PSIHOLOGIA VIEŢII

GYULA - ORAŞ PRIETEN

Dacă eşti psiholog şi scriitor, dar şi în altă postură, te poţi convinge cu ocazia călătoriilor în străinătate că interculturalitatea reprezentă un deziderat util, necesar şi cu forţă unificatoare în lumea largă.

Am semănat poezie şi proză pentru spiritul uman, muzică şi dans pentru sufletul artistic. Atât marile capitale din U.E., cât şi localităţile rurale văzute în drum ne-au convins că în străinătate lucrurile stau mai aşezate, orânduite cu folos, organizate, dând fiecărui colţişor, detaliu o frumuseţe personalizată, un sens pragmatic, binefăcător, oamenii reuşesc, că doresc să-şi creeze un cadru estetic şi comod pentru a se simţi bine ei între ei într-un decor estetic, plăcut vederii şi receptării.

Pe când şi la noi o Românie care te acaparează nu numai cu peisajele fenomenale deja existente, dar şi cu o infrastructură şi servicii bine puse la punct pentru o viaţă socială a comunităţii interne şi externe? Dacă nu începem construirea unei lumi-civilizaţii noi, “ne va fura peisajul” altor ţări în continuare.

Este un sentiment înălţător să ai şansa să promovezi în lume cultura românească scrisă, să ţi se creeze posibilitatea să contribui la formarea şi reformarea imaginii ţării tale în Italia, Grecia, Austria, Ungaria, să te întâlneşti cu comunitatea română, germană, maghiară repatriată, dar şi cu greci, italieni, austrieci şi maghiari ai locului care vin la lecturi publice cu interes şi sete faţă de cultură în general, şi faţă de cultura românească în special. Turneul nostru cultural s-a bazat pe un amplu proiect realizat de Dorel Cosma şi Dumitru Isac, aprobat şi finanţat de Ministerul culturii şi derulat în mod exemplar de către scriitorii invitaţi şi dansatorii formaţiei Cununa de pe Someş.

Activitatea noastră culturală din Ungaria s-a desfăşurat la Csorvas, Elek, Ketegyhaza şi la Gyula. După întâlnirea cu guvernatorul comunităţii româneşti din Gyula şi vizitarea bisericii ortodoxe, am susţinut lecturi publice la Liceul « Nicolae Bălcescu » din Gyula unde am fost primiţi cu mare respect şi căldură de doamna directoare Maria Gurzău Ceglédi, profesoară de limba română şi maghiară, cu o exprimare verbală şi emoţională deosebită. Prezentând disponibilitate maximă pentru dialog, scriitorii au putut afla că Liceul are 350 de elevi, un colectiv de cadre didactice specializate între care chiar şi autori de manuale, restul manualelor fiind preluate din România.

Lecturile literare au fost prezentate doar în limba română, fără traducerile corespunzătoare, fiind un auditoriu care stăpânea bine limba română, scriitorii au adresat cuvinte, întrebări elevilor, la care s-au dat răspunsuri în sală sau în particular, ca în încheierea discuţiilor să se facă fotografii colective la statuia lui Nicolae Bălcescu din curtea şcolii.

La toate întâlnirile întreprinse delegaţia romănă a făcut cadou mai multe volume din Antologia bilingvă (româno-maghiară) şi din revista Centrului cultural municipal Bistriţa, Conexiuni, pregătite anterior cu multă trudă şi competenţă de directorul Dorel Cosma şi editorul Dumitru Munteanu. Pe lângă aceste oferte şi scriitorii au dăruit cărţi bibliotecilor şcolare, comunale, orăşeneşti, dar şi tineretului sau spectatorilor interesaţi. După întâlniri s-au legat dialoguri pe teme literare, s-au exprimat păreri de bine din partea spectatorilor care doreau să primească pe loc anumite poezii sau cărţi cu proză, autografe, adrese în vederea interacţiunii de viitor.

Gyula este o staţiune internaţională cu apă termală, cu un peisaj pitoresc care încadrează o cetate, un lac romantic cu raţe sălbatice şi mai multe muzee, locuri care merită vizitate, fotografiate şi păstrate în suflet pentru o viaţă înreagă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5