Festivalul din muzeul sufletului

Pentru a treia oară am participat la Festivalul Naţional ,,Comori de Aur-Folclorul Românesc” organizat de Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Beclean, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Casa Corpului Didactic Bistriţa-Năsăud, Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic,UBB Cluj-Napoca, Centrul Judeţean de Cultură Bistriţa-Năsăud, Primăria oraşului Beclean, în data de 31 iulie 2010. Concomitent cu el are loc şi Simpozionul Naţional ,,Cultură şi spiritualitate în spaţiul şcolar românesc”.

De fiecare dată am trăi senzaţia că festivalul se desfăşoară într-un muzeu al sufletului deoarece realitatea folclorică pe care el o valorifică este tot mai puţin existentă ca formă de manifestare concretă în satul românesc actual asaltat inerent de schimbare şi de modernitate.De aceea iniţiatorul acestui festival merită aprecierea tuturor.

În plină vară , în mijlocul vacanţei mari, forţele artistice ale mediului rural şi nu numai au fost puse în mişcare( de obicei de dascăli) încă o dată pentru a ne încânta în primul rând prin frumuseţea costumelor populare , apoi prin talentul lor de recitatori din lirica populară, de prezentatori de costume , obiceiuri, cântece şi dansuri populare.

Curtea CSEI Beclean a devenit o grădină a minunatelor costume populare purtate de concurenţi, din judeţ şi din alte localităţi din ţară, iar în curtea interioară a fost amenajată o expoziţie de produse curriculare.

Dirijorul principal al acestor manifestări a fost prof.drd. Adriana Denisa Manea, directoarea CSEI Beclean.

Lucrările Simpozionul au fost publicate în volumul ,,Educaţie,religie şi folclor. Confluenţe culturale”( Editura ,,Eikon”,2010), coordonat de Muşata Bocoş, Adriana Denisa Manea şi Cristian Stan.

Participanţii la Simpozion au dialogat cu domnul conf.univ.dr.Cristian Stan despre finalităţile actului educativ, iar domnul inspector şcolar general prof. Mihai Mureşan a vorbit despre adaptarea curriculumului la nevoile elevilor şi ale societăţii.

S-a pus în discuţie o nouă perspectivă a abordării religiei în şcoală,, au fost semnalate provocările contemporane ale educaţiei, au fost surpinse aspecte ale praxiologiei în educaţie, influenţele educative ale folcorului, s-au prezentat tradiţii şi obiceiuri populare, colecţii şi muzee de etnografie şi folcor, revista anuală ,,Lada de zestre” a Muzeului Culturii Tradiţionale de la Şcoala Generală ,,Liviu Rebrenu” Beclean.

Intervenţiile participanţilor la Simpozion au fost urmate de cântece populare interpretate de domnul prof. Ioan Pop.

Într-o atmosferă cordială, de poezie, generatoare de optimism , datorate gazdei prof.drd. Adriana Denisa Manea, paricipanţii la Festival şi la Simpozion şi-au anunţa dorinţa de a veni şi la viitoarea ediţie a acestor manifestări.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5