Familia unicat a tradiţiilor bistriţene, Teodora Purja, Lenuţa Purja şi Sergiu Purja Negrean concerte la Paris, în prezenţa Familiei Regale

Rapsodul Teodora Purja, din Agrieş, deţinătoare a titlului Tezaur Uman Viu, a susţinut împreună cu fiica Lenuţa Purja şi nepotul Sergiu Purja Negrean, concerte de neuitat, în prezenţa unui public select, la Ambasada Română din Paris şi la Biserica Saint-Louis du Progrès.
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au fost oaspeții Ambasadei României la Paris, unde au asistat la evenimente, în deschiderea festivalului «Din dragoste pentru frumos», organizat de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale. Evenimentul a avut loc la Palatul Béhague și a fost găzduit de Excelența Sa Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris. La seara dedicată Reginei Maria și portului popular românesc au luat parte Roxana Mărăcineanu, ministrul Sporturilor din Republica Franceză, Sandra Pralong, consilier de Stat la Administrația Prezidențială, ES Adrian Cioroiuanu, ambasadorul României la UNESCO, precum și 200 de reprezentanți ai comunității românești din Franța. La Sala Bizantină, festivalul a fost deschis de ÎPS Mitropolitul Iosif și de ES ambasador Luca Niculescu. Consilierul de Stat Sandra Pralong a transmis un mesaj din partea Excelenței Sale Klaus Werner Iohannis, Președintele României. Principele Radu a evocat personalitatea Reginei Maria și contribuția sa la identitatea românească. Concertul de muzică tradițională interpretat de Teodora Purja, Lenuța Purja și Sergiu Purja Negrean a impresionat întreaga asistenţă, inclusic familia regală. În acest cadru a fost prezentat apoi filmul „Regina Maria, Coroană a portului românesc”.
Un alt concert susţinut de conjudeţenii noştri a fost în Biserica Saint-Louis du Progrès (Drancy-Paris), în prezența IPS Mitropolitul Iosif, Ioan Aurel Pop președintele Academiei Române, bucurându-se de aprecierea credincioşilor, dar şi a oficialităţilor. La cele două concerte etnomuzicologul Sergiu Purja Negrean a vorbit despre tradiţie, folclor, religie, prin care se păstrează identitatea unui popor.
Teodora Purja ( unul dintre cei mai apreciaţi rapsozi ai ţării), Lenuţa Purja (deţinătoarea recordului de trofee aduse pentru judeţul nostru) şi etnomuzicologul Sergiu Negrean Purja sunt o familie unică în Bistriţa-Năsăud, împreună, reuşind să promoveze folclorul nealterat, fiind adevăraţi ambasadori ai tradiţiilor noastre.
După succesul de la Paris, relatat de TVR, Trinitas, dar şi de televiziunile franceze, Teodora Purja, Lenuţa Purja şi Sergiu Purja Negrean au fost prezenţi, alături de Grigore Leşe, la Centrul Cultural Dacia Bistriţa, la spectacolul de cântece şi jocuri tradiţionale româneşti „Din Bătrâni”, organizat în contextul Anului Omagial al Satului Românesc, desfăşurat cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Mitropolit Andrei, regia şi prezentarea reuşitului eveniment fiind semnate de drd. Smaranda Mureşan, şef Serviciu Conservarea, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.
Miercuri, în cadrul Festivalului Național de Teatru, Teodora şi Lenuţa Purja, vor excela, din nou, în Pădurea spânzuraţilor, pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, piesa regizată de Radu Afrim fiind una dintre cele mai premiate. Ce ar mai fi de adăugat ? Felicitări familie frumoasă truditoare pe altarul tradiţiilor ţibleşene !

Comentarii

22/10/19 17:28
DOMNITA SABO

Felecitari Lenuta, tie si familiei tale, suntem foarte mandrii de voi! Suntem onorati sa fin consateni si rude cu voi. Succesul este cu voi pretutindeni!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5