Gabriel Lazany: Spitalul Clinic Județean de Urgență, unul dintre cele mai dinamice și dotate spitale din România
Gabriel Lazany și-a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, câteva dintre reperele activității manageriale din perioada iulie 2017-septembrie 2024, cât a deținut funcția de manager al actualului Spital Clinic Județean de Urgență Bistrița-Năsăud. Alături de Gabriel Lazany, au fost directorul medical Gabriela Deak, directorul administrativ Paul Szekely, directorul de îngrijiri Gabriela Remeș, directorul MCSS - Mihaela Moruțan, directorul RUNOS - Sanda Petraș.
Gabriel Lazany a punctat, din capul locului, că unitatea spitalicească a devenit “spital clinic”, iar prin Ordinul Ministrului Sănătății nr.1799 din 25.05.2023 s-a aprobat clasificarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița în categoria II - nivel de competență înalt. Mai mult, de săptămâna trecută, SCJU Bistrița are o nouă structură organizatorică, prin înființarea unor secții și compartimente noi prin redistribuirea, fără modificare, a numărului total de 997 paturi aprobat pentru spitalizare continuă de lungă durată, creșterea numărului de paturi pentru spitalizare de zi de la 38 paturi la 56 paturi, din care 9 paturi pentru hemodializă, creșterea de la 13 la 23 a numărului de paturi la UPU-SMURD, din care 5 pentru UPU-copii, introducerea a 56 de paturi pentru însoțitori și înființarea de noi laboratoare/centre și cabinete pentru specialitățile medicale noi în cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița.
Și numărul de personal a crescut la SCJU Bistrița, ajungând la 1663 de persoane, iar ca urmare a construirii noului pavilion și a înființării a 15 specialități, se vor activa treptat peste 1000 de posturi vacante. “Întotdeauna s-a vorbit de Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița ca fiind cel mai dinamic spital din România. Nu o spun eu, ci specialiști din cadrul MInisterului Sănătății, datorită investițiilor făcute, a specialităților medicale nou înființate și a numărului de medici care au venit către spital”, a declarat Gabriel Lazany.
Managerul bistrițean s-a referit și la premierele medicale, la activitatea UPU SMURD Bistrița, la Programele Naționale de Sănătate, la activitatea de transplant, la sancțiunile - 164 - aplicate personalului spitalului, dar și la evaluarea activității de către pacienți.
Nu în ultimul rând, a fost menționat faptul că nu a existat finanțare pe care SCJU Bistrița să nu o acceseze, investițiile deja finalizate însumând 195,9 miliaone lei, din care aproximativ 108 milioane pentru cele 3062 de echipamente medicale. Investițiile în infrastructură au vizat UPU SMURD, heliport, ATI, secțiile externe de pe Valea Ghinzii și str. Alba Iulia etc.
În prezent, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița implementează proiectul „Spitalul Județean de Urgență Bistrița - extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi”, finanțat prin PNRR, cu o valoare de 100 milioane euro, care constă în:
a) Construirea unui nou corp de clădire 2S+P+4E cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă; clădirea nou construită (pavilionul) are următoarele destinații: - Subsol 2 utilizat ca zonă de magazii/depozite; - Subsol 1 cu zona vestiare, magazii/depozite, spații tehnice și un adăpost ALA - adăpost de protecție civilă, în concordanță cu cerințele normative în vigoare; - Parter - Compartiment internări bolnavi, Centrul Județean de Hemodializă și o parcare semiautomată pentru personalul spitalului; - Etajul 1 - Sală de curs cu o capacítate de 100 de locuri, sector pentru spitalizările de zi, Compartiment ORL, Compartiment Chirurgie BMF și Compartiment de chirurgie plastică și reparatorie cu Compartiment arși; - Etajul 2 - Sectorul Ginecologie al Secției Obstetrică-Ginecologie, Secția Cardiologie cu Unitatea de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Cardiaci (USTAAC), Compartiment de cardiologie intervențională și Compartiment recuperare medicală-cardiovasculară, sală de operații hibrid cu angiograf și CT; - Etajul 3 - o extindere a Blocului Operator Centralizat cu patru noi săli de operație, Compartiment neurochirurgie, Compartiment recuperare medicală neurologie; - Etajul 4 - Secția Neurologie cu Unitatea de Accidente Vasculare Acute (UAVCA) și Compartiment gastroenterologie din cadrul Secției clinice medicină internă.
