Marele Premiu pentru elevii de la „Andrei Mureșanu” la un festival de film
Elevii Colegiului Național „Andrei Mureșanu” sunt, începând de vineri 20 ianuarie 2017, câștigătorii marelui premiu al concursului de film pentru amatori, "„Shakespeare Through My Eyes”, organizat de British Council Iași, cu filmul „Dincolo de Romeo şi Julieta”.
British Council Iași, celebra în anul 2016 creația celui mai cunoscut dramaturg din lume, prin programul global „Shakespeare Lives”, la împlinirea a 400 de ani de la moartea scriitorului. Competiţie naţională de film adresată amatorilor, "„Shakespeare Through My Eyes” a avut ca obiectiv promovarea operei lui William Shakespeare ȋn rândul tinerilor .
Informați de profesoara de limba engleză Karina Ciuruș asupra acestei oportunități, o echipă de 24 de elevi din clasa a XI-a A a CNAM a luat decizia de a participa la concurs. Pentru punerea în practică a acestui proiect îndrăzneț, profesoara i-a sprijinit pe elevi prin organizarea unui atelier de regie, avându-l ca invitat timp de o oră pe actorul Teatrului Național din Cluj, Sorin Misirianțu, care le-a dat mai multe sugestii și i-a ajutat în ordonarea secvențelor.
Întrebată cum a început totul, Karina Ciuruș a afirmat: „Am început să facem un film fără să știm cum se face... Ne-am jucat de-a filmul și a ieșit ceva... Ideea de scenariu are la bază tehnica povestirii în povestire. Tot filmul a fost făcut numai de copii. E meritul lor. Avem copii grozavi, care un pic trebuie puși pe direcție și apoi se descurcă de minune. Filmul a fost gata chiar în ziua limită, 16 decembrie.”
Profesoara subliniază marele plus pe care l-a avut acest proiect asupra întregii clase de elevi, deoarece aproape toți au fost implicați mai mult sau mai puțin, pentru scena balului fiind nevoie de un număr mare de persnaje. Au citit foarte mult text, au vizionat ecranizările, apoi a urmat redactarea scenariului, alegerea recuzitei, a locurilor în care să se deruleze scenele, acestea fiind pe cât de bine alese, pe atât de variate. Astfel, dacă scena cu părinții s-a filmat la un copil acasă, iar scena din atelierul de sculptură în cabinetul de filosofie de la școală, scena cu duelul s-a derulat în parc, scena balconului la restaurantul „Rapsodia”, în timp ce pentru scena balului filmările s-au derulat în Sinagogă. Recuzita a fost închiriată, jumătate din sumă prin sponsorizări, iar jumătate prin contribuția elevilor.
„Dincolo de Romeo şi Julieta” a obţinut marele premiu al acestei competiţii grație implicării cu pasiune a elevilor. În realizarea filmului și-au dat concursul: regie şi scenariu - Maria Carmen Leşan, montaj – Andrei Cotul, operator imagine – Patric Ban, distribuţia: Dan Cîmpan, Alin Rus, Bianca Rus, Alexandra Bogdan, Petra Beserman, Murgu Paul, Andrada Zagrai, Dana Falub (personaje), Diana Mărăndel, Diana Nechita, Octavia Ungur, Andreea Chiorean, Ana-Maria Vîrvăruţi, Oana Varvari, Adina Bojor, Lavinia Bora, Andrei Sara, Iulia Furnea, Alexandra Matei, Diana Dedean, Ioana Filipaş (figuranţi). Voice over: Andrei Benţa (CNLR). Filmul poate fi vizualizat pe youtube, la adresa
Câștigătoarele concursului sunt două filme: „Dincolo de Romeo și Julieta” de Maria Carmen Leșan – marele premiu și „A New Era, A New Macbeth” de Adi Mureșan – premiu special. https://www.britishcouncil.ro/programe/arta/competitie-film
Mărturii de regizor și scenarist
„Întotdeauna mi-au plăcut proiectele de amploare, deoarece oricât de greu ar fi să le duci la final, te bucuri enorm de mult de rezultat. Teoretic, totul a început în data de 1 noiembrie când doamna profesor Karina Ciuruș ne-a spus despre acest concurs. Ne-a întrebat dacă am fi interesați și, bineînțeles, am fost.
Următoarea zi deja știam care urma să fie ideea principală a filmului: un băiat care decide, contrar voinței părinților, să-și urmeze visul de a fi regizor. Într-un fel, povestea băiatului este povestea noastră. Totul s-a întâmplat așa cum se descrie în film: am avut un vis și nu ni s-a mai pus nimeni în cale. Eu m-am ocupat de scenariu și de regie. Ideea mea era să arăt că dragostea este rolul jucat peste timp, se schimba doar decorul, uneori actorii. Am ales să împletesc povestea băiatului cu scene din piesa clasică, pe aceasta din urmă realizând-o sub formă de trailer.
Părinții băiatului, în film, văd acest trailer și sunt mândri de fiul lor, dar opinia lor despre artă rămâne neclintită. Viziunea mea a fost circulară, deoarece filmul se termină cu același cadru cu care începe, diferența fiind starea băiatului, el fiind mult mai fericit și mai implinit la final. Am lucrat aproximativ două săptămâni doar pe scenariu, timp în care am hotărât cât mai detaliat posibil cum va arăta fiecare cadru, unde va fi filmat, cine vor fi actorii, care este recuzita, când vom filma și care va fi coloana sonoră.
Colegii mei au fost foarte receptivi la toate propunerile, au venit cu îmbunătățiri, iar susținerea din partea lor și a doamnei profesoare au avut un rol fundamental. Le mulțumesc din suflet. Filmările au avut loc în 12 zile diferite, în 8 locații. Andrei Cotul s-a ocupat de montaj, iar Patric Ban a fost responsabil cu filmatul în sine. Materialul a fost încărcat pe youtube, iar înscrierea s-a făcut printr-un formular pe numele meu, în cadrul căruia am menționat link-ul filmului.
În data de 14 decembrie ne-am înscris în concurs, iar în 20 ianuarie am aflat rezultatul. Răspunsul l-am primit eu, pe mail, cu precizarea: ,,În urma deliberării juriului, avem bucuria de a te informa că filmul trimis de tine a fost foarte apreciat și a fost desemnat câștigătorul concursului” Nu ne gândeam inițial că vom ajunge să realizăm un film care mai apoi va lua marele premiu, noi am investit în primul rând pasiune, iar asta s-a văzut. Cât despre premiu, câștigarea acestuia nu face altceva decât să ne motiveze pe mai departe.”( Maria Carmen Leșan)
Prof. Aurelia Hîruța
Citiţi şi:
- Felicitări! Bistriţeanul Vlad Petri, Premiul pentru cel mai bun documentar la Gala Premiilor Gopo 2024
- Filmul documentar etnografic „Cununile de Rusalii la Şieuţ” a obţinut Marele Premiu la Concursul „Ipostaze etnografice” de la Galaţi
- Bistriţa, pe scena Galei Premiilor Gopo! Vlad Petri, premiul premiul pentru cel mai bun scurtmetraj documentar
- WRITE RIGHT, atelierul inovator care apropie textul literar de film în două licee din Bistrița
- Dragoste maternă peste timp: Madre, din 4 iunie la Cinema Dacia Bistrița
Adaugă comentariu nou