Fondurile europene, prioritatea AJOFM BN pentru 2012

Alexandru Manea, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, consideră că în vederea derulării programelor de formare profesională singura şansă o reprezintă atragerea de fonduri europene.

De altfel, AJOFM BN are pregătite deja două proiecte pentru a fi depuse, în perioada imediat următoare, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. „În 2012, ne vom axa pe fondurile europene, pentru că bugetul va fi mult mai mic. Singura şansă sunt ac este proiecte europene. Avem în plan un proiect pe asistenţă socială, care vizează formarea profesională în meserii precum cea de baby sitter, îngrijitor bătrâni la domiciliu, dar şi pentru calificarea mecanicilor auto. De asemenea, există un proiect pe promovarea incluziunii sociale, cu mai mulţi parteneri. Solicitantul este AJOFM BN, dar parteneri sunt ANOFM, Academia Română, Universitatea Danubius din Galaţi, Institutul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Excluziunii Sociale a Persoanelor cu Handicap şi universităţi din Franţa, Italia şi Grecia”, a declarat Alexandru Manea, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, AJOFM BN depinde, în accesarea acestor fonduri, de asigurarea cofinanţării, în contextul în care cele două proiecte însumează aproximativ 6 milioane euro. Problema va fi sesizată la nivelul ANOFM, în 16 ianuarie, când va avea loc şi şedinţa de bilanţ a agenţiilor judeţene de ocupare.

În prezent, Agenţia judeţeană derulează un proiect prin POS DRU care vizează calificarea a circa 470 şomeri bistriţeni în sectorul turistic, valoarea programului fiind de 500.000 euro. Până acum, peste 300 persoane au urmat cursuri de engleză, informatică, inspector resurse umane, inspector protecţia muncii.

Fondurile europene au devenit o prioritate a instituţiei în condiţiile în care, pentru 2012, bugetul alocat ANOFM şi implicit agenţiilor judeţene este cu aproximativ 10% mai mic faţă de 2011. Un buget redus nu va determina probleme în acordarea indemnizaţiilor pentru şomaj sau în funcţionarea instituţiei, ci alocarea unor sume mai mici pentru subvenţiile acordate angajatorilor pentru aplicarea măsurilor active. De altfel, aceste sume utilizate pentru subvenţionarea încadrării absolvenţilor, şomerilor peste 45 de ani, unici susţinători ai familiilor nonoparentale, pentru stimularea mobilităţii forţei de muncă etc., au ajuns şi în 2011 pe final de an.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5