b) Reabilitarea energetică a clădirii existente din sediul central aflat în municipiul Bistrița, B-dul General Grigore Bălan nr.43, care implică: realizarea unui termosistem eficient din punct de vedere al pierderilor de energie termică, rezistență și durabilitate în timp, siguranță la incendiu, protecția zgomotului și a mediului; introducerea unor sisteme de umbrire a ferestrelor de la nivelul anvelopantei pentru reglarea cantității de lumină, dar și pentru protecție sporită împotriva razelor UV și diminuarea efectului de supraîncălzire a spațiilor interioare; realizarea și remodelarea tuturor zonelor de acces; realizarea unui sistem de fațade ventilate pentru un plus de eficiență energetică, dar și pentru un aspect estetic mai 4 modern și mai durabil în timp care să reziste mai bine factorilor climatici și de altă natură (raze UV, ploi, agenți chimici, presiunea vântului, etc); sistem de detectare, semnalizare, alarmare incendii în conformitate cu standardele în vigoare; lucrări de intervenție la infrastructura electrică, termică, de ventilare și tratare a aerului, precum și la infrastructura de fluide medicale; recompartimentări interioare prin construirea de grupuri sanitare la fiecare salon; extindere scară exterioară pentru evacuare în caz de incendiu, de la P+2 la P+5; construire lift exterior pentru evacuare în caz de incendiu; amplasarea unor stații de încărcare pentru autoturisme plug-in hybrid sau electrice;
c) Digitalizarea spitalului vizează: dezvoltarea infrastructurii fizice a rețelei și conectivitate digitală; infrastructură de acces la rețea; soluție securitate cibernetică; soluție videoconferință multifuncțională; soluție de monitorizare a pacientului critic; sistem informatic inteligent pentru managementul echipamentelor; soluție de localizare a pacienților în cazul unor evenimente extreme (dezastre) și al pacienților critici cu probleme de memorie sau minori; calculatoare și periferice pentru operare și acces aplicații medicale; portal aparținători pentru comunicarea aparținătorilor cu pacienții internați în cazul unor situații de izolare din punct de vedere medical (ex. pandemii etc.); licențe sisteme de operare, baze de date etc.;
d) Dotarea cu aparatură medicală vizează atât construcția nouă, cât și cea existentă. Aparatura medicală vizează în principal: monitoare funcții vitale, centrale de monitorizare, stații de monitorizare, defibrilatoare, ecografe, mese de operații, targă de transport, sistem de angiografie, aparat imagistică, computer tomograf, sistem automat de diagnostic molecular, sistem de arhivare lame, baie histologică, centrifugă citostatică, procesor pentru țesuturi citostatice etc.
Citiţi şi:
- Managerul Gabriel Lazany: Întreaga structură a spitalului va fi modificată şi va fi reaşezată! Ce specialități noi apar și cum vor fi amplasate secțiile!
- Începe modernizarea sediului central al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa! Eficientizare energetică, recompartimentări prin fonduri europene!
- Managerul Gabriel Lazany a lansat aplicația Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița! Toate informațiile, la un click distanță!
- E oficial! A fost aprobat proiectul de extindere a Spitalului Județean de Urgență Bistrița, cu o valoare de aproximativ 100 milioane euro
- Gabriel Lazany: Procesul de acreditare al Spitalului Clinic Județean de Urgență, încheiat cu bine!
Comentarii
Spitalul Județean din Bistrița face progrese remarcabile. Investițiile în tehnologie și servicii medicale moderne sunt un mare plus pentru comunitate.
Adaugă comentariu nou