Miercuri, 21 februarie, ora 18.30, la Palatul Culturii, filmul documentar ALB PE ALB!

Vă invităm la vizionarea unui film documentar în cadrul stagiunii KINEDOK (2023 - 2024) KineDok Romania la Palatul Culturii (sala Al. Misiuga)
!!!Miercuri, 21 februarie, ora 18.30!!!!

Pentru bistriţenii iubitori de film am pregătit în această stagiune de primăvară mai multe documentare creative din programul KINEDOK. Haideţi să le vedem împreună şi să stăm de vorbă după aceea!

Intrarea liberă!

ALB PE ALB
(White on White)
Republica Ceha / Slovacia, 2020, 74 minute

Regie: Viera Čákanyová
Imagine: Viera Čákanyová, Tomáš Klein, Dominik Jursa
Montaj: Viera Čákanyová, Marek Šulík
Sunet: Viera Čákanyová, Tobias Potočný

Sinopsis scurt:
O regizoare dezbate despre rolul artei și sensul vieții cu o serie de inteligențe artificiale, înfruntând singurătatea la o stație de cercetare din Antarctica. „Alb pe alb” este un video-jurnal emoționant despre intersecția dintre natură și tehnologie, într-un superb peisaj de gheață.

Sinopsis lung:
Filmul este un eseu vizual despre experiența de solitudine a regizoarei din timpul filmărilor unui documentar anterior („Frem”, filmat în 2017 și lansat în 2019) în Antarctica, al cărui personaj principal a fost o rețea neuronală artificială. În „Alb pe alb”, dialogul cu inteligența artificială continuă, pe teme care țin de schimbări climatice, relația omului cu natura, tehnologie, artă și sensul vieții. Secvențe din rutina ei zilnică la stația de cercetare contrastează cu imagini lirice ale albului imaculat al Antarcticii și sunt completate de comentariul regizoarei, creând o viziune și o putere de expresie originale. Nu în ultimul rând, este un film care te duce într-un loc nou, într-un mod nou, care chestionează relația omului cu mediul, dar și ipocrizia de a duce un vapor cu 300 de turiști în Antarctica sau de a consuma 300 de litri de combustibil zilnic pentru a ține în picioare stația de cercetare, ca să studieze tocmai modul în care distrugem planeta. (Sorana Stănescu, One World Romania 2022)

Trailer:

rel="nofollow" role="link" style="cursor: pointer; text-decoration-line: none; outline: none; list-style: none; margin: 0px; text-align: inherit; border-style: none; padding: 0px; border-width: 0px; box-sizing: border-box; background-color: transparent; display: inline; -webkit-tap-highlight-color: transparent; touch-action: manipulation; font-family: inherit; animation-name: none !important; transition-property: none !important;" tabindex="0" target="_blank">



Premii și festivaluri:
Ji.hlava International Documentary Film Festival 2020
One World Romania 2022

Biografie regizor:
Regizoarea slovacă Viera Čákanyová (n. 1980) a absolvit cursurile de Scenaristică ale Academiei de Artă și Design din Bratislava și pe cele de Film Documentar ale FAMU Praga. Scurtmetrajele sale au câștigat premii importante în cadrul unor festivaluri precum Visions du Réel și Kassel Doc Fest. Primul său lungmetraj, FREM, a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin și a obținut premiul Pavel Koutecký pentru Cel Mai Bun Debut la Elbe Dock. Viera Čákanyová lucrează, de asemenea, ca script editor și monteur pentru proiecte independente și realizează documentare pentru televiziune și organizații non-profit.

Presă:
„Filmul lui Čakányová este mult mai personal decât precedentul, dar tratează aceleași teme: schimbările climatice globale, influența omului pe planetă și consecințele pe care aceasta le are, relația dintre oameni și mașinării și modul în care își hrănesc reciproc preconcepțiile. Multe dintre acestea sunt evidente, dar contextul în care Čakányová le prezintă oferă un nou punct de pornire pentru reflecție. Temele filmului dau de gândit mai ales pentru că sunt puse într-o perspectivă unică, care se poate obține doar în circumstanțe atât de extreme precum staționarea în Antarctica timp de două luni.” (Cineuropa, Vladan Petkovic) https://cineuropa.org/en/newsdetail/394531)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5