De la închisoare direct pe marile ecrane! Filmul documentar AMAR va putea fi văzut la Cinema Dacia, în prezența protagoniștilor și a regizoarei

Filmul documentar AMAR va putea fi văzut într-o proiecție specială, în prezența regizoarei Diana Gavra și a protagoniștilor filmului, care se vor întâlni cu publicul joi, 30 mai, de la ora 19:00, la Cinema Dacia Bistrița. Biletele sunt deja disponibile pe: https://t.ly/WKcAD

„Amar al Dianei Gavra exemplifică admirabil documentarul înțeles ca fereastră spre o lume la care cei mai mulți dintre noi nu avem în mod normal acces.” scria Andrei Gorzo.

Filmul prezintă o serie de hoți de buzunare care au ridicat această activitate la rang de artă. Pătrundem în viața lor personală și profesională și descoperim mentalitatea și spiritul care stau în spatele furturilor de acest tip. Cunoaștem poveștile unor oameni care provin din medii defavorizate, care au avut adicţii, care au crescut pe străzi sau oameni care au ajuns să cunoască pe propria piele sisteme, legislații și condiții de detenție din diferite penitenciare ale Europei. Unii sunt incurabili, alții au ajuns să fie integrați de sistemele sociale din alte țări, au învățat să scrie și să citească, au o viață socială, au o locuință şi își ocupă timpul constructiv.

„Amar e un documentar care oferă nu doar informații interesante, ci și o experiență satisfăcătoare cinematografic – prin gradul de saturare al descrierilor, prin nivelul de intensitate și de complexitate al unora dintre momentele/reacțiile/interacțiunile captate de cineastă.” – Andrei Gorzo.

Filmul a fost prezentat în 2023 la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film Sibiu unde a fost distins cu Premiul pentru perspective noi și a fost apreciat deopotrivă de către public și presă: „autenticitate maximă” a scris Costi Rogozanu pentru Libertatea, iar Oana Zamfir l-a descris ca fiind „unul dintre cele mai bune filme documentare românești pe care le-am văzut în ultimii ani” pentru Republica.

Protagoniștii: Amar Răducanu (Mihai Bănica), Zorică Lazăr (Zorro), Jean Marin (Jean Bossul), Marian Lică (Mary Capace), Vasile Laurențiu Dumitru (Ștampilă Jr.), Bogdan Ionel Niculae (Bogdan), Mihai Filip (Bebe) și Mangulea Daniel (Samir) sunt urmăriți pe parcursul unui an prin tribunale, secții de poliție, dar și în activitatea lor prin Spania, Germania sau Marea Britanie.

AMAR este o producție Pintadera Film și Pro Omnia Cinema realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Directorul de imagine al filmului este Marius Panduru, imaginea fiind semnată de Rareș Dima, Lóránd Márton, Ștefan Comănescu, Alexandru Mavrodineanu, Gabriel Scoarță, Andrei Petrea, Radu Strîmbeanu, iar montajul de Eugen Kelemen și Monica Pascu. Producătorul filmului este Diana Gavra.

AMAR este distribuit în România de Pintadera Film, iar trailerul filmului poate fi urmărit pe:

Mai multe informații pe: https://www.facebook.com/pintaderafilm

 

Cu sprijinul: Ministerului Culturii și Identității Naționale

Parteneri: Die Deutsche Kneipe, Rock School, Bandera Verde

Parteneri media: Radio TANĂNANA, IQ Ads, Smark, Ziarul Metropolis, LiterNet, MovieNews, CineFan, AARC – All About Romanian Cinema, Munteanu Recomandă, Cinefilia

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5