Prima galerie de artă particulară din Bistriţa, deschisă în aproapierea Sugăletelor
Deschiderea a avut loc în marţi seara, Galeria de Artă „CONCENTRIC“ din Bistrița pornind la drum cu o expoziție de acuarelă și pictură a pictorului Horea Paștina intitulată EXERCIȚII. Cele aproape cincizeci de lucrări „dezvăluie“ identitatea metaforică a atelierului de creație al artistului. Adunate sub genericul „arta este bucuria inimii” de curatorul expoziției, criticul de artă Oliv Mircea lucrările alcătuiesc o colecție de imagini din intimitatea atelierului de creație. EXERCIȚIILE sunt un exemplu de inteligență plastică ale lui Horea Paștina indică locul geometric al unei interiorități în care frumusețea și lumina calmă își găsesc un limpede loc pe suprafața pictată.
La vernisaj au participat foarte mulţi artişti plastici, scriitori, dar şi actorii care vor juca miercuri seara în piesa O noapte furtunoasă pe scena Palatului Culturii.
Au vorbit despre galerie, expoziţie şi vernisaj: Marin Ecedi, amfitrion, preotul evanghelic C. A. Johann Dieter Krauss, gazdă, criticul de artă, Mircea Oliv, prefectul Ovidiu Frenţ.
Nu au lipsit de la vernisaj vicepreședintele CJ BN Ioan Țintean, directorul Centrului Cultural Municipal Dorel Cosma, artistul plastic Marcel Lupșe, istoricul de artă Vasile Duda, directorul Bibliotecii Județene, Ioan Pintea, inspectorul școlar general Camelia Tabără, consilierul municipal Vasile Moldovan, președintele CCI BN, Vasile Bar
Marin Ecedi, amfitrion: “ . Arta pe care v-o propunem aici, va trebui să dea gust vieții, distanța dintre funcționalitate și savoare să devină din ce în ce mai mică. Suntem conștienți că pentru ca acest fenomen să se întâmple rolul elitelor este imens. Dvs. sunteți acele elite în care ne punem speranța, care vrem să ne confirme că acest lucru este posibil. Elitele au puterea unei pendulări echilibrate între un orizont al funcționalității, al pragmatismului imediat și un orizont al vieții contemplative, sensibilă la frumos și cunoaștere.”.
Horia Paştina, primul mare pictor ce va avea o expoziţie pe 3 luni!
Galeria de artă ”Concentric” va prezenta pe simezele sale, timp de trei luni, pe unul dintre cei care întruchipează elita artei românești contemporane: Horea Paștina. “ Un număr important de expoziții va găzdui elita artelor vizuale din România și asta este o dovadă a faptului că am fost și rămânem treji. Am alcătuit și fixat deja programul pentru cel puțin un an. Întregul efort financiar și logistic de susținere a acestei galerii este făcut de Agenția de publicitate Blue Apple și de Transilvania Print. Pentru noi, actul cultural pe care vrem să-l oferim cu o ritmicitate acceptabilă nu vrem să reprezinte niște produse inerte, ci unele dătătoare de viață. Doar așa, conectată la viață, arta este bucuria inimii”, a conchis Marin Ecedi.
CINE ESTE HORIA PAŞTINA?
HOREA PASTINA este un artist important al generației sale (generația 70).
Ca ucenic apropiat al pictorului Alexandru Ciucurencu, Horea Pastina dezvăluie încă din primele lui expoziții adeziunea sa pentru valorile tradiționale ale picturii românești clasice (N. Grigorescu,
I.Andreescu, Șt. Luchian) dar și ale picturii românești interbelice. Felul în care pictorul asumă creator modernitatea românească îl plasează în zona modernițății târzii ca pe un artist cu o formație profesională puternică, deschisă acumulărilor de orice fel. Critica de artă l-a asimilat la un moment dat neo-bizantinismului de expresie națională în aceeași categorie cu Horea Bernea, Paul Gherasim,Constantin Flondor, Mihai Sîrbulescu etc. Din punctul nostru de vedere Horea Pastina este promotorul unui realism simbolic și spiritual care își găsește originile în tradiția spirituală a ortodoxiei. De la jumătatea anilor 80, pictorul devine membru fondator al Grupului artistic „PROLOG“, împreună cu care participă la nenumărate stagii de lucru și cu care organizează timp de peste trei decenii expoziții de cel mai înalt nivel. De-a lungul anilor s-a bucurat de cea mai înaltă apreciere a lu Dumitru Stăniloaie, a cărui apropiat ucenic a fost, a lui Ioan Alexandru, ori a criticilor de artă Dan Hăulică, Andrei Pleșu, Theodor Enescu, Coriolan Babeți, Oliv Mircea, etc, etc. Expozițiile sale personale cele mai recente: 2012 – Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, 2013 – Sala Dalles, 2014 – Muzeul de Artă din Cluj, 2015 – expoziția de la Galeria „ARCADE 24“ de la Bistrița, tot în 2015 – Expozița de la Mănăstirea
Putna, Expoziția de la Muzeul de Artă din Ploiești „Ion Ionescu Quintus” care are loc în 2016 sau bucurat de un binemeritat success de public și de comentarii ale criticii de artă dintre cele mai favorabile. Munca lui de cadru didactic al Universității Naționale de Artă din București ca și activitatea editorială „Ascult și Privesc” editura Reîntregirea și „Cartea Simțurilor” editura Humanitas – au fost bine întâmpinate de un public doritor să afle tainele lucrului de atelier și „bildungsroman”-ul împlinirii unei vocații de pictor. „Iconosfera ” picturii lui Horea Paștina este deja bine definită și ușor recognoscibilă pentru orice privitor avizat, dar și plină de formativitate pentru privitorul care are o altfel de experiență a modernității. Regimul diurn al imaginii, opțiunea pentru conduita solară și divină a aerului și a luminii îl face pe pictor unic și de neconfundat. Imaginarul mitico-simbolic al picturii lui Horea Paștina deschide orizonturi către Adevărul Viu, Adevărul ca Persoană al tradiției creștine a întregii culturi europene și românești .
Citiţi şi:
- O nouă galerie de artă la Bistriţa, inaugurată cu expoziţia lui Horea Paştina
- Un vernisaj In memoriam – simplitate nobilă şi măreţie calmă în opera maestrului Paul Gherasim
- Galeria,,Concentric”, onorată de ambasadorul Chinei
- O expoziţie ce nu trebuie ratată, la Galeria Concentric
- Expoziţie de pictură Paul Gherasim- In memoriam, la Galeria Concentric din Bistriţa
Adaugă comentariu nou