Hai Hui toamna prin parcuri. Relaxare, evadare cu primarul Ovidiu Creţu

Au devenit deja o tradiţie nonconformistele conferinţe de presă în aer liber ale primarului Ovidiu Creţu. Deşi, nu sunt un fan înfocat al acestor ieşiri în aer liber, conferinţa de presă de ieri mi-a prins bine…

Dacă nu ne-am limpezi creierul, din când în când, am lua-o razna în perioada asta mizeră şi meschină, numită campanie electorală.

Ieri, în Parcul de pe strada  Avram Iancu, în Parcul Central, alături de câţiva colegi de breaslă, de Mihai Ruşti – purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, de primarul Ovidiu Creţu, am uitat pentru o oră de machete, invitaţi, de luptele pentru putere, de manipularea ordinară, de trădări, de aşteptări înşelate…

Joi. Un pic după ora 11.00. Ne urcăm în microbuz. Ni se alătură şi primarul Ovidiu Creţu. A ales şi el microbuzul, de data aceasta, renunţând la maşina de serviciu. Schimb de replici între primar şi jurnalişti. Replici relaxate. Primarul Ovidiu Creţu e recunoscut pentru umorul său fin.

Obiectivul excursiei: mergem să vedem stadiul lucrărilor de reabilitare a parcurilor din strada Avram Iancu, de lângă Podul Jelnei, şi Parcul Central.

Prima oprire: Parcul Tineretului, strada Avram Iancu. Pentru cineva care nu a mai trecut demult prin zonă, schimbările sunt radicale. Parcul începe să semene cu un parc european. Coborâm. Scurte explicaţii din partea edilului. Fotografii. Fiecare cu rolul său. Oameni curioşi. Ieşirile primarului în aer liber stârnesc întrebări, curiozităţi. Privirile celor mai mulţi sunt de simpli spectatori…de parcă parcul nu ar fi al comunităţii. Dar cine are timp de detalii, de întrebări, când spectacolul este atât de fastuos şi ochii lumii sunt hămesiţi?

De aceea mă tem, când deschid o uşă, va trebui să fim foarte atenţi

,,Modernizarea Parcului Tineretului de pe strada Avram Iancu se înscrie în linia preocupărilor noastre pentru a crea în diverse zone ale municipiului, în special în zonele aglomerate, o oază de frumuseţe în care lumea să dorească să vină, să socializeze, să se relaxeze. Am început cu Parcul Eroilor, am continuat cu Piaţa Sf. Ana, apoi Parcul de la Casa Albă, şi în curând, în circa o săptămână jumătate se va finaliza şi lucrarea la acest parc, o lucrare finanţată pe POS Mediu, un contract în valoare de  636 de mii de lei.

Contribuţia municipiului este de 7,8% la acest proiect. Principalele lucrări care au fost executate aici au fost să eliberăm vegetaţia care crescuse ca în pădure, să nivelăm terenul şi să-l aducem la o formă propice pentru gazon, apoi plantarea a 111 arbuşti, 136 de arbori, 85 de flori perene, 260 de trandafiri. Suprafaţa gazonului este de aproape 4.000 de metri. Vor fi şi 20 de bănci. După câteva tunsori repetate, lucrurile vor arăta ca pe Wembley (râde).

Este primul proiect care include un teren cu gazon cu irigare. Am amenajat şi două grupuri cu echipamente de joacă. La primăvară vom acoperi topoganele cu fibră de sticlă şi poliester. În cazul în care operaţiunea nu va reuşi, pentru că este o operaţiune destul de dificilă, vom monta o tiroleză în acest loc.

Parcul este înconjurat cu gard verde şi are patru intrări. Avem 650 de mp de alee în acest parc. La noi a sta pe pătură pe gazon, care din punctul meu de vedere este o chestie în regulă, şi până la a face un foc pentru a-ţi face un mic, este un pas foarte mic. De aceea, mă tem când deschid o uşă, va trebui să fim foarte atenţi”, declară primarul Ovidiu Creţu.

Ne mai plimbăm prin parc. E frig şi stă să plouă. Ne urcăm în microbuz. Punem la cale un picnic…şi ne îndreptăm spre Parcul Central.

Reabilitarea Parcului Central, începerea lucrărilor, intrarea cu buldozerul cum au spus unii, reprezintă, în opinia mea, una dintre cele mai curajoase iniţiative ale primarului Ovidiu Creţu. Am susţinut întotdeauna că Parcul Central trebuie modernizat. Şi mai ştiu că lucrurile nu se pot schimba radical peste noapte.

