Florian Porcius omagiat la Muzeul din Rodna

Sub egida Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud la Muzeul Etnografic și al Mineritului din Rodna s-a desfășurat vernisajul expoziției de fotografie ,,Florian Porcius”, aducându-se astfel încă un omagiu marelui om de știință și cultură, academicianul rodnean Florian Porcius, în prezența a peste patruzeci de iubitori de cultură și frumos, scriitori, cadre didactice, țărani, elevi, studenți, care au fost întâmpinați cu câteva melodii de către fanfara din Rodna.

         S-a păstrat un moment de reculegere pentru marele înaintaș rodnean. Muzeograful Floarea Grapini a prezentat câteva date din viața și opera lui Florian Porcius. S-a născut la Rodna la 16/18 august 1816 și de la vârsta de opt ani a fost crescut și educat de bunicul său preotul Gherasim Porcu. Funcționează ca învățător comunal la Rodna din 1838 până în 1844 când Regimentul îl trimite la Viena unde timp de doi ani urmează cursul de pedagogie superioară și cursul de botanică. În adunarea comitetului reprezentativ din iunie 1861, constituindu-se Districtul Autonom al Năsăudului este ales pretor al cercului Rodnei, iar în februarie este numit judecător  al tribunalului districtului, unde funcționează până în 1867 când este ales vicecăpitan districtual, aici funcționează până la desființarea Districtului, se formează Comitatul Bistrița-Năsăud unde ocupă postul de președinte al Sedrei orfanale. Se pensionează la finalul anului 1877, la vârsta de 61 de ani și se retrage la Rodna.

         S-a implicat în lupta foștilor grăniceri contra administrației imperiale care căuta să-i lipsească pe urmașii grănicerilor de drepturile asupra munților și a pădurilor grănicerești. Devine un remarcabil creator al tehnologiei botanice românești, a descris o serie de specii noi și a publicat mai multe lucrări științifice de mare valoare. În 1871, prin hotărârea imperială din 13 ianuarie, a primit Ordinul Coroana de Fier clasa a III-a și titlul de Cavaler pentru meritele sale științifice, iar în 1882 este ales membru activ al Academiei Române din București. În 1905 Regele Carol I al României i-a conferit Medalia Bene Merenti clasa I. A trecut la Domnul la 30 mai 1906 și este înmormântat la Rodna.

         Muzeograful Floarea Grapini a mulțumit scriitorilor Liviu Păiuș și Gherasim Domide pentru anumite materiale despre Florian Porcius puse la dispoziție pentru acest eveniment. Liviu Păiuș, bun cunoscător al fenomenului, ne-a povestit câteva detalii din activitatea marelui om. Gherasim Domide, fiu al Rodnei, cadru didactic la Facultatea de Inginerie din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare, ne-a oferit  o interesantă expunere, ,,Presa vremii despre sărbătorirea lui Florian Porcius la 80 de ani”, asupra căreia mă voi opri puțin. ,,Pe prima pagină a ziarului sibian TRIBUNA, anul XIII, nr. 174, 8/20 august, cu titlul ,,Serbările de la Rodna”, este publicat un amplu articol despre evenimentele care au avut loc în ziua de 17 august 1896 la Rodna, evenimente prilejuite de Adunarea ASTREI și sărbătorirea academicianului Florian Porcius cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani.” La acea manifestare cultural-artistică și religioasă au fost prezenți corespondenți de presă din Sibiu, Brașov și București, a participat ,,mulțime de preoți, advocați, profesori, țărani de pretutindenea aclamând cu însuflețire.”

         Au mai luat cuvântul prof. Rodica Bălăi care a amintit că școala din Rodna poartă numele lui Florian Porcius, ing. Zaharia Horga, înv. Silvia Moisil, realizatorul tv. Ioan Strugari și fiul său, profesorul polițist Cristian care a avut o scurtă intervenție pe fundalul viorii mânuite de tatăl său, prof. Lenuța Domide Pop, prof. Iosif Șomkerechi, scriitorul Dan Popescu. Și pentru că s-a vorbit despre cultură, despre scriitorii Rodnei, i-am amintit pe câțiva mai reprezentativi, Ion Pop Reteganul, Aurel Cleja, Silviu Leontin Mureșianu, Mircea Mureșianu, Toma Racoveanu, Emil Bălăi, Iacob Gușă, Florea Gușă, Ana Berengea, Ion Cărășel, Adrian Istrate, Octavian Pop, Gherasim Domide, Liviu Păiuș, Sandu Frunză, Florin Moldovan. La final s-a vizitat expoziția  foto ,,Florian Porcius” și s-au admirat câteva dintre obiectele personale ale sărbătoritului.

         Felicităm organizatorii evenimentului, gazdele noastre atente, muzeograf Floarea Grapini și custode Ileana Horga, pentru atmosfera creată, ne aplecăm cu respect în fața marelui om de știină și cultură acad. Florian Porcius și dorim Rodnei să rămână același focar de spiritualitate care a fost și trebuie să rămână și în continuare.

                                             

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5