galeria Arcade 24 expoziția de grup închinată prezentării și dezvelirii lucrării lui Vasile Gorduz închinată comemorării lui Ioan Alexandru.
Prin pictura lui Paul Gherasim ne confruntăm cu majestatea și cu adâncimea unei mari tradiții de reflexie asupra lumii românești și orientale dar și cu opera unui artist autentic, cu o creativitate înscrisă într-o filiație trans-subiectivă care este întreaga creativitate românească a ultimei jumătăți de veac printr-o discretă originalitate. În studiile sale prime la Academia de Arte Frumoase sub îndrumarea lui Nicolae Dărăscu și Alexandru Steriadi, Paul Gherasim intuiește un posibil răspuns la întrebările sale legate de Esența Adevarului și de Frumusețea Memoriei Creatoare. Paul Gherasim devine un ”receptacol de har” în care își găsește locul poezia ( Ioan Alexandru, Radu Petrescu și Daniel Turcea – îi sunt apropiați), muzica (Mihai Constantinescu îi este rudă apropiată) si pictura ( Horea Bernea, Ioan Nicodim, Vasile Varga, Aurel Cojan, Ervant Nicogosian, Horea Paștina, Constantin Flondor, Mihai Sârbulescu îi sunt prieteni și afini).
Cu cei din ordinul picturii întemeiază în 1985 grupul PROLOG și organizează zeci de expoziții. Strădania lui este singulară. Originalitatea vine din discreția cu care pictorul caută esența genuină a omenescului. Paul Gherasim face sa se ”trezească” în pictura românească acea originară sensibilitate al cărei efect asupra privirii – acela de transfigurare – este ”crucea” dintre vizibil a pictorului și invizibil. Inspirația sofianică a pictorului este în același timp tradițională și avangardistă. Paul Gherasim redefinește prin pictura sa eterna și dificila problemă a raportului dintre Vechi și Nou. El face legatura dintre pictura de astăzi și tradiția spirituală pe care o aduce în discuție scoțând-o la iveală.
Citiţi şi:
- Un vernisaj In memoriam – simplitate nobilă şi măreţie calmă în opera maestrului Paul Gherasim
- O nouă galerie de artă la Bistriţa, inaugurată cu expoziţia lui Horea Paştina
- Prima galerie de artă particulară din Bistriţa, deschisă în aproapierea Sugăletelor
- Ecleraj – pictura concretă a lui Cristian Diţoiu la Galeriile UAP
- Târgul Mare al Bistriței: EXPOZIȚIE PERSONALĂ DE PICTURĂ ȘI DESEN S E V E R M O L D O V A N
Adaugă comentariu nou