Şi mai ştiu ceva: am încredere că primarul Ovidiu Creţu va avea grijă ca lucrările să se desfăşoare ca la carte. Aşa e construit. Ştiu că nu vor fi lucrări de mântuială, lucrări făcute pe repede înainte, chiar dacă constructorul e într-o oarecare întârziere. În timp ce primarul ne explica ce lucrări s-au făcut, în ce stadiu sunt unele, schimb câteva vorbe cu o doamnă profesoară care se alătură grupului. Aflu că a predat biologie, mai aflu că e un om bine informat, mai aflu că e un om din alte vremuri, un om care vorbeşte corect limba română. E de acord şi dumneai cu modernizarea Parcului. Îmi spune că anumiţi arbori trebuiau tăiaţi, dar trebuie plantaţi alţii. Aşteaptă cu nerăbdare să vadă dacă edilul îşi menţine promisiunea. E la curent cu tot. Cifre, detalii. Îmi spune că abia aşteaptă rezultatul final.

Între timp, primarul vorbeşte:

,,Parcul Urbanistic şi studiul de fezabilitate au fost contractate în ultimul mandat al domnului primar Moldovan Vasile. Firma care a proiect planul urbanistic şi studiul de fezabilitate este a celebrului profesor Mitrea din Cluj, un peisagist celebru, nu numai în zona noastră a Ardealului. Am reuşit între timp să obţinem finanţarea pe studii europene, circa 4,5 milioane de euro, şi lucrările au demarat la începutul acestui an. Sunt nemulţumit de modul în care au avansat lucrările, am avut o perioadă foarte frumoasă, un an de zile, un an ideal pentru constructori. Nu sunt mulţumit cum au lucrat constructorii. Este adevărat că termenul final este anul viitor, în luna mai. Vom urmări să-l facă. M-aş fi aşteptat să lucreze mai bine şi să avem faze mai avansate la această lucrare”, ne spune edilul Ovidiu Creţu.

Mai mergem câţiva paşi. Ne oprim în dreptul foişorului, în dreptul labirintului. Primarul ne explică şi fiecare îşi proiectează în mintea lui, poduri, oaze,  de ce nu chiar un patinoar. Revenim în lumea reală. Se lucrează de zor la înlocuirea unei conducte de apă.

,,Am constatat că reţeaua de apă nu este în regulă, şi am rugat AQUABIS să vină să remedieze deficienţele, ca să nu fim nevoiţi să sape după. Şi am mai constatat că sunt aproximativ şase locuinţe, şase construcţii care nu sunt racordate la reţeaua de canalizare. Au fosă septică şi preaplinul este deversat în râul Bistriţa. Le-am cerut să-şi facă racordul şi bineînţeles ne-au cerut bani. Le-am spus că racordul nu se face pe banii primăriei şi nici pe proiect. AQUABIS-ul le-a făcut branşamentele. În circa o săptămână strada va fi nivelată. Dacă nu îşi for face racordul, împreună cu Agenţia şi Garda de Mediu vom lua măsuri, pentru că nu mai putem ca în râul Bistriţa să se întâmple astfel de deversări. Referitor, la lucrările care apar în plus şi care trebuiesc plătite sunt şi conductele de gaz, unele vor fi îngropate în pământ”, ne precizează Ovidiu Creţu.

Astea sunt doar câteva probleme. Mai sunt clădiri, terenuri revendicate. Nimic nou… aşa sunt interesele punctuale, oportunităţile, decalajele. A fost o zi în care am înţeles că trebuie să renunţăm la conservatorism. Să ne mai upgradăm şi noi. Oricâte frustrări ar avea unii, sunt din cauză că n-au făcut tot ce ar fi putut face pentru a nu avea acele frustrări. Ei nu sunt oameni liberi, care să dispună de mintea sau forţa lor în beneficiu propriu.

De asta prefer proiectele îndrăzneţe iniţiate de primarul Ovidiu Creţu, şi nu proiectele făcute de oameni cu frustrări comune, materiale în numele unor principii.

Comentarii

09/11/12 08:58
Vizitator

Dupa ce in toamna anului 2011 a pus la pamant mai multi copaci falnici demarand astfel lucrarile de "reabilitare" a parcului municipal, primarul Cretu vine acum la un an de zile si se declara nemultumit de stadiul lucrarilor. Dar pana acum ce a facut? A dormit la primarie asa cum altadata a fost surprins in parlament. Sau poate era prea ocupat cu "problemele partidului" pe plan local. Acum cand liderii pe care i-a lins i-au dat un sut in dos, si-a adus aminte ca este primar. Mare secatura esti amice ... Cretu, cum ar spune Caragiale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5