Împreună cu Icu Crăciun

„Împreună” este genericul sub care măiereanul Icu Crăciun publică, la Editura Tipo Moldova, în cadrul seriei „Opera Omnia publicistică şi eseu contemporan”, un volum în care ne întâlnim cu creaţia unor prolifici scriitori de pe plaiurile noastre şi nu numai. Despre volumul „Coşbuc sau lirismul pragurilor”, scris de criticul Andrei Moldovan, Icu Crăciun spune că este una dintre cele mai pertinente pledoarii pentru invitarea contemporanilor la o nouă lectură din creaţiile clasicului nostru şi reintroducerea sau obligatorie în programele liceale. Interesant studiul despre „Cenzură”, apărut, de altfel, şi în revista „Mişcarea Literară”, tema fiindu-ne redată de directorul Olimpiu Nuşfelean. Despre cărţile lui Liviu Păiuş, Icu Crăciun spune că oricine le va citi va cunoaşte îndeaproape Ţara Năsăudului.
Cornel Cotuţiu este, în viziunea autorului cărţii, scriitorul detaliului şi ironiei, care te provoacă să-i citeşti cărţile cu plăcerea lectorului căutător de proză bună. Merită menţionată şi apariţia, în carte, a unor oameni care fac cinste Maierului, cum este doctorul în drept Lucian Săndel Macavei, prof. univ. dr. Victor Ursa, prof. dr. Lazăr Ureche, dr. Emanuel Coman – profesor la Oxford, dr. Dafina Raţiu – un nume în lingvistica mondială, Icu Crăciun aplecându-se întotdeauna cu drag spre promovarea oamenilor care au dus renumele acestui colţ de ţară peste mări şi ţări. Despre poemele colegului Sandu Al. Raţiu spune că au farmec şi încântă cititorul dornic de împrospătarea amintirilor şi a reveriilor copilăriei.
Printre bravii eroi aduşi în faţa noastră se numără ilveanul Augustin Ursa, un luptător în rezistenţa anti-comunistă. Teodor Tanco este prezent în mai multe studii, cu activitatea lui bogată, iar Liviu Rebreanu şi romanele sale sunt oglindite prin studiul dedicat cărţii „Despre opera întemeietorului romanului românesc modern” de măiereanul Iacob Naroş.
Nu lipsesc eseurile literare care taxează, pe alocuri, lumea culturală de azi, invadată de „bichini tricolori”, calitatea etică a artistului lăsând, în multe cazuri, de dorit.
Cartea lui Icu Crăciun este mai mult decât publicistică şi eseu, este un mod de gândire a unui intelectual care păstrează, în vatra satului, spiritul viu al creaţiei literare. Icu Crăciun este, cu siguranţă, unul dintre cei mai vrednici scriitori contemporani din judeţul nostru.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5