Artiştii au colindat pentru Lenuţa Purja. Teodora Purja, sărbătorită la 80 de ani de viaţă
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Latin Dance Studio şi cotidianul Răsunetul au organizat concertul extraordinar de colinde “Slobozî-ne gazdă-n casă !”. Evenimentul a fost prezentat de Menuţ Maximinian şi s-a derulat sub genericul “Să dăruim din suflet pentru suflet”, acţiune iniţiată de Andrei Tarniţă (Latin Dance Studio), ajunsă la ediţia a treia.
Momente emoţionante la Centrul Cultural Dacia când au urcat pe scenă Teodora Purja, sărbătorită la 80 de ani de viaţă, alături de nepotul ei, Sergiu Negrean Purja. Din sală, din primul rând, Lenuţa Purja, cea pentru care a fost realizat acest concert, i-a urmărit cu drag pe cei doi, mama, respectiv fiul ei.
„Este minunat că la fereastra sufletului nostru vin colindători care să ne aducă vestea Naşterii Mântuitorului. Acest concert are un caracter caritabil şi unul omagial. Aniversăm pe cea numită Tezaur Uman Viu al României de către Ministerul Culturii, un om care de o viaţă duce în lada de zestre a sufletului dumneaei valori inestimabile zămislite în nord de judeţ, la Agrieş. Lelea Teodora Purja are 80 de ani de viaţă. Bunul Dumnezeu să aibă grijă de dumneaei. În acest cadru, îi oferim un Premiu de Excelenţă în cultură acordat doar personalităţilor deosebite care au o contribuţie aparte în promovarea actului cultural de valoare. Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Cultură acordă acest premiu pentru rodnica activitate artistică prin care a promovat valorile spirituale româneşti de pe Valea Ţibleşului”, a declarat, pe scenă, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, Alexandru Pugna.
O surpriză frumoasă a fost aceea a oferirii unui tablou pictat de unul dintre valoroşii artişti plastici ai judeţului, Eugen Alupopanu, surprinzând chipul Teodorei Purja.
Referitor la partea umanitară a concertului, Alexandru Pugna a declarat: „Ceea ce facem noi acum este un act de caritate. Suntem în perioada Postului Naşterii Domnului. Cu toţii trebuie să fim mai buni. Pentru recuperare, Lenuţa, trecând printr-o perioadă grea de sănătate, are nevoie de tratament la o clinică particulară. Tratamentele costă destul de mult şi de aceea are nevoie de noi. Nu facem altceva decât să fim alături de ea. Toţi cei cu inima bună să o sprijinim pentru că este perioada darurilor în care bunul Dumnezeu ne-a făcut nouă cel mai mare dar posibil prin însuşi Fiul Său”.
La rândul lui, managerul Centrului Cultural Municipal, Gavril Ţărmure, a afirmat: „O felicităm pe Teodora Purja pentru excepţionala sa activitate, pentru consecvenţa în păstrarea tradiţiilor româneşti. Teodora Purja este printre ultimii rapsozi şi trebuie să ne bucurăm de prezenţa domniei ei. Oferim şi noi un Premiu de Excelenţă pentru genialitatea rapsodului. Sunt foarte mândru şi recunoscător întregii familii Purja pentru că am colaborat de-a lungul timpului, inclusiv printr-un spectacol la Muzeul Literaturii Române. De asemenea, i-am editat, prin Societatea de Concerte, un album cu cele mai frumoase colinde de pe Valea Ţibleşului. Sergiu a crescut în respect pentru cântecul bunicii şi al mamei, fiind un reputat etnomuzicolog şi profesor la Cluj. Suntem alături şi de Lenuţa Purja, o cântăreaţă fenomen, o artistă excepţională care toată viaţa a slujit muzica tradiţională. Ne rugăm bunului Dumnezeu să-i dea sănătate şi să revină pe scenă şi sunt convins că va face acest lucru”.
Înainte de recitalul susţinut de cei doi, bunică şi nepot, Teodora Purja a declarat: „Voi colinda cu mari emoţii că aşa-i soarta. Aş vrea să fie fata alături de mine pe scenă, nu se poate, dar câte le dă Dumnezeu trebuie să le primim şi eu nu voi supăra niciodată pe Dumnezeu. Îi mulţumesc pentru tot ceea ce mi-a dat”.
În cadrul concertului, profesorul Sergiu Negrean Purja a făcut un adevărat expozeu a ceea ce înseamnă tradiţiile, cum ar trebui să le transmitem din generaţie în generaţie şi ce ar trebui să promovăm pentru ca valoarea actului cultural să rămână peste timp.
A fost un spectacol în care publicul şi artiştii (Cornelia Ardelean Archiudean şi Grupul „Vin colindătorii”, Domnica Dologa, Anuţa Motofelia, Nicolae Cioancă, Ioachim Spân, Mirela Petruş, Cristina Retegan, Oana Matei, Anamaria Marti, Dorin Rus, Veronica Bălan, copiii de la Dor Românesc Junior-coregraf Adrian Paşcu, Alinca Ceuca, Cristina Scurtu, Larisa Bozbici, Lenuţa Filipoi şi colindători năsăudeni, Mariana Harosa, Daniel Raţiu, Diana şi Dinu Tănase şi Ansamblul „Someşul” Beclean, Cristina Bugnar, Florina Bălan şi colindători de pe Bârgău) şi-au dat mâna, demonstrând că sunt alături de una dintre cele mai respectate familii de rapsozi ale ţării Teodora, Lenuţa şi Sergiu Purja.
Donaţii se pot face în continuare în conturile
RO78BTRLEURCRT0382392402 în euro
şi
RO31BTRLRONCRT0382392402 în lei
pe numele Lenuţa Purja
https://www.facebook.com/cjcbn/videos/1056808528450278
Citiţi şi:
- Tezaurul uman viu Teodora Purja, concert la Paris, împreună cu Lenuţa Purja şi Sergiu Purja Negrean
- Vă aşteptăm la Centrul Cultural Dacia. Azi, colindăm împreună pentru Lenuţa Purja! Moment aniversar Teodora Purja – 80 de ani de viaţă
- Familia unicat a tradiţiilor bistriţene, Teodora Purja, Lenuţa Purja şi Sergiu Purja Negrean concerte la Paris, în prezenţa Familiei Regale
- Trei generaţii din familia Teodorei Purja au colindat la Gherla
- Sergiu Purja, premiat în Ţara Zărandului
Adaugă comentariu nou