Moştenirea Virginia Linul

Casa cu Lei a fost gazda vernisajului expoziţiei „Moştenirea”, care are în centru casa tradiţională, gătită de sărbătoare, cu elementele specifice, de la podoabe la portul popular, toate purtând marca creatoarei Virginia Linul.
Evenimentul a fost moderat de prof. dr. Dorel Cosma, director Centrului Cultural Municipal, cel care a vorbit despre Virginia Linul ca un ambasador al identităţii noastre, nu doar în ţară, ci şi peste hotare. La rândul lor, protopopul Alexandru Vidican, părintele Nicolae Feier şi etnologul Menuţ Maximinian au abordat legătura dintre tradiţie şi religie, cei doi stâlpi ai identităţii naţionale fără de care lumea ar lua-o pe cărarea care duce la pierzanie.
S-a vorbit despre simbolul pâinii, pe masă fiind aşezate trei pâini, una pentru mama creatoarei, cea care poartă acelaşi nume şi de la care a preluat tradiţiile, una pentru Virginia şi alta pentru generaţiile viitoare, din care face parte şi fiica ei, prezentă în aceste zile la Berlin, acolo unde reprezintă tradiţiile noastre.
„Pâinea mea a fost câştigată din costumul popular. Recunosc că după revoluţie, şi mie mi-a fost ruşine să port costumul popular. Voiam să mă fac doamnă, însă mi-am dat seama că, promovând acest element a identităţii noastre şi mai mult îmbrăcându-l, mă simt cu adevărat împlinită”, a declarat Virginia Linul.
O surpriză a constituit-o parada cu creaţii din LinIa tradiţională, printre manechine remarcându-se şi Doris Cosma Gâţa. Colindele aduse de Ansamblul „Cununa de pe Someş” şi doamnele de la „Flori Dumitrene” au întregit atmosfera de sărbătoare. Printre cei care au fost prezenţi la eveniment îl amintim şi pe chestorul Marius Linul, şeful Poliţiei Bistriţa-Năsăud.
Expoziţia va fi deschisă pe întreaga perioadă a sărbătorilor, fiind un colţ străbun în care ne putem bucura de atmosfera sărbătorilor de altădată.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5