Eveniment literar la Beclean: Lansarea volumului Andrei Moldovan - ”Cărți și autori din Bistrița-Năsăud”

Sub egida Societății Scriitorilor din Bistrița-Năsăud, cu sprijinul Asociației Ecomunio-Lumina Evangheliei a apărut la Editura Școala Ardeleană volumul ”Cărți și autori din Bistrița-Năsăud” al criticului literar Andrei Moldovan. Evenimentul literar a fost precedat de o slujbă de pomenire în amintirea scriitorului Andrei Moldovan, oficiată de preoţii Felician Neagoș (protopop) şi Alin Cîndea, la Biserica Greco-Catolică din Beclean. La Oratoriul Parohiei Greco-Catolică din Beclean a avut loc lansarea cărții, evenimentul fiind transmis online în direct. Pr. Alin Cîndea, gazda manifestării, a declarat: „ Mi-ar fi plăcut să fie prezent și autorul. Ar fi avut atâtea să ne spună și desprea această carte și despre alte proiecte personale impresionante. Convingerea mea profundă este că toți cei prezenți și mare parte dintre cei care urmăresc acest eveniment în direct ar fi vrut să primească un autograf pe prima pagină a cărții lansate azi. Dar scriitorul Andrei Moldovan ne-a lăsat un autograf în inimă și minte. Este nemuritor și incomensurabil; nemuritor prin ceea ce a scris, dar și prin prezența în mințile și inimile noastre a personalității sale; incomensurabil pentru că ne este greu să estimăm valoarea scrierilor sale, dar mai ales ceea ce ar mai fi avut de transmis. Domnul profesor face parte din impresionanta listă de personalități culturale și religioase pe care greco-catolicismul i-a dat neamului românesc. Andrei-Valentin Moldovan completează cu onoare pleiada personalităților emanate din spiritul Școlii Ardelene, a școlilor greco-catolice care conștientizau că lumea aceasta nu se poate schimba dacă nu se caută luminarea poporului. Adică să fie formați oameni care să gândească limpede pentru a lua decizii, după cum însuși domnul Moldovan spunea în urmă cu patru ani chiar în acest loc.
Iată de ce criticul Moldovan se apropia de textele scriitorilor, de cărțile acestora, fără prejudecăți, cu o abordare profesionistă, o judecată liberă de intrigi și idei partizane. A fost un om echilibrat, echilibru primit prin educație și din însușirea unei culturi solide, fapt ce l-a condus treptat să primească statutul de critic de referință a timpului său. Ca și domniile voastre, mă bucur că l-am cunoscut, mă bucur că am putut să ajutăm prin Asociația Ecomunio-Lumina Evangheliei la publicarea acestei cărți, dar regret enorm că ne-a părăsit atât de repede, când mai avea atâtea de spus și de scris.
