Fiecare după cum îl ţine solidaritatea sindicală
Teama, dezamăgirea, sărăcia sau pur şi simplu indiferenţa bugetarilor fac din protestul de patru ore de azi, un demers mai degrabă formal, organizat de ochii lumii şi pentru a închide gura celor puţini care încă mai credeau că solidaritatea sindicală ar putea rezolva problemele din sistem.
Liderii de sindicat au făcut, din nou, apel la angajaţi să oprească azi lucrul, pentru patru ore. Ei spun că oprirea voluntară a lucrului este singura formă de protest care le-a mai rămas bugetarilor. Prin această nouă acţiune sindicaliştii încearcă să determine Guvernul să renunţe la măsurile de austeritate.
În judeţul nostru, mulţi angajaţi au dat înapoi de frica pierderii slujbelor sau din cauză că orele respective nu le vor fi plătite. Alţii, prea dezamăgiţi de sistem sau pur si simplu, din cauzadeficitului de personal, nu-şi pot părăsi locurile de muncă, şi au ales să nu ia parte la această formă de protest. Este cazul salariaţilor din sănătate. Cei din învăţământ participă la protest pe propria răspundere.
Cine suspendă cursurile, riscă neplata orelor
În ceea ce-i priveşte pe dascăli, liderul judeţean FSLI BN,Titu Rauca, a precizat că este vorba despre o decizie care îl priveşte pe fiecare profesor în parte, iar dascălul respectiv trebuie să-şi asume şi riscul ca cele patru ore de curs să nu îi fie remunerate.
,,Este vorba de o acţiune voluntară, o formă de protest, şi fiecare dascăl decide ce va face. Ţi-o însuşeşti, rişti. Cei care doresc să facă lucrul acesta, o pot face dar intră sub incidenţa prevederilor Legii 161 şi riscă neplata celor patru ore de curs”, ne-a precizat Rauca.
El a mai spus că vor continua discuţiile cu membrii de sindicat din şcoli, pentru a identifica formele de protest specifice ce ar putea fi aplicate în continuare, ca semn al nemulţumirii cadrelor didactice faţă de situaţia existentă în învăţământ.
În sănătate, nu se va întrerupe activitatea
Cadrele medicale din Bistriţa-Năsăud nu vor întrerupe lucrul. Potrivit liderului judeţean al Sanitas, Viorel Viţelariu, cel puţin o treime din personalul medical trebuie să asigure urgenţele, iar la nivelul judeţului nostru oricum se lucrează la această capacitate. În aceste condiţii, nu li se poate cere sindicaliştilor să-şi suspende activitatea, pentru că s-ar pune în pericol buna desfăşurare a actului medical.
,,Operaţiile, naşterile, urgenţele nu pot fi planificate ca o acţiune de protest”, a argumentat Viţelariu.
Sindicatele au anunţat că îi vor acţiona în justiţie pe directorii care restricţionează participarea angajaţilor la proteste. Liderii celor 5 confederaţii sindicale au făcut apel la toţi angajaţii ca azi, între orele 12:00 şi 16:00, când este şedinţa de Guvern, să oprească voluntar lucrul.
Adaugă comentariu nou