( Foto) Galeriile Casa cu Lei: Expoziţie inedită, deschisă de Virginia Linul. Arc peste timp, costumul popular din perioada Marii Uniri până la Centenar. Oficialităţile, la eveniment

Expoziţia Virginiei Linul – Tradiţia care uneşte, 1918-2018 – Arc peste timp -, care surprinde evoluţia costumului popular din perioada Marii Uniri până anul acesta când aniversăm centenarul a fost vernisată la Galeriile Casa cu Lei.
Dr. Dorel Cosma, managerul Palatului Culturii a fost gazda evenimentului ce a adunat mulţime de lume dornică să cunoască istoria costumului popular. Dorel Cosma, a subliniat importanţa păstrării paşaportului nostru de identitate, costumul popular, remarcând faptul că prin Virginia Linul frumuseţea acestuia a fost văzută nu doar în ţară, ci şi peste meleaguri, departe.
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, o consideră pe Virginia Linul un adevărat brand al judeţului, şi chiar la nivel naţional, pentru că promovează această artă frumoasă a cusutului, amintind şi de intrarea în cartea recordurilor prin hora de la Năsăud, tot datorită Virginiei: " Virginia Linul și munca sa sunt un brand pentru județul Bistrita-Năsăud! În această seară la ”Casa cu lei” am avut plăcerea să admir o extraordinară expoziție de costume populare din mai multe zone ale țării, marca Virginia Linul! Am lucrat alături de creatorul vestimentar Virginia Linul la proiectul de mare succes ”Ziua portului popular” de la Năsăud, care a adus România și județul Bistrița-Năsăud în Cartea Recordurilor! Eu unul sunt mândru și onorar să fiu din același județ cu Virginia Linul și dacă pentru trecut merită doar cuvinte de laudă, îi doresc ca pe viitor să se păstreze același om frumos, care aduce tradițiile și portul popular românesc la rang de artă".
Etnologul Menuț Maximinian spu ne că Virginia Linul a reușit în stil profesionist să colaboreze cu creatori de modă din străinătate, să se bucure că munca ei este expusă pe cele mai frumoase scene ale lumii. Virginia Linul știe să aleagă elementele, să discearnă kitsch-ul de autentic. Pentru aceasta s-a pregătit și a scris o lucrare de doctorat, ,,Istoria costumului năsăudean” , ce va apărea, în curând, în carte.
Alexandru Pugna- secretar de stat la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, senatorul Ioan Simionca, inspectorul şcolar general Camelia Tabără au vorbit, la rândul lor, despre însemnătatea costumului popular, despre frumuseţea acestuia şi despre modul în care trebuie să avem grijă de lada noastră de zestre.
La rândul ei, Virginia Linul a subliniat importanţa promovării şi păstrării costumului autentic, dar şi despre LinIa tradiţională care a captat şi atenţia tinerelor generaţii care să-l poarte cu drag. Dincolo de toate s-a vorbit despre mândria de a fi român.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5