Felicitări ! TraditIE și Feminitate. Expoziţie din colecţia Virginia Linul, la ICR Berlin. La eveniment şi fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu

Galeria ICR Berlin găzduieşte vineri, 9 iulie 2021, între orele 16.00 - 22.00, vernisajul expoziţiei TraditIE și Feminitate, colecţia Virginia Linul, ii tradiționale românești, datând din perioada interbelică până în zilele noastre, din colecția Virginiei Linul, creator popular, doctor in etnografie şi antreprenor. Iată comunicatul Institutului Cultural Român: „Dr. Virginia Linul este născută într-o familie de meșteșugari din comuna Salva, județul Bistrița- Năsăud, unde a învățat de mic copil arta cusutului și tehnicile realizării costumului popular. În timp, a conștientizat că ceea ce a învățat în familie are o valoare inestimabilă, iar confirmarea a venit în momentul în care a participat la diferite festivaluri și târguri internaționale precum: SmithsonianFolklife Festival, la Washington, Summit-ul International CransMontana din Elveția, Târgul Internațional de Turism din Londra, Târgul International de Turism din Moscova, Germania și altele unde munca i-a fost apreciată și recunoscută. Milano, Bruxelles, Paris, Barcelona, Madrid, Budapesta, Izmir, Dubai, Amsterdam, Sardinia sunt doar o parte din orașele în care ea și-a lăsat amprenta, promovând costumul popular românesc. Astăzi, dr. Virginia Linul colaborează pe partea vestimentară cu ansambluri profesioniste de dansuri populare din întreaga țară, cum ar fi: Ansamblul Artistic „Mureșul”, Ansamblul profesionist „Dor Românesc” Bistriţa, Școala de dans românesc Larisa și Marin Barbu, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, Ansamblul Folcloric Studențesc „Mărțișorul”, cât și cu artiști cunoscuți precum: Nea Marin, Andra șamd. Dr. Virginia Linul este și inițiatorul proiectului ,,Ziua Costumului Popular”, eveniment care, în mai 2017, a adunat peste 10.000 de oameni din toate părțile țării, la Năsăud. Evenimentul a marcat 2 recorduri mondiale validate de reprezentantul Guinnes Book și anume: (1) cel mai mare număr de oameni îmbrăcați în costum popular și (2) cel mai mare număr de persoane îmbrăcate în costum popular care dansează concomitent (Roata de la Runcu Salvei). În anul 2019 dr. Virginia Linul a lansat prima carte intitulată Portul popular năsăudean. Origini. Valori. Evoluții. Din istoricul veșmintelor din Țara Năsăudului. Secolul IX - XX,publicație care are la bază o cercetare amplă despre costumele populare din zona Văii Someșului. În anul 2020 a devenit realitate un alt proiect de suflet al dr. Virginia Linul și anume Casa Costumului Popular - Virginia Linul, din Salva, un loc în care se poate vedea partea de istorie, creație și inovație a costumului popular”.
În cadrul expoziției, vor fi expuse ii /cămeși din zona etnografică Valea Someșului, subzona Valea Sălăuței, din vechiul ținut grăniceresc Țara Năsăudului. Ia sau cămeșa a devenit simbol național, fiind recunoscută şi internațional ca fiind specific românească, lucrată manual cu motive florale și geometrice, în registre coloristice de o frumusețe rară, care pune în valoare și înnobilează femeia care o poartă. Începând cu anul 2013, Ziua Universală a Iei este sărbătorită anual, pe 24 iunie, de Sânziene, fiind preluată cu succes și de către comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe, din 48 de ţări.
„ Mă bucur că suntem, din nou, ambasadorii ţării, prin frumuseţea costumului popular. Îi aşteptăm cu mare drag pe toţi cei care vor să vadă frumuseţea lăzii noastre de zestre. Expoziţia este deschisă timp de o lună, astfel încât să poată trece pragul galeriilor cât mai mulţi vizitatori. Ne pregătim pentru vernisaj, fiind anunţaţi oaspeţi deosebiţi, printre care şi fostul preşedinte al României, Emil constantinescu, de asemenea reprezentanţi ai instituţiilor noastre şi ai Germaniei” ne-a declarat, de la Berlin, Virginia Linul.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5