Fostul președinte CCR, Augustin Zegrean, despre demiterea Laurei Codruța Kovesi

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că preşedintele nu poate fi obligat să revoce un procuror, în contextul discuţiilor legate de faptul că legea privind statutul magistraţilor este interpretabilă.

Nu, preşedintele nu este obligat să revoce un procuror. Ce rost ar avea să-l mai întrebi atunci pe preşedinte? Îl pui numai să semneze. Cum adică?! De ce se face toată procedura asta de revocare? Nu dai în fiecare zi un procuror afară. Există o procedură, pentru că ei se bucură de anumită stabilitate în muncă şi nu-i dă afară cum vrei tu! Preşedintele nu poate fi obligat să facă nimic, numai ceea ce îl obligă Constituţia. Ceea ce nu-l obligă Constituţia nu poate fi obligat să facă! În Constituţie nu scrie de revocare, scrie doar denumire: preşedintele numeşte procurori. În textul din legea 303 ce-ar fi trebui să scrie? Că revocarea nu se face? Să înveţe să citească legile! Şi să le citească cu bunăcredinţă. Legile trebuie citite şi interpretate cu bunăcredinţă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean.

Solicitarea înaintată de Tudorel Toader pentru revocarea Laurei Codruța Kovesi este doar primul pas, afirmă fostul președinte al CCR.

“Cale este lungă, pentru că fiind vorba despre revocarea din funcţie a unui şef de parchet, nu e chiar uşor... Nu este chiar o glumă lucrul acesta, nu se întâmplă în fiecare zi (...) Avizul CSM este unul consultativ, după care dosarul ajunge la preşedinţie iar preşedintele, într-un termen pe care el îl consideră rezonabil, trebuie să dea o soluţie. Şi cu asta se încheie. Dacă preşedintele dă un decret de revocare din funcţie, din momentul publicării decretului în Monitorul Oficial, respectivul procuror şef nu mai este şef. Dacă respinge cererea de revocare, rămâne în continuare în funcţie până la expirarea mandatului”, a explicat Augustin Zegrean.

 

 

Comentarii

25/02/18 13:44
Comentator

Stati linistiti ca nu va fi schimbata, ca este foarte bine pregatita profesional, este tzinuta in brate de presedintele tzarii care este de dreapta politica si nicidecum neutru cum ar trebui sa fie si o sa-i bata peste ochi ... ( era sa zic altfel ) pe cei de stanga politica cu insasi legile prost facute chiar de ei .
O sa fie taraganat procesul pana va ajunge la termenul prevazut de mandatul in care a fost numita pe cale politica prin "atribuire directa " si nicidecum prin examene de competenta si experienta profesionala .
Dupa expirarea mandatului, vor vedea ei pe cine or mai "unge " in aceasta functie, tot pe acelasi criteriu fiti siguri, numai ca probabil vor pune pe cineva din " pozitie " si nu din "O...pozitie " .
In orice caz, prin aceste "haraieli " si "sicanari " reciproce, nu fac romanii decat sa se faca de tot ra.ha.tul in fata Europei si a intregii lumi " interesate" de noi , ca pentru ceilalti, este egal...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5