Icu Crăciun: Teatrul lui Gala Galaction

            Gala Galaction (1879-1961), pseudonimul literar al lui Grigore Pișculescu, este cunoscut mai cu seamă ca unul din traducătorii Bibliei, dar și ca autor al romanelor: Roxana, Papucii lui Mahmud, Doctorul Taifun, La răspântie de veacuri, Moara lui Călifăr etc., ori ca nuvelist: Lângă apa Vodislavei, La vulturi! etc. Scrierile sale teologice depășesc, ca număr, pe cele literare. Ca dramaturg a scris o singură piesă, intitulată Rița Crăița, publicată pentru prima dată în 1942.

În 1980, Maria Spalas a adaptat pentru teatru radiofonic fantezia dramatică Rița Crăița a lui Gala Galaction. Regia artistică a fost semnată de Constantin Dinischiotu, având în distribuție actorii: Daniel Tomescu, Radu Panamarenco, Dina Cocea, Dem Rădulescu, Hamdi Cerchez, Ruxandra Sireteanu, Mihai Dobre, Corado Negreanu, Marieta Luca, Adela Mărculescu, Adriana Schiopu, Nicolae Pomoje, Rodica Mandache și Cristian Ștefănescu.

            Intriga este simplă. Boieroaica Elisabeta Clăbudeanu nu iubește țăranii, în schimb, soțul ei, Grigorie pare a fi mai înțelegător. Fiul lor, Andrei, inginer agronom, dar cu vocație de pictor, iubește pe Rița Crăița, fiică de țărani, „vătășița” țăranilor. Această fată le ghicește în ghioc celor două fete de boieri, dar când ajunge la Aglăița, taie un tablou pictat de Andrei și pleacă timp de două săptămâni la bunica ei. La întoarcere, îi vorbește în versuri mioritice lui Andrei și îi amintește că este o „biată țărancă”, „proastă”, că dacă s-ar căsători, lumea lui ar disprețui-o, că l-ar face de rușine, de aceea îl va părăsi. După trei ani, Rița Crăița ajunge o actriță cunoscută în Europa, se întoarce în Mălinești, le recită ascultătorilor un poem de dragoste din Leopardi. Între timp, Andrei se logodise cu Aglăița, dar la reîntâlnirea cu Rița, din nou îi mărturisește dragostea pentru aceasta. „Toată lumea merge după rânduiala fiecăruia în parte” îi spune fata și recunoaște că el i-a deschis mintea și că îi va rămâne ca un frate pentru ea. Patima ei a devenit teatrul, drept pentru care se întoarce în Italia. Într-adevăr, finalul nu este siropos, cu happy end, iar caracterul protagonistei este cel mai bine conturat: matură, echilibrată, modestă, dar, când trebuie este și energică, având o  personalitate bine conturată.

            Câteva din nuvelele sale au fost dramatizate, cum ar fi de pildă Mărturisirea, după Gheorghe Cătălina, pentru ca Octavian Sava și Cornel Todea să scrie un scenariu după aceeași operă, intitulat Îl osândesc jurații, prezentat la Televiziunea Română în regia lui Cornel Todea, având în distribuție pe: Gheorghe Visu, Teodora Mareș, Monica Ghiuță, Mircea Albulescu, Răzvan Ionescu, Valentin Urîtescu, Eusebiu Ștefănescu și Mitică Popescu. Precizăm că piesa aceasta a fost prezentată și în 19 noiembrie 2023 la TVR, TVR3 și TVR International.

            Se știe că acțiunea multor romane, nuvele și povestiri ale lui Gala Galaction au la bază un conflict erotic care se rezolvă cu mari sacrificii „în numele unor principii morale”, provocând drame când eroii sunt cuprinși de o „dragoste mistuitoare”.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5