REZISTENTA LA ANTIMICROBIENE, O PROBLEMA DE SANATATE PUBLICA!
Special pentru decidenti !
Medicamente importante pentru sanatate si viata, antibioticele ameninta sa devina ineficace intrucat bacteriile dezvolta rezistenta din cauza utilizarii neadecvate si in special al abuzului. Folosirea antibioticelor trebuie sa fie echilibrata: numai cand sunt necesare si justificate din ratiuni terapeutice, iar nu altfel. Decidentii joaca un rol cheie in gestionarea problemei de sanatate publica creata de aparitia rezistentei la antibiotice folosite in mod excesiv in ultimii ani pentru tratamentul infectiilor bacteriene.
In multe tari europene antibioticele se pot cumpara fara reteta iar industria farmaceutica face presiuni asupra medicilor si farmacistilor pentru a-si vinde produsele. Pentru a combate rezsitenta la antibiotice sunt necesare o abordare intersectoriala larga si decizii ferme pe plan national.
Fara actiune astazi vom ajunge in viitor sa nu putem trata infectiile bacteriene obisnuite iar procedurile diagnostice de rutina, minimal invazive, vor fi puse in pericol prin infectii cu bacterii rezistente. Progresele care au revolutionat sanatatea in ultimii 70 de ani pot fi in pericol daca nu vom putea controla aparitia si raspandirea rezsitentei la antibiotice.
Rezistenta la antibiotice conduce la un excces de morbiditate si mortalitate. Problema este urgenta din momemt ce in UE, Norvegia si Islanda peste 25.000 de oameni mor in fiecare an din cauza unor infectii bacteriene obisnuite devenite rezistente. Aceste tari reprezinta totusi numai circa jumatate dintre cele 53 state membre ale Regiunii Europene OMS; din cauza capacitatilor inegale de dignostic si a lipsei de raportari, numarul victimelor din intreaga Europa nu este cunoscut. Bacteriile rezistente pun probleme serioase atat in spitale si in comunitati, cauzand printre altele infectii de tract de urinar, pneumonie si afectiuni legate de alimentatie. In plus Regiunea Europeana OMS include15 din cele 27 de tari purtand cea mai grea povara a tuberculozei (TB) multi-rezistente (MDR-TB).
Rezistenta la antibiotice creste costurile in sanatate. Durata mai lunga a bolii si tratamentul mai complex cresc costurile si povara financiara a familiilor si a societatii. Costul total al rezsitentei la antiobitice numai in UE este estimat la 1.5 miliarde Euro/an.
Tuberculoza multi-rezistenta. Tratamentul MDR-TB este semnificativ mai costisitor decat al tuberculozei sensibile la medicatie. Multe tari ale Regiunii Europene OMS au raportat TB extensiv-rezistenta (XDR-TB). MDR-TB si XDR-TB sunt consecinta tratamentelor inadecvate iar vindecarile complete sunt mult mai dificil de realizat.
Rezistenta la antibiotice se raspandeste. Din cauza utilizarii inadecvate si in special a abuzului de antibiotice, populatiile bacteriene sunt supuse unei ”presiuni selective”: bacteriile sensibile la antibiotice pot fi inlocuite de bacterii rezistente (BR). BR sau genele care poarta acesta informatie se pot raspandi cu usurinta.
Uzul de antibiotice la animale depaseste uneori utilizarea lor la oameni. Desi uzul de antibiotice pentru accelerarea cresterii animalelor este interzis in UE, nu la fel se intampla in alte tari europene. A da antibiotice unor animale sanatoase, in special in doze mici, creste riscul de a selecta RB care se raspandesc apoi cu usurinta de-a lungul lantului alimentar. Sistemele integrate de supraveghere trebuie sa permita detectarea RB cu potential periculos pentru om.
Rezistenta la antibiotice ne poate intoarce la era pