Cinematografia filmului de artă

Filmul lunii iunie-MY BLUEBERRY NIGHTS (Iubire cu gust de afine - 2007) - WONG KAR WAI-

Maria Juca

Sfârşitul stagiunii cineastice de la Sângeorz-Băi vine odată cu ultimele săptămâni ale anului şcolar şi, din dorinţa de a încheia într-o notă optimistă şi uşor nostalgică, am pregătit filmul My Blueberry Nights, care face parte din seria călătoriilor iniţiatice, călătorii care te trasformă, care te maturizează, care te ajută să apreciezi mai mult lumea din jurul tău.
Wong Kar Wai, care a regizat printre altele şi In the Mood for Love, îşi pune amprenta lentorii orientale şi pe această producţie, continuând seria de filme despre iubire, o iubire care reuşeşte de data aceasta să se împlinească sau mai bine zis să îşi găsească reciprocitatea, nu însă fără dificultăţi.
Povestea filmului nu este una complexă, o vedem pe Elisabeth (Norah Jones la începutul carierei de actor) care încearcă să se recupereze emoţional în urma unei despărţiri dureroase, găsindu-şi refugiu în cafeneaua unui emigrant englez, Jeremy (Jude Law). Dar atunci când constată că nici plăcinta cu afine nici compania proprietarului nu sunt suficiente pentru a trece peste tristeţea ei, decide să pornească orbeşte la drum. Ajunge astfel în Memphis, în Nevada, mai apoi în Vegas, unde se angajează ca ospătar în cafenele, baruri şi în casino, ajungând în cele din urmă în Manhatan de unde a plecat. Pe tot parcursul călătoriei, Elisabeth nu încetează nicio clipă să-i scrie vederi lui Jeremy, care la rândul lui încearcă să-i răspundă, însă fără succes. Când se întâlnesc finalmente cei doi realizează că sentimentele pe care le nutresc unul pentru celalalt sunt reciproce.
Ca de obicei la fiecare vizionare de film, elevii liceului au fost prezenţi în număr destul de mare, mai ales cei de profil matematică-informatică de data aceasta. A fost deopotrivă plăcută de observat reacţia elevilor la unele scene din film şi discuţiile de la final cu aceştia, care au fost surprinzătoare. Diversele interpretări aduse, temele şi motivele găsite în scenele filmului (introspecţia protagonistei, reflectarea şi contrastarea acesteia cu celelalte personaje, călătoria iniţiatica etc.) au făcut din seara de joi mai mult decât o vizionare de film, a fost ceva care aduce mai mult a seminar studenţesc.
În cele din urmă pot spune că şi acest an şcolar a fost productiv din punct de vedere cinematografic şi faptul că am câştigat câţiva potenţiali tineri cinefili este un mare pas înspre o apreciere adecvată a filmului de artă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5