Funcţia publică, incompatibilă cu carnetul de partid

Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a iniţiat un proiect legislativ prin care sunt propuse modificări la Legea nr. 188/1999, privind Statutul Funcţionarilor Publici.

Respectivul proiect include câteva elemente de noutate, cel mai important referindu-se la legiferarea incompatibilităţii absolute între statutul de funcţionar public şi cel de membru al unui partid politic.

Altfel spus, niciun funcţionar public, indiferent de rang, nu va mai putea fi membru al unei formaţiuni politice - fapt care ar putea zgudui din temelii eşafodajul numirilor, cel puţin în funcţii de conducere, a unor funcţionari cu sprijin politic.

Propunerile de modificare mai vizează delimitarea categoriei funcţionarilor publici de personalul contractual prin definirea clară a sintagmei prerogativă de putere publică, aplicarea regulilor privind mobilitatea tuturor categoriilor de funcţionari publici, inclusiv categoriei înalţilor funcţionari publici, protecţia juridică a funcţionarului public în ceea ce priveşte răspunderea civilă şi/sau penală, simplificarea procedurilor de ocupare a funcţiilor publice, descentralizarea competenţei de organizare a concursurilor, cu accent pe rolul de monitorizare al ANFP, respectiv întărirea rolului formării profesionale în administraţia publică.

Tot ca un element de noutate, se propune stabilirea datei de 19 iunie drept ziua funcţionarului public, declarată zi nelucrătoare pentru aceştia.

Comentarii

30/09/10 16:00
rtrtherherth

Bun! Si atunci, "primarul" ce-i? Este sau nu "functionar public"... ptr ca daca DA, atunci, el nu mai are voie sa fie membru in nici un partid si bine ar fi asa, pentru ca, potrivit Legii administratiei publice, primarul nu are atributiuni politice ci doar de natura administrativa ( exclusiv ). Corect ar fi, ca functia de primar, sa fie o functie ocupata profesional, prin concurs si nu o functie electorala, eligibila si sustinuta de un anumit partid. Primarul reprezinta pe toti cetatenii din zona sa de competenta ,NU numai o anumita categorie de cetateni membrii sau simpatizanti ai unui anume partid.
Fondurile, banii si toate "cele"... sa nu mai fie repartizate pentru comuna, oras, municipiu, judet, de Consiliul Judetean sau Local ci de catre Parlament, pe anumite criterii bazate pe anumiti indicatori economico-sociali( si nu politici),iar Guvernul sa nu mai poata "favoriza" comunitatile unde primarii sunt doar... "unsii lor" si sa defavorizeze pe cei de "culoare opusa". Corect ? Eu cred ca DA!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5