Doliu în rândul intelectualilor ! Vestea morţii a cutremurat lumea literară. Andrei Moldovan a fost şi inspector şcolar, director de liceu, consilier judeţean. Drum bun, domnule profesor !

(Foto) Astăzi, prof. Andrei Moldovan, preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, condus pe ultimul drum. Slujba înmormântării, în cadru restrâns ( condiţionat de pandemie), însă cu sute de suflete alături în rugăciune

Pr. Alin Cîndea: A plecat cu discreție, așa cum a trăit, și la a sa îngropare nu s-a făcut nici un compromis, pentru că așa se îngroapă somitățile într-o țară în care doar pentru unii totul e permis

Lacrimi şi durere la Beclean, acolo unde Andrei Moldovan, preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, fost inspector şcolar, director de liceu, consilier judeţean, a fost condus pe ultimul drum. Din păcate doar câteva persoane din familie ( soţia, fiul şi câteva rude) au putut participa la înmormântare, numărul fiind foarte restrâns, din cauza pandemiei. Lumea şcolii a fost reprezentată de Cristi Nicula, directorul Colegiului naţional "Petru Rareş" din Beclean, şcoala în care criticul şi profesorul Andrei Moldovan a slujit o viaţă, iar din partea scriitorilor au fost prezenţi Menuţ Maximinian şi Vasile Vidican, doi scriitori pe care Andrei Moldovan a mizat la începutul carieirei lor.
Vestea morţii, la 71 de ani, a fost primită ca un fulger de către scriitorii ţării, de către lumea şcolii, dar şi cea administrativă, Andrei Moldovan fiind, în calitate de membru PNL, inspector şcolar general adjunct şi consilier judeţean. O mulţime de mesaje surprind durerea că un intelectual a plecat mult prea devreme dintre noi, fiindu-i rânduit un colţ de rai. Mulţi ar fi dorit să participe la înmormântare, însă din cauza virusului s-a interzis accesul la ceremonial.
Înmormântarea a fost făcută de către preoţii greco-catolici Felician Neagoș, protopop de Beclean, și Alin Cîndea.
"Scriitorul, criticul literar, tatăl, soțul, profesorul Andrei Moldovan făcea parte din acea stirpe de oameni care au crezut totdeauna că au o menire de împlinit, că sunt hărăziți să vină în întâmpinarea unor aspirații ale semenilor lor. A fost un luminător care rostea și scria cu măiestrie cuvintele ce vor rămâne peste veacuri. Avea o putere să înțeleagă mai bine, să simtă mai viu, nevoia de bine și de frumos al unui neam dezorientat și însetat. A fost chemat să-și inițieze semenii în frumos și lumină. Și asta a făcut. Dar prea repede și-a încheiat misiunea, sau poate s-a grăbit să dea față cu însăși LUMINA. Și acolo, în prezența ei, să poarte discuții cu Rebreanu, Coșbuc, Silași și alții ca ei. Scriitorul Andrei Moldovan, va rămâne nemuritor și incomensurabil; nemuritor prin ceea ce a scris, dar și prin prezența în mințile și inimile noastre a personalității sale; incomensurabil pentru că ne este greu să estimăm valoarea scrierilor sale, dar mai ales ceea ce ar mai fi avut de transmis. A fost un om de cultură, dar și un bun creștin, de unde și echilibrul în tot ceea ce a scris. Deoarece cultura fără credință poate friza nebunia, la fel cum credința fără cultură poate conduce la habotnicie. A plecat cu discreție, așa cum a trăit, și la a sa îngropare nu s-a făcut nici un compromis, pentru că așa se îngroapă somitățile într-o țară în care doar pentru unii totul e permis. De ce acum și atât de repede? Poate că Dumnezeu voia să-l scoată dintr-o lume în care nu se mai prețuiesc adevăratele valori? Dumnezeu să-i dăruiască odihna veșnică și celor rămași multă mângâiere" a spus la mormânt părintele Alin Cîndea.
Cuvinte emoţionante a rostit şi protopopul Felician Neagoș.
" Am fost foarte apropiat de domnul Andrei Moldovan, a cărui inimă a încetat să mai bată pe pământ. Am dialogat mult în lunile în care a fost spitalizat, fiind după neputinţa mea lângă el. Mi-a încredinţat mie şi băiatului său Tavi testamentul literar pe care trebuie să-l ducem mai departe. Avea încă foarte multe proiecte pentru literatura română, printre care era pe masa de lucru şi „Istoria literaturii judeţului Bistriţa-Năsăud de la origini până-n prezent” şi gata de tipar cartea „Romanele poeţilor”. Andrei Moldovan pleacă din această lume alăturându-se personalităţilor din galeria stelară. Mi-a încredinţat multe din gândurile lui pe care sper că le voi duce la lumină, inclusiv un volum de corespondenţă dintre Andrei Moldovan şi personalităţi ale culturii române. Am dus mesajele de bun rămas ale colegilor, care ar fi vrut să fie prezenţi însă vremurile interzic, din Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, a cărui sediu este în redacţia noastră Răsunetul, al Comitetului Director (Icu Crăciun, Vasile George Dâncu, Virgil Raţiu – vicepreşedinţi), al doamnei Irina Petraş, preşedinte Filiala Cluj al Uniunii Scriitorilor din România, al „Răsunetului cultural” ( fiind împreună cu redactorul Vasile Vidican), al "Mişcării literare" ( director – Olimpiu Nuşfelean) şi "Neuma" ( director Andrea Hedeş), cu toţii trimiţând şi coroane în semn de respect. I-am mulţumit pentru tot ce a făcut pentru literatura română, promiţându-i că numele lui va fi pomenit de către noi cei care l-am iubit şi l-am ştiut mereu aproape. Doamne, câte proiecte frumoase nu am avut împreună, la care au participat mulţime de scriitori profesionişti, în frunte cu preşedintele Uniunii, Nicolae Manolescu, la Bistriţa, Chiuza şi Maieru. Îi mulţumesc pentru tot ce a făcut pentru mine personal, pentru scriitorii din judeţ şi din ţară şi îi urez drum bun spre stele" ne-a declarat directorul "Răsunetul", Menuţ Maximinian, apropiat de Andrei Moldovan şi în cea mai grea perioadă a vieţii, în care boala nemiloasă a pus stăpânire pe trup.
Condoleanţe familiei şi Bunul Dumnezeu să le dea puterea de a trece peste aceste momente grele.

***

Andrei Moldovan s-a născut la 2 februarie 1949 la Chiuza. A fost critic şi istoric literar. A absolvit Facultatea de Filologie, română-franceză, UBB (1973). A colaborat de-a lungul anilor, cu texte de istorie şi critică literară, la revistele: Tribuna, Steaua, Luceafărul, Convorbiri Literare, Napoca Universitară, Cronica (Iaşi), Contemporanul, Bucovina Literară, Viaţa Românească, Minerva, Zburătorul, Limbă şi literatură, Tribuna învăţământului, Mişcarea literară, Revista ilustrată, Mesagerul literar şi artistic, Cronica (Ungaria), Terra nova (Canada), Nord literar, Versus, Blajul, Vatra, Convorbiri literare, Dacia literară, Scriptor, Conta, Apostrof, Pro Saeculum ş.a. A făcut parte din redacțiile publicațiilor Gazeta Someșeană (Dej), Minerva şi Mişcarea literară. A fost redactor şef al suplimentului Răsunetul cultural şi al revistei Neuma. A publicat volumele: Coşbuc sau lirismul pragurilor, Editura Clusium, 1997; Erezii lirice, Editura Limes, 2004; Aruncarea în haos, publicistică culturală, Editura Arcade, 2004; Întâmplări literare, Editura Limes, 2005; Liviu Rebreanu prin el însuşi, în colaborare cu Niculae Gheran, SCRIITORI DIN BISTRIȚA-NĂSĂUD. DICȚIONAR CRITIC, Editura Academiei Române, 2008 (premiul Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj); Pretexte, dicţionar-antologie de scriitori din Bistriţa-Năsăud, ediţie alcătuită, îngrijită şi prefaţată, Editura Eikon, 2008; Butelia cu oxigen. Consemnări critice, Editura Eikon, 2010; Mâhnirile limbii române, Editura Limes, 2011; Poeţi români de azi, Editura Casa Cărții de știință, 2011 (nominalizare la premiile USR – Filiala Cluj); Coşbuc sau lirismul pragurilor, ediţia a II-a revăzută, Editura Eikon, 2012; ediţia a III-a: Editura Eikon, 2014 (nominalizare la premiile USR – Filiala Cluj), ediția a IV-a, Editura Şcoala Ardeleană, 2016; Un Rebreanu hăituit, istorie şi critică literară, Editura TipoMoldova, 2013 (premiul Festivalului Național „Liviu Rebreanu”); Scrisori către Liviu Rebreanu, vol. I, Editura Academiei Române, 2014, colaborator; Ephemeride, publicistică culturală, Editura Limes, 2016 (nominalizare la premiile USR – Filiala Cluj); Consemnări critice, Editura Cartea Românească, 2017; Literatură tradiţională din Nord, vol. I-III, Editura Charmides, 2017. Cea mai nouă carte: „Bulevardul” Niculae Gheran (ediție definitivă), Ed. Școala Ardeleană, 2020. A fost în colectivul de colaboratori al volumelor: Liviu Rebreanu, Opere, vol. 22 şi 23, ediţie critică de Niculae Gheran, Editura Academiei Române, 2003 şi 2005. Prezent în mai multe antologii şi volume colective, dicţionare. A iniţiat reuniunea literară Cenaculum. Membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj. A fostpreşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud. Cetăţean de onoare al oraşului Beclean.

Comentarii

31/10/20 18:50
George Carp

Scriitorul Andrei Moldovan a fost un om onest , bine intenționat și un valoros om de cultură. A scris frumos pentru că și gândea frumos. Drum bun, domnule profesor, Dumnezeu să vă aibă în grija Sa!

31/10/20 20:23
adrian onofreiu

Dumnezeu să-l ierte!

02/11/20 09:36
BĂLĂI EMIL

Literatura română, nu numai cea bistrițeană, pierde o minte ageră, un suflet bogat, care ar fi putut să-i dăruiască încă alte creații de valoare incontestabilă! Dumnezeu să-i ocrotească în ceruri odihna veșnică!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5