Freelancing – merita sa devii freelancer si care este costul meseriei?

Ideea de ”freelancing” este tot mai populara pe piata muncii, in special dupa perioada pandemiei, cand un numar mare de tineri s-au reorientat in cariera spre un mediu mai independent. Daca iti place ideea de a fi propriul tau sef si de a-ti organiza singur programul de lucru, s-ar putea ca aceasta meserie sa iti surada. In special, daca esti deja implicat in industria creativa, care este cea mai infloritoare in aceasta zona, s-ar putea ca freelancing-ul sa ti se potriveasca la fel ca o manusa. Care sunt, totusi, secretele din spatele culiselor unei astfel de pozitii?

Patru lucruri pe care sa le stii despre freelancing inainte sa alegi aceasta directie:

Timpul capata alta intelegere

Daca intr-un job comun ai intre 4 si 8 ore de munca pe zi, de cinci ori pe saptamana, atunci cand esti freelancer ai optiunea de a alege atat orele in care sa lucrezi, cat si numarul lor. Vestea mai putin buna este ca vei ajunge, cel putin la inceput, sa lucrezi mai multe ore decat cele 8 ore cu care esti obisnuit, fiind adesea nevoie sa lucrezi peste timpul impus si sa ai o mai buna organizare a timpului, din diferite motive. Aici poate fi vorba fie de clienti, de calitatea muncii tale in care vrei sa investesti mai mult sau de timpul necesar aspectelor suplimentare, cum sunt facturi, comunicare cu clientii, promovare si asa mai departe.

Ai nevoie de niste bani pusi deoparte

In functie de directia pe care vrei sa o apuci, vei avea nevoie de un buget diferit. Totusi, indiferent daca vrei sa faci design grafic, copywriting, editare video sau sa apuci alte directii de freelance, va fi nevoie sa investesti intr-un echipament de calitate la inceput, pentru a-ti face treaba mai usoara. Va fi nevoie, probabil, sa iei in considerare un credit de nevoi personale de la Hopcredit.ro, asadar asigura-te ca ai un venit suplimentar pana in momentul in care noua meserie va incepe sa dea roade.

Nu ignora networking-ul

Nu este suficient sa ai o idee buna pe care sa o pui in practica. Ai nevoie si de oameni care sa iti incurajeze business-ul, sa iti ofere feedback si sa te ajute sa te dezvolti. De aceea, este util sa pastrezi aproape afacerile care au aceleasi valori ca ale tale sau cu care simti ca poti rezona in materie de produs, clientela sau directie. De asemenea, este nevoie sa ramai activ pe social media, pentru a putea ajunge mai usor la oamenii interesati de afacerea ta.

Proiectele nu vin fara putin efort

Odata ce ai un proiect, nu inseamna ca ai urmatoarea jumatate de an acoperita din punct de vedere financiar si din punctul de vedere al dezvoltarii tale ca freelancer. Fiecare proiect te ajuta sa te dezvolti si ai nevoie de destul de multe la inceput pentru a putea sa decizi asupra directiei pe care vrei sa o apuci in cariera. De aceea, va fi nevoie sa cauti continuu proiecte noi si sa iti investesti toate abilitatile in cele pe care le ai deja. Pasiunea nu exista pur si simplu, are nevoie si de munca pentru a putea fi valorificata.

Domeniul de freelancing este unul vast si are loc pentru toata lumea, asadar vei gasi, cu siguranta, ceva care sa ti se potriveasca. Inarmeaza-te cu rabdare, perseverenta si multa energie pe langa aceste patru puncte si rezultatele nu vor intarzia sa apara. 

Sursa: pexels.com

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5