WRITE RIGHT, atelierul inovator care apropie textul literar de film în două licee din Bistrița
14 elevi de la două colegii bistrițene învață luna aceasta cum să abordeze un scenariu de film, cum se scrie, ce este și ce nu este un scenariu, totul împletit cu elemente din istoria filmului și a artelor vizuale. „Write Right-Ediția 2” este un proiect inovator, de educație nonformală, inter- și multidisciplinară, dezvoltat de Asociația Departe pentru a veni în întâmpinarea elevilor de liceu.
7 liceeni de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” și 7 de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” învață astfel extensiv cum să comunice vizual, pe parcursul a câte 10 ședințe interactive, desfășurate în perioada 28 octombrie - 25 noiembrie 2024.
Atelierul este gândit pe fondul eforturilor din ultimii ani de a introduce educația cinematografică în școli. Elevii de liceu din toată țara participă, în fiecare an, la concursuri și festivaluri de filme scurte și trailere după opere literare, fără a beneficia, în prealabil, de cursuri care să-i învețe cum să scrie pentru film sau cum să adapteze o poveste literară la un scenariu de film.
Proiectul urmărește să-i învețe pe elevi noțiuni concrete despre scrierea și formatarea unui scenariu și tehnici de storytelling vizual și adaptare a unui text literar la scenariu, dar și noțiuni despre istoria filmului, fotografie, pictură, scultpură, montaj, sunet și alte aspecte conexe cinematografiei, pentru o înțelegere mai clară a acestui domeniu artistic foarte complex.
„Orice film are la bază un text, dar nu orice text poate deveni un film. Partea grea nu este să învețe cum se scrie tehnic un scenariu de film, ci să înțeleagă mai întâi cum funcționează imaginile, cum le pot genera și combina pentru a obține o poveste prin imagini, inteligibilă pentru altcineva. Iar pentru asta trebuie apelată toată istoria artelor vizuale. Cinematografia sintetizează, de fapt, toată istoria artei. Într-o eră în care consumul de imagine este la îndemâna oricui și se substituie multor altor forme de asimilare, este esențial ca elevii să înțeleagă ce privesc și să privească cu un ochi avizat și mai critic”, declară Raluca-Maria Rusu, președintele Asociației Departe și trainer principal în cadrul acestui proiect.
În cadrul primelor ședințe, atelierul a stimulat apetitul elevilor pentru filmul de artă și istoria filmului, demontând câteva prejudecăți legate de filmul vechi și cel alb-negru. Elevii au identificat și analizat diverse metafore vizuale, au învățat de ce se scrie un scenariu într-un anumit mod și ce nu poate fi scris într-un scenariu, spre deosebire de scrierea literară.
Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, social, mediu, sănătate, cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 de euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor publice de învățământ preuniversitar și grupurilor informale/de inițiativă.
Atelierul „Write Right” este organizat de Asociația „Departe”, un ONG din București care implementează proiecte de educație non-formală prin artă vizuală și susține producția filmului independent în România. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Colegiul Național „Andrei Mureșanu” și Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița.
Contact:
Aurelia Hîruța
Coordonator de proiect
Tel. 0740411516
Mail: asociatiadepart[email protected]
Citiţi şi:
- Storytelling și scenariu de film la Bistrița
- S-a lansat Blogul Liceenilor Scriitori. 11 povestiri ale elevilor bistriţeni
- Top 5 greșeli frecvente când folosești aparatele foto pe film
- Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, Casa vie a cărţii
- Marele Premiu pentru elevii de la „Andrei Mureșanu” la un festival de film
Adaugă comentariu nou