Ieşenii, în vizită în Ţara Năsăudului ! Au admirat portul nostru, acasă, la Virginia Linul şi s-au prins în joc cu "Doina Rebrei’’

Zilele trecute, oraşul Năsăud a fost punctul de întâlnire a unui grup format din 21 de profesori şi elevi din municipiul Iaşi, cu una dintre cele mai reprezentative şcoli din acest colţ de ţară românesc, Şcoala Gimnazială Rebra, pentru a pune în valoare Proiectul naţional,, Meşteşuguri şi meşteşugari în Ţara Năsăudului’’.
Oaşpeţii au fost primiţi într-un cadru familiar de către Ioan şi Lucreţia Mititean, care le-au oferit o gustare tradiţională după care s-a făcut lansarea cărţii,,,Meşteşuguri şi meşteşugari năsăudeni’’, întocmită de scriitorii gazdă şi Floarea Pleş, preşedinta Cercului ASTRA Năsăud.
Următorul popas s-a făcut la Şcoala Gimnazială Rebra, unde oaspeţii au fost întâmpinaţi de către directorii Pavelea Adrian şi Liliana Călini , sufletul acestei întâlniri, precum şi de cadre didactice, care i-au însoţit în vizitarea şcolii,a expoziţiilor din incinta acesteia, a bisericii ortodoxe, precum şi a muzeului etnografic din localitate, obiective care i-au impresionat pe vizitatori. Punctul forte al acestei întâlniri l-a constituit programul artistic prezentat pe scena Căminului cultural din localitate, de către formaţia de dansuri,, Doina Rebrei’’, condusă de inimosul animator de tradiţie şi frumos, secretarul Primăriei din Rebra, Vasile Călini. Cei aproape 50 de dansatori i-au încântat pe oaspeţi prin arta şi măiestria coregrafică, prin frumuseţea costumelor populare, care de fapt, au făcut unul dintre principalele obiective ale proiectului. Prin grija conducerii Primăriei, a domnului primar Ştefan Danci şi a secretarului său Vasile Călini şi nu în ultimul rând al stareţului Mănăstirii ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel’’din Rebra, preotul Chiril Zăgrean, oaspeţii au fost cazaţi în condiţii minunate din acest aşezământ monahal.
Cea de-a doua zi a fost dedicată vizitării unor obiective muzeistice de pe Valea Someşului şi anume : Casa pictorului Nechita Bumbu din Nepos, deţinător a peste 350 de tablouri, atât de mult mediatizat în ultima vreme, pentru ineditul şi frumuseţea picturii sale, apoi Muzeul privat,, George Nechiti’’ din Feldru, la fel de surprinzător prin varietatea şi bogăţia exponatelor.
Întâlnirea de suflet s-a încheiat la casa Virginiei Linu din Salva, meşter popular de costume şi pălării cu păun, unde ieşenii au rămas deosebit de impresionaţi de arta năsăudeană, vizitându-i expoziţia, de unde şi-au achiziţionat o serie de piese de artizanat printre care şi clopul cu păun, despre care le-a vorbit autoarea, cât şi prof. Ana Filip şi Mircea Daroşi.
Proiectul a fost parafat şi semnat de către reprezentanţii şcolilor ieşene, Cristina Maximiuc, Mihaela Miron şi Liliana Călini din Rebra.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5