Fermierii bistrițeni s-au plâns de atacurile urșilor! Președintele Moldovan: Mai interesează pe cineva de viața oamenilor? În loc de 140 de urși, avem 1000 în Bistrița-Năsăud

Președintele Asociației Crescătorilor de Taurine din Galații Bistriței, Vasile Fetinca, a reclamat, în cadrul ședinței de lucru cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, atacurile animalelor sălbatice din ferme, grajduri care produc pagube foarte mari fermierilor. Acesta a fost în asentimentul tuturor celor prezenți, oamenii plângându-se de faptul că ursul și lupul au devenit mai importanți decât omul pentru Statul Român.

          “Numai noi știm cu câtă trudă vă producem ceea ce aducem pe rafturile magazinelor. (…) Vă rog foarte frumos să luați măsuri, să ne sprijiniți, suntem alături cu dragă inimă, dar și noi avem durerile noastre. Suntem o localitate la drum european, nu am mers noi în creierii munților să ocupăm pădurile, să ocupăm habitatul urșilor. La noi în fermă, îi cunoaștem după nume. Colegii mei s-au adresta dlui prefect, pentru atacurile asupra vițeilor. Ne dispar animalele, fată vacile pe pășune, nu avem viței, iar acel vițel este salariul nostru, nu avem alt venit decât bruma ce o putem câștiga de pe un litru de lapte și un kilogram de carne”, a spus fermierul din Galații Bistriței.

          În context, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a menționat că dși lumea ea în derâdere această problemă, ea este una acută la nivel național.

          “Încep să îmi pun întrebarea dacă în țara noastră oamenii mai contează, dacă oamenii, existența lor, viața lor, mai interesează pe cineva. Suntem o țară plină de parcuri naționale, de situri, de reglementări, de Ong-uri, de libelule, urși, șerpi, lincși și nu mai știu câte animale. În cel mai scurt timp, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală nu veți mai putea face nimic, pentru că nu aveți distanțele de la situri și avize de la Mediu și studiile de impact necesare și toate avioanele pe care le-au introdus unii și alții direct interesați în diferite reglementări.

Județul Bistrița-Năsăud, conform specialiștilor, poate duce un număr de 130-140 de urși, astăzi avem 1000 care au fost identificați, pe urme, camera de luat vederi. În zona de Câmpie, a județului nostru, unde spun oamenii de 60, 70, 80 de ani, că până acum 3-5 ani nu au avut aceste probleme, și unde este și o zonă mai săracă a județului și oamenii nu au grajduri zidite cu cărămizi, cu beton, acum le este frică să mai iasă din casă. Toată porcăria asta de legislație care a fost făcută de-a lungul timpului, e pasarea răspunderii.

Dacă vine ursul, suni la 112. Până când cel de la 112 întreabă unde e ursul, pe unde a intrat, te dau de la unul la altul,… Pe urmă să meargă primarul, vine ală de la Jandarmi și face HU-HU, cu polițistul, și ursul a gătat de mâncat porcul, vițelul și asta se întâmplă în sat, nu mai vorbim pe la ferme sau stâne. Să te ferească sfântul. Ursul, lupul, șacalii și îi tot protejăm. Cu toată dragostrea, eu iubesc animalele, am 3 căței casă, dar băieții ăștia din Germania, din Franța ne tot dau nouă lecții, nu i-am văzut pe unul că vrem să adoptăm și noi pe Arthur 2, că pe Arthur 1 l-a dus nu știu cine”, a declarat președintele Moldovan.

Potrivit acestuia, în momentul de față nu se mai poate face turism, agroturism, trasee montane. Acesta s-a referit și la plângerile turiștilor de pe Via Trasilvanica, care au reclamat numărul mare de câini de la stână, nelegați, fără jujeu, iar problema vine de la origini, pentru că oamenii nu sunt protejați de lup și de urs, astfel că duc o grămadă de câini să se apere.

“Pentru deontologi, care ne tot explică cum stă treaba cu animalele sălbatice, dacă Statul lor pentru care plătesc impozite și taxe nu îi apără, își găsesc soluții și animalele mor în chinuri, oricum. Găsesc soluții să se apere cumva. E un subiect foarte, foarte grav și interzicerea recoltării în baza cercetărilor științifice și a ceea ce prevede Facultatea de Silvicultură Transilvania de la Brașov, ICAS, și oamenii care știu câtă mâncare, de ce areal are nevoie animalul, dublată de problema schimbărilor climatice, când nu mai avem ierni, o ursoaică care înainte făta un pui, acum are trei, astfel am ajuns într-o situația care în momentul de față îl vedeți pe ăla micul (n.n. – ursul de la Valea Vinului) la care merge Poliția Animalelor. Nu punem câți bani se cheltuie, Jandarmeria cu sirenele, Poliția, DSVSA, doctorul cu tranchilizarea, îl încarcă, îl duc nu știu unde, dar știe unde și-a găsit hrana, e mai deștept ca oamenii. Cu targa, cu roaba, îl duc în fiecare zi, el se întoarce”, a precizat președintele CJ.

Nu în ultimul rând, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a precizat că va cere acordul fermierilor bistrițeni, ca să ducă această doleanță la nivel guvernamnetal.

“Eu îi reprezint pe ei, nu exist fără ei, să revenim la normalitate, după 20 de ani  de anormalitate, și Apele și Pădurile să se întoarcă acasă. Din 27 de state UE, 25 au Apele și Pădurile la Ministerul Agriculturii și doar România și Danemarca le au în altă parte. Toate problemele cu care se confruntă fermierii, zootehniștii, sunt legate de Ministerul Agriculturii. Eu cred  că Apele și Pădurile ar trebui să se întoarcă acasă, așa a fost și la noi până anumite lucruri le-au dus în altă parte. Cred că dl. ministru al Mediului trebuie să se ocupe de problematica majoră a schimbărilor climatice, vedem ce trăim cu toții, ce furtuni, uragane sunt pe aici, de poluare, cu partea de infrastructură de apă-canal, cu problemele care țin de Apele Române, cu poluarea apelor. Să aducem în dezbaterea publică această problem care este gravă”, a mai spus Radu Moldovan, care le-a cerut fermierilor să fie uniți pentru a putea adduce “în atenție și omul, dacă mai are vreun rol”.

 

Comentarii

29/07/23 16:31
Fățărnicia Preș...

Cine a deturnat pădurile? Nu voi? Cine a pus în fruntea lor boactări? Nu voi, fățarnicilor?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5