Grănicerii militari, comemoraţi la Năsăud. Prefectul Ovidiu Frenţ: Cultura, simțul civic, altruismul derivă din moștenirea grănicerilor năsăudeni

Grănicerii militari din județul nostru au fost comemorați în cadrul unei ceremonii la Năsăud. Militari din Brigada 81 Mecanizată "General GRIGORE BĂLAN" au participat la activitate alături de prefectul judeţului Ovidiu Frenţ, vicepreşedintele Consiliului Judeţean-Vasile Puica, primarul Mircea Romocea, conducători ai instituțiilor din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională din județul Bistrița-Năsăud și sute de localnici.

Ceremonia militară s-a încheiat cu parada costumelor istorice grănicereşti şi defilarea detaşamentului de onoare, pe ritmurile Muzicii Militare a Garnizonei Bistriţa.

"Ne aflăm într-un oraș istoric. Năsăudul, primul centru de cultură românească a acestui ținut, este încărcat de istorie, de fapte de arme, de academism, de elitism intelectual, este un oraș cu un profil aparte în rândul centrelor urbane din județul nostru și chiar din întreaga țară.
Acest caracter propriu se datorează, în primul rând, grănicerismului și moștenirii acestuia.
La crearea unității militare austrice din granița imperiului, Năsăudul era o comunitate de țărani, ca atâtea altele de pe Valea Someșului. În chip providențial, localitatea a devenit sediul Regimentului II de Graniță, și acest lucru a dus la evoluția fulgerătoare a localității, care a devenit un centru al grănicerilor din tot arealul celor 44 de comune arondate. Datorită oportunității istorice de care strămoșii noștri au profitat, avem azi, aici, o localitate frumoasă, cu clădiri baroce și neoclasice, cu o biserică în stil neoclasic, împodobită cu triglifele templelor romanilor. Datorită acestei istorii grănicerești avem azi Colegiul George Coșbuc, o clădire în stil neoclasic doric, avem piața aceasta cochetă, în care ne aflăm, avem cazarma militară de secol XVIII, care găzduiește Muzeul Grăniceresc Năsăudean, unul dintre cei doi plămâni ai culturii orașului academicienilor, alături de Casa de Cultură ”Liviu Rebreanu”. Dar, mai presus de toate, datorită grănicerismului avem cea mai importantă resursă a acestui oraș, oamenii lui. Cultura, simțul civic, dorința de mai bine, caracterul comunitar și altruismul acestor oameni, toate acestea derivă din moștenirea grănicerilor năsăudeni.
Orașul Năsăud este și rămâne capitala grănicerilor năsăudeni.
Evenimentul de azi este lăudabil și binevenit, revitalizând acest sentiment de mândrie națională și locală, de care avem toți atâta nevoie. De aceea suntem onorați de sprijinul instituțiilor județene implicate în organizarea lui și sperăm ca, în timp, evoluția acestui eveniment-fanion să ducă la participarea unor reprezentanți ai tuturor celor 44 de comunități care moștenesc tradiția grănicerismului năsăudean, pentru promovarea valorilor perene ale înaintașilor noștri și actualizarea acestora, în viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. Fie ca deviza grănicerilor din trecut, Virtus Romana Rediviva să se transforme pentru noi toți în Virtus Româna Rediviva!", a transmis prefectul județului, Ovidiu Victor Frenț.

 

 

Foto: Florin Petruț

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5