Gabrielei Moga Lazăr
-
View the full image
foto
În numerele 11 şi 13 ale revistei „Luceafărul”, apărută la Botoşani, este consemnată participarea la expoziţie deschisă la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian” de la Muzeul Judeţean Botoşani, a distinsei doamnei profesor-artist Gabriela Moga Lazăr, cu excelentele tapiserii executate cu o artă şi măiestrie vecine cu pictura.
Cititorii cotidianului „Răsunetul” o cunosc pe venerabila artistă din alte articole publicate anterior. Reamintim doar că dumneaei este stabilită la Paris, fiind originară din Clujul Ardealului nostru drag (născută în 1926) în localitatea Sărmaş, unde şi-a făcut şi studiile pe care le-a aprofundat la Iaşi, unde a şi profesat la Liceul Pedagogic „Vasile Lupu”. În această perioadă, pasiunea pentru măiestria ţesutului este oglindită în tapiseriile realizate cu o artă ieşită din comun.
Încă din 1977 expune la galeriile „Cupola” din Iaşi, apoi la Bucureşti, Cluj-Napoca, Suceava, pentru ca în 1987 să aibă la Paris o „personală”, unde a fost premiată, devenind membră a „Uniunii artiştilor şi amatorilor de artă din Franţa”. Francezii au numit-o „artistă fără frontiere”, cărora doamna Gabriela Moga Lazăr le declara singura ei ambiţie: „Dorinţa mea este să fac cunoscut sufletul poporului meu prin tapiseriile mele”.
Are, apoi, expoziţii personale la Iaşi (Palatul Culturii, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Unirii, Teatrul Naţional, Centrul Cultural Francez, Biblioteca „Gheorghe Asachi”), la Bârlad, Cluj-Napoca, Focşani, Bucureşti, Piatra Neamţ, Paris, Avallon, Chatillon, Aubusson, Massy, Montrouge, Frenes, Deva, Suceava, Sărmaş, Botoşani ş.a.
În 2005 scoate un album „TAPISERIE ROMÂNEASCĂ”, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor – Institutul European Iaşi – www.euroinst.ro. Anul trecut (2009), îi mai apare o broşură cu lucrări executate între anii 2006-2009. Ambele le-am primit şi eu alături de câteva rânduri, pentru care îi mulţumesc.
Comentariile celor de specialitate în revistele „Luceafărul”, pe marginea expoziţiilor, sunt mai mult decât apreciative, considerând-o pe autoare – Doamna profesor-artist Gabriela Moga Lazăr, un adevărat diplomat român, apreciind că dumneaei „repetă paradigma Brâncuşi”. Adică, valorifică din perspectiva universală simbolurile general valabile extrase din arta noastră populară, prelevând cu pricepere, intuiţie şi ştiinţă îndelung dobândită, reperele particulare, dar purtătoare de virtuţi ale permanenţei din estetica profundă a ethosului românesc”.
„Mesagera sufletului românesc”, cunoscută atât în ţară cât şi în străinătate, Gabriela Moga Lazăr, profesor fiind, a ştiut să îmbine educaţia estetică cu cea patriotică printr-un instructaj tehnic corespunzător, insuflându-le elevilor simţul artistic, familiarizarea cu elementele decorative, cu cromatica, armonizarea culorilor, în evoluţia artei populare româneşti”. „Expoziţiile doamnei Gabriela Moga Lazăr sunt o şansă de a ne întâlni cu o vrednică ambasadoare a artei tapiseriei mondiale”. „Expoziţia mi-a dat acel fior pe care numai lucrările de talent îl pot da… mi-a plăcut modestia autoarei…”. „Este o şansă rară pentru arta românească de a întâlni exigenţa spectacolului francez… O şansă pentru Franţa de a cunoaşte astfel faţa frumoasă şi adevărată a surorii ei mai necăjite: România!”, sunt numai câteva din cuvintele rostite de admiratorii lucrărilor Gabrielei Moga Lazăr, pe care le-am găsit scrise în revistele Luceafărul, care mi-a parvenit printr-un vechi, bun şi drag prieten al artistei, domnul doctor Traian Gheorghe Dascăl, şi dumnealui un artist în felul său.
Suntem mândri de cea care a înălţat creaţia populară tradiţională la nivel mondial.
Adaugă comentariu nou