Felicitări ! Silviu Avram, studentul de la Etnologie ce a dus tradiţiile din “Cuibul visurilor”, în platourile Televiziunii Române, alături de Alexandru Pugna

Ultima ediţie de concurs a sezonului VIII „Vedeta populară” dinainte de semifinale ne-a prilejuit întâlnirea, din nou, cu folclorul năsăudean. De pe Valea Someşului Mare ne-a reprezentat la îndrăgitul show al Televiziunii Române, Silviu Avram, student la Etnologie, dar şi la Conservator, la Cluj-Napoca.
„A făcut cunoştinţă cu muzica populară în copilărie când îşi ajuta bunicii la strânsul fânului. Cântau împreună când munceau”, a spus Iuliana Tudor.
„Am ales să merg la Etnologie din dorinţa de a cunoaşte tradiţiile noastre româneşti. Îmi doresc să ajung un artist de muzică populară cunoscut şi să pot promova valorile şi cântecele din ţinutul năsăudean”, a afirmat Silviu Avram înainte de a intra la prima probă cu un „De-a lungu’” – „Drag-mi-i jocul someşan”.
„Cânţi foarte natural, mi-a plăcut că nu-ţi exagerezi vocea”, a spus Bogdan Simion, întrebându-l pe Silviu despre tema pentru licenţă care este obiceiul „Cununii grâului” de pe Valea Someşului Mare. „Bravo, Silviu. Zece” – Niculina Stoican.
„Am ascultat şi m-au răscolit nişte lucruri extraordinare, îmi aduc aminte de tinereţile mele. Cântecul „Pa lungu” în anii 80, la toate festivalurile, era prezent. Veneau câte 30 de perechi din Bistriţa să joace „Pa lungu” şi un „Bărbunc”. Ai venit foarte bine” – Grigore Leşe.
În proba a doua, Silviu a ales să cânte alături de Alexandru Pugna cântecul „Cine de tânăr se însoară”. „Silviu vine dintr-un sat cu adânci rezonanţe în spiritualitatea românească despre care marele nostru romancier Liviu Rebreanu spunea că este „Cuibul visurilor”. Liviu Rebreanu a copilărit în satul de unde vine Silviu. Merită să fie vedetă populară prin tot ceea ce a făcut până acum pentru că are deja înregistrări cu cântece culese de la rapsozii satelor năsăudene pe care i-a mai găsit. M-am bucurat că nu aleargă după lucrurile comerciale care se practică în ultima perioadă ci merge la izvoare”, a afirmat, în cuvântul de susţinere, Alexandru Pugna.
„Avându-te alături, cred că e deja un punct câştigat pentru el” – Iuliana Tudor. „Tu faci şi studii, ai şi glas, ştii să te orientezi la repertoriu, ai şi ţinuta cum trebuie” – Niculina Stoican. „A fost un spectacol cum rar am întâlnit şi cântecul vostru mi-a amintit de romanele lui Liviu Rebreanu. Da, waw!” – Bogdan Simion.
„A fost atât de frumos momentul că m-au trecut fiorii de nu ştiu câte ori” – Cornelia Rednic. „Totul a fost foarte frumos şi v-aţi potrivit şi la glas” – Grigore Leşe.
Pentru această apariţie care va rămâne peste timp nu doar în arhiva Televiziunii Române ci şi în sufletele noastre, îl felicităm pe Silviu Avram. De asemenea, pentru cei şapte ani de acasă şi bunul simţ pe care şi le-a păstrat în această lume în care mulţi ar face orice pentru succesul imediat, renunţând la bunele maniere şi abordând un repertoriu îndoielnic. Silviu a ales să se perfecţioneze pe drumul tradiţiilor pentru a promova cu adevărat lada noastră de zestre.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5