Moderatorul evenimentului a fost Menuț Maximinian, președintele Societății Scriitorilor din Bistrița-Năsăud, cel care va duce mai departe testamentul literar al criticului, lăsat în grija acestuia de autor, alături de fiul lui, Octavian Moldovan. „ Proiectele lui Andrei Moldovan erau multe şi întinse pe perioada mai multor ani, amintind aici „Istoria literaturii din judeţul Bistriţa-Năsăud, de la origini până-n prezent”, lucrare care a rămas neterminată. La fel şi o carte despre opera lui Baudelaire, ştiut fiind faptul că Andrei Moldovan era un francofon asumat. Cu toate acestea, Andrei Moldovan avea finalizate câteva cărţi, care în perioada următoare le vom pregăti de tipar. Mi-am asumat, la dorinţa scriitorului, împreună cu fiul lui, Octavian Moldovan, misiunea de a coordona şi a edita aceste cărţi. Prima carte ce apare postum include cronici la cărţi ale scriitorilor din ţinutul natal, Bistriţa-Năsăud. În partea a doua a cărţii am inserat texte la despărţirea de Andrei Moldovan semnate de Irina Petras, Adrian Popescu, Vasile George Dâncu, pr. Alin Ciprian Cîndea, Virgil Rațiu, Olimpiu Nușfelean, Aurel Podaru, Vasile V. Filip, Icu Crăciun, Andrea H. Hedeș, Vasile Vidican, Cornel Cotuțiu. Mulţumim editurii Şcoala Ardeleană şi prietenului nostru George Vasile Dâncu pentru implicare în proiect. Am făcut toţi trei echipă în cadrul Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, tocmai de aceea volumul acesta apare sub sigla asociaţiei noastre. Au fost alături de noi părintele Alin Ciprian Cîndea, duhovnicul scriitorului Andrei Moldovan, şi Asociația Ecomunio-Lumina Evangheliei, cărora le mulţumim. Pe copertă este Marcel Lupșe, „Colibiţa, lacul liniștit”. Dincolo de rigurozitatea şi seriozitatea cu care se apleaca asupra fiecărui proiect, Andrei Moldovan aducea câte o poveste ce o integra în fiecare carte. Fineţea cu care criticul spunea lucrurilor pe nume a fost, de-a lungul timpurilor, unul dintre atuurile acestuia. Andrei Moldovan a fost criticul care a ţinut în echilibru literatura din Bistriţa-Năsăud, de aici de unde a reuşit să transmită, prin cărţile sale, mesaje vii, pline de consistenţă care au contribuit la structurile actuale din critica românească. Se aşază într-o stea sufletul scriitorului Andrei Moldovan, însă suntem convinşi că numele lui va rămâne etern prin cărţile ce le-a lăsat moştenire generaţiilor viitoare” a spus Menuţ Maximinian.
„Cred că Andrei Moldovan rămâne viu printre noi prin cărţile sale. O să-i păstrăm vie memoria şi o să-l aducem printre noi tot timpul, reeditându-i cărţile. Mă bucur că este alături de noi în acest demers şi familia. Vor ieşi cărţi interesante. Andrei Moldovan a scris despre scriitorii din judeţul lui fără nimic provincial, cum mare deschidere spre naţional, spre universal. El a făcut cât o instituţie pentru cultura judeţului. Alte judeţe şi-ar fi dorit un critic ca el care să adune între coperţile unei cărţi scriitorii valoroşi ai judeţului, să aibă o panoramă a ţinutului. Era un om bun. Mi-a plăcut felul în care îi trata pe veleitari. Cu eleganță și bun-simț le explica și argumenta că locul lor nu este și nu va fi în istoria literaturii române. În schimb, dacă vedea o minimă strălucire de talent la cineva, îl sprijinea cu tot ce putea. Mă întreb dacă alte județe, cu un asemenea cărturar, care să se ocupe o viață întreagă de literatura locului, ar fi făcut mai mult. Pentru Andrei Moldovan, noi, bistrițenii, nu am făcut nici multe, nici puține. Ne-am comportat obișnuit. Puteam mai mult”, a declarat George Vasile Dâncu, directorul Editurii Şcoala Ardeleană.
Acesta a transmis şi mesajul Irinei Petraş, preşedinta Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj, cu care Andrei Moldovan a avut o colaborare bună în privinţa proiectelor Uniunii Scriitorilor şi a Societăţii Scriitorilor. „În lumea grăbită și hărțuită de egoisme a zilelor noastre, nu e deloc puțin lucru să fii recunoscut drept un om de încredere. De-a lungul anilor de fructuoasă colaborare, de lungi și rodnice con-sfătuiri prietenești pe teme legate de viața breslei, am avut nenumărate prilejuri să-l simt și să-l descriu astfel: un om de încredere. Om al echilibrului şi al măsurii, Andrei Moldovan a fost o prezență luminoasă, alăturându-se cu generozitate și competență tuturor proiectelor Filialei clujene a Uniunii Scriitorilor” -Irina Petraș. De asemenea, a transmis salutul lui Adrian Popescu care a spus: „Profesorul experimentat și criticul sensibil se completau fericit în cazul lui Andrei Moldovan. Rămân cărțile sale, figura lui calmă și blândă în memoria celor care l-am prețuit și nu-l vom uita”.
„Cândva, pe la sfârşitul facultăţii, mi-a arătat nişte poezii. Din când în când, la distanţă de ani, îl întrebam dacă a mai scris poezii şi nu spunea nimic. Aflu acum că n-a abandonat poezia. La un moment dat a dat un grupaj de versuri semnate de o domnişoară şi mi-a spus că este o fostă elevă de-a lui, stabilită la Cluj. După un timp, l-am întrebat ce face poeta aceea, dacă nu ne mai scrie şi mi-a spus că-i dusă prin America. Nu a lăsat să se înţeleagă nimic şi nici eu nu l-am suspectat, deşi acum, citind versurile, îl descoperi pe Andrei Moldovan. A făcut parte dintre redactorii de bază ai revistei „Mişcarea literară”. Această carte întregeşte spiritul critic al lui Andrei Moldovan în măsura în care ia aminte la literatura care se scrie aici”, a spus Olimpiu Nuşfelean, directorul revistei „Mişcarea literară”.
„Andrei Moldovan avea darul de a te face să te simţi important fără să spună acest lucru. A fost un om tenace, neexistând limitări clare între viaţă şi literatură, cumpătarea se vedea şi în textele sale, fiind un om echilibrat se vedea şi în scrierile sale, entuziasmul dintr-un text se vedea şi în entuziasmul omului. În critica lui Andrei Moldovan se vedea gospodarul privindu-şi din exterior întreaga curte, având darul de a face istorie literară pe de-a întregul”, a spus criticul Vasile Vidican.
Directorul Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Beclean, Cristi Nicula, acolo unde Andrei Moldovan a fost profesor şi director, a anunţat că biblioteca şcolii va purta numele criticului.
„Fac parte din prima generaţie căruia i-a fost diriginte. Ne-a format ca adevăraţi oameni, fiindu-ne un model în ceea ce priveşte profesionalismul. Denumirea Casei de Cultură „Radu Săplăcan” s-a făcut la propunerea domnului profesor Andrei Moldovan. A adunat întotdeauna oameni de calitate în jurul lui, ne-a format şi pe noi în spiritul cărţilor şi să ne placă să facem acest lucru, cartea fiind cea care ne deschide noi ferestre”, a declarat directoarea Casei de Cultură Beclean, Mariana Harosa.
Prezent la eveniment, primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan, a spus: „Am avut o simpatie pentru domnul Moldovan, în primul rând pentru că ne lega numele şi oricât ai fi de obiectiv ai o parte de subiectivitate, apoi a fost şi profesorul meu. L-am avut şi consilier local în primii paşi pe care i-am făcut eu în administraţie, iar apoi consilier judeţean. Titlul de Cetăţean de Onoare nu are legătură cu culorile politice ci cu implicarea directă a lui Andrei Moldovan în dezvoltarea administrativă şi culturală a comunităţii. Andrei Moldovan ne-a lăsat moştenire un proiect cu care am atras o finanţare europeană de multe milioane de euro, iar acum clădirea Colegiului Naţional „Petru Rareş” arată într-un mod aparte. Pentru acest lucru a primit titlul de Cetăţean de Onoare şi pentru mine va rămâne un om care s-a implicat, alături de noi, pentru ca elevii noştri să aibă un alt standard în învăţământ”.
„Eu nu pot să vorbesc despre administraţie, cultură şi despre domnul Moldovan ci despre tata. A fost un gospodar care m-a învăţat şi pe mine acest lucru, de la cum să sap cartofii la Chiuza, la cum să fiu un om modest care în societatea de astăzi, poate, nu-ţi face întotdeauna bine. Tot caracterul meu a fost format de el. Sunt lucruri personale care mă înlăcrimează şi asupra cărora nu vreau să insist, însă vreau să vă mulţumesc pentru că aţi făcut posibil acest eveniment, lui Menuţ care a fost foarte apropiat de tata, toate copiile de siguranţă de la cărţile pe care le avea în lucru sunt doar la mine şi la el şi ştiu că împreună au conturat un program editorial. Mulţumesc domnului Dâncu pentru care tata avea un respect deosebit şi, iată, ne ajută la publicarea volumului. Părintele Alin Cîndea a finanţat cartea şi ne găzduieşte într-un eveniment deosebit, pentru mine fiind un sprijin enorm, inclusiv de când tata a plecat dintre noi”, a declarat Octavian Moldovan, fiul criticului.
La eveniment a fost şi protopopul greco-catolic Felician Neagoş care a vorbit despre măreţia omului în modestie şi despre seminţele plantate de Andrei Moldovan care vor rodi peste generaţii pentru că în ea se găseşte cuvântul „înţelept, profund şi ziditor”. Andrei Moldovan (2 februarie 1949, Chiuza – 29 octombrie 2020, Bistriţa) a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România și preşedinte al Societăţii Scriitorilor din Bistriţa Năsăud. Volume publicate: „Coşbuc sau lirismul pragurilor”, Editura Clusium, 1997; „Erezii lirice”, Editura Limes, 2004; „Aruncarea în haos”, publicistică culturală, Editura Arcade, 2004; „Întâmplări literare”, Editura Limes, 2005; „Liviu Rebreanu prin el însuşi”, în colaborare cu Niculae Gheran, Editura Academiei Române, 2008 (volum premiat de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Cluj); ediţia a II a: Casa Cărţii de Ştiinţă, 2018; „Pretexte, dicţionar antologie de scriitori din Bistriţa Năsăud”, ediţie alcătuită, îngrijită şi prefaţată, Editura Eikon, 2008; „Butelia cu oxigen. Consemnări critice”, Editura Eikon, 2010; „Mâhnirile limbii române”, Editura Limes, 2011; „Poeţi români de azi. Alte erezii”, Editura Casa Cărții de Ştiință, 2011 (nominalizare la premiile USR – Filiala Cluj); „Coşbuc sau lirismul pragurilor”, ediţia a II a revăzută, Editura Eikon, 2012; ediţia a III a: Editura Eikon, 2014, ediția a IV a: Editura Școala Ardeleană, 2016; „Un Rebreanu hăituit”, Editura Tipo Moldova, 2013 (Premiul Festivalului Național de Literatură „Liviu Rebreanu”, Bistrița); „Scrisori către Liviu Rebreanu”, vol. I (A B), colaborator, Editura Academiei Române, 2014, coordonator: Niculae Gheran; „Chiuza lui Liviu Rebreanu” (în colaborare cu Ioan Pintea), Bistriţa, 2016; „Ephemeride”, Editura Limes, 2016 (nominalizare la premiile Filialei Cluj a USR); „Consemnări critice”, Editura Cartea Românească, 2017; „Literatură tradiţională din Nord”, vol. I-III, Editura Charmides, 2017; „Scriitori din Bistrița-Năsăud. Dicţionar critic. Cu 55 de parodii şi o postfaţă în versuri de Lucian Perța”, Editura Şcoala Ardeleană, 2018; „Fragmente critice”, Editura Charmides, 2019; „Istorie şi literatură”, Editura Şcoala Ardeleană, 2019; „«Bulevardul» Niculae Gheran” (antologie îngrijită), Editura Şcoala Ardeleană, 2019; ediţia a doua, definitivă, în 2020; „Mare kalhoz. Ephemeride II”, Editura Limes, 2020.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5