Extrase de Carte Funciară, înmânate la Salva! S-a încheiat cadastrarea din fonduri europene, pentru aproximativ 70% din suprafața comunei

Comuna Salva a finalizat lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților pentru peste 70% din suprafața comunei, proiect finanțat din fonduri europene prin Proiectul major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, în cadrul Programul Operațional Regional.

Potrivit primarului Gheorghe Onul, este vorba de speste 2000 de imobile, care acoperă circa 70% din suprafața unității administrativ-teritoriale. În urma procedurii de achiziție publică, lucrările au fost executate de firma Dani Building din București.

Proiectul este cu atât mai important pentru că nu au existat costuri pentru cetățeni, solicitându-li-se doar receptivitate și colaborare cu firma și autoritățile locale.

Din suprafața comunei, ar mai fi de contractat lucrări de cadastru pentru 871 hectare, din care 8 hectare în intravilan și 863 hectare în extravilan. Vorbim de sectoare sectoare cadastrale, care la data inițierii procedurilor de achiziție a lucrărilor de înregistrare sistematică în UAT-uri, prin fonduri europene, erau contractate de către primării în cadrul finanțării din fondurile proprii ale ANCPI. După demararea procedurilor de achiziție în cadrul proiectului major, contractele de servicii începute de primării și respectiv contractele de finanțare au fost reziliate. În consecință, suprafața aferentă a sectoarelor reziliate este la această dată necontractată.

Licitația este organizată la nivel național, de ANCPI, la nivelul județului nostru existând situații similare și pentru alte comune, precum  Dumitrița, Feldru, Rebrișoara, Târlișua, Teaca, Tiha Bârgăului și Zagra.

Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară aduce beneficii atât pentru cetățeni, cât și pentru autoritățile locale. Fiecare proprietate pe care o deţine cineva pe raza localităţii unde se face cadastru se intabulează gratuit, se poate dobândi posesia asupra terenurilor şi caselor, în anumite condiții – în baza unei adeverinţe eliberate de primărie se poate nota posesia, iar, in cazul în care aceasta nu e contestată timp de 3 ani, persoana devine proprietar. 

Localitatea va putea accesa mult mai facil fonduri în vederea investiţiilor publice (drum, apă, canal), iar persoanele fizice vor putea obţine fonduri în vederea investițiilor private (afaceri proprii).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5