Fungicide pentru combaterea manei la vița-de-vie

Mana viței de vie este boala cea mai întâlnită la această cultură, a apărut în spațiul european în urmă cu aproape 140 de ani și s-a răspândit cu mare repeziciune pe tot continentul. Într-o podgorie lovită de mană, recolta poate fi compromisă chiar și în proporție de sută la sută, însă există numeroase soluții care le permit fermierilor să prevină și să combată această boală.

Cum apare mana viței de vie

Mana este o boală produsă de ciuperca Plasmopara viticola, care atacă în special soiurile de viță nobilă, iar din această cauză pagubele pe care le poate produce sunt însemnate. Odată instalată, mana atacă toate părțile verzi ale plantei, iar în fazele incipiente, semnele specifice sunt greu de observat. Atunci când apar primele indicii, deja este mult prea târziu pentru a se mai putea face ceva, pentru că suprafața afectată poate fi chiar și de 10 ori mai mare decât cea observabilă. De regulă, boala apare după ce frunzele au ajuns la un diametru de 5-7 centimetri, însă ciuperca poate ataca și ciorchinii, florile, lăstarii și boabele de struguri.

Metode de prevenire și combatere

Cum spuneam, odată instalată boala, efectele manei sunt dificil de contracarat, iar pagubele sunt inevitabile. De aceea, eforturile fermierilor se concentrează în mod special pe prevenirea apariției bolii, iar acest lucru se poate face prin lucrări agricole specifice și prin aplicarea de tratamente cu fungicid. Unul dintre factorii determinanți ai apariției manei este umezeala, iar în acest sens pot fi luate măsuri tehnice care să reducă nivelul de umiditate. Astfel, în culturile de vie trebuie efectuate arături adânci, concomitent cu amenajarea unor șanțuri de drenaj. De asemenea, trebuie combătute buruienile, care mențin umiditatea, iar lucrările specifice pentru vița de vie trebuie efectuate la timp.

O altă măsură importantă de prevenire a apariției manei este aplicarea tratamentelor cu fungicide, care sunt substanțe create special pentru a combate ciupercile ce afectează culturile.

Ce substanțe folosim

Din fericire, fiind vorba de o boală atât de răspândită, cu un potențial distructiv ridicat, pe piața produselor fitosanitare există o ofertă foarte bogată de fungicide eficiente în prevenirea apariției manei. După modul în care acționează, acestea se împart în trei categorii, respectiv fungicide cu acțiune sistemică, cu acțiune de contact și cu acțiune dublă. Cele mai eficiente sunt fungicidele cu acțiune dublă, care acționează atât pe suprafața plantei, protejând-o de porii ciupercii, fiind totodată asimilate la nivelul părților verzi și conferind o rezistență sporită viței de vie.

Iată câteva din cele mai apreciate fungicide folosite în combaterea manei:

Ridomil Gold MZ 68 WG

Produs de compania Sygenta, face parte din categoria fungicidelor cu acțiune dublă, componenta sistemică fiind rapid absorbită, transportată acropetal și distribuită uniform în plantă. În același timp, componenta de contact se constituie într-o barieră protectoare pe toată suprafața frunzei, inhibând procesul de germinare a sporilor ciupercii. Este compatibil cu multe alte fungicide și erbicide, precum și cu toate îngrășămintele uzuale, fiind recomandată totuși studierea tabelului de compatibilități din prospect și efectuarea unui test, înainte de administrare.

Folpan 80 WDG

Este un fungicid de contact, astfel că acționează doar pe suprafața plantei, fiind eficient atât împotriva manei, cât și a rapănului și monoliozei la culturile de grădină. Se aplică preventiv în perioadele care favorizează apariția bolilor, fiind eficient și atunci când apar primele simptome. Pentru un maxim de eficiență, tratamentele trebuie repetate la intervale de 7-10 zile, sau se pot alterna cu alte fungicide.

Melody Compact

Vorbim din nou de un fungicid cu acțiune dublă, de această dată produs de cei de la Bayer. Acționează atât preventiv, cât și curativ, iar foarte important este că nu afectează procesele de fermentare și vinificație. Un plic de 20 de grame se dizolvă în 13 litri de apă și se obține o soluție suficientă pentru stropirea unei suprafețe de 130 de metri pătrați.

Deși este principalul inamic al viței de vie, mana nu mai constituie de mult o problemă care să le dea mari bătăi de cap viticultorilor, singura condiție care trebuie respectată fiind efectuarea lucrărilor și tratamentelor fitosanitare specifice, pentru prevenirea și combaterea bolii.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5