Împreună împotriva tuberculozei

Ziua mondiala a tuberculozei, celebrata in fiecare an pe 24 martie aminteste de anuntul facut de dr.Robert Koch , in anul 1882 la Berlin, referitor la descoperirea bacilului tuberculozei. Comemorarea acestei zile are drept scop constientizarea oamenilor si a factorilor de decizie in ceea ce priveste epidemia mondiala de tuberculoza precum si eforturile intreprinse pentru eliminarea bolii.

O treime din populatia globului este infectata cu bacilul tuberculozei; anual tuberculoza ucide in jur de 2 milioane de oameni, in principal in randul populatiilor celor mai sarace din lume; in fiecare an se inregistreaza aproximativ 9 milioane de cazuri noi ; asocierea tuberculoza-HIV este ucigatoare, tuberculoza este una din cauzele majore de mortalitate printre persoanele HIV pozitive.

Aproximativ 80% din cazurile de imbolnavire apar in Africa si Asia, regiunea europeana reprezentand 5% din totalul cazurilor cu o morbiditate si mortalitate inferioare celor mentionate anterior. In acelasi timp in anumite tari din Europa incidenta tuberculozei este comparabila cu cea din Africa , la fel si nivelul reusitei terapeutice, aceasta datorata faptului ca in regiunea europeana prevalenta cazurilor rezintente la antibiotice , este cea mai ridicata din lume.

Din aceste motive incepand cu anul 1993, Organiatia Mondiala a Sanatatii(OMS) a declarat tuberculoza o urgenta mondiala.

In anul 2006, OMS a lansat o noua strategie, Stop tuberculozei, care se bazeaza in principal pe tratamentul de scurta durata sub observatie directa (DOTS) si care are drept scop reducerea la jumatate a prevalentei bolii si a numarului de decese, pana in anul 2015. . Acesta strategie vizeaza in special doua regiuni si anume Africa sub-sahariana si Europa Orientala. In Europa sunt vizate tarile fostei Uniuni Sovietice si tarile Europei centrale : Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Estonia, Federatia Rusa, Georgia, Kazakhstan, Kirghizistan, Letonia, Lituania, Ouzbekistan, Republica Moldova, Romania, Tadjikistan, Turkmenistan, Turcia si Ukraina. In anul 2005, in Europa, 48% din cazurile de tuberculoza inregistrate la copii, au fost raportate de Romania.

Dar ce este tuberculoza?

Este o bola contagioasa care se raspandeste pe cale aerului. Doar persoanele carora le sunt afectati plamanii(tuberculoza pulmonara) pot sa transmita boala.Cand tusesc , stranuta sau vorbesc, aceste persoane raspandesc in aer bacilii tuberculosi. Este suficient sa inhalezi cativa pentru ca sa te infectezi. Dar nu toti indivizii infectati fac in mod obligator boala. Sistemul de aparare al organismului, in cazul unora dintre ei poate sa “anihileze”bacilii tuberculosi, care raman “blocati” la nivelul plamanului( tuberculoza infectie). In momentul in care organismul nu mai poate sa se apere ( subnutritie, alcoolism, infectie HIV, boli grave debilitante, etc) atunci se instaleaza tuberculoza boala. In absenta unui tratament corect o astfel de persoana poate sa infecteze alte 10-15 , in jurul ei.

Diagnosticul de tuberculoza se face pe baza examenului clinic, a examenului bacteriologic al sputei si al examenului radiologic.

O data tuberculoza diagnostica ca boala, trebuie tratata. Antibioticele cele mai frecvent utilizate sunt izoniazida, rifampicina, pyrazinamida, streptomicina si etambutolul. In primele saptamani de boala tratamentul se face in spital, dupa care pacientul este externat ( nu mai este contagios) si isi urmeza tratamentul de consolidare acasa, putandu-si relua activitatea. Tratamentul dureza intre 6 si 8 luni, in combinatii terapeutice stabilite de medicul pneumoftiziolog. Intreruperea tratamentului, sau luarea medicamentelor altfel decat in ritmul si dozele prescrise, creaza riscul aparitiei de bacili tuberculosi rezistenti la medicamente. Aceasta este o situatie grava, o data din cauza numarului redus de medicamente “de rezerva” (redus in sensul ca nu exista multe medicamente cu care sa intervii in cazul in care apare rezistenta microbiana), se prelungeste suferinta celui bolnav si este o problema de sanatate publica in cazul in care un astfel de pacient este necooperant, pentru ca infecteaza alti oameni cu microbi rezistenti la antibiotice.

Tratata corect tuberculoza se vindeca.

De aceea este foarte important ca bolnavul sa isi ia medicamentele pe toata perioada recomandata, indiferent de prejudecatile celor din jur: membrii familiei, colegii de munca , prietenii ar trebui sa il incurajeze si sa il sustina in efectuarea corecta a tratamentului. In Romania tratamentul tuberculozei este o prioritate medicala si de acea este gratuit.

Alatura-te si tu celor care spun STOP TUBERCULOZA.

Dr.Aida Colda

medic primar epidemiolog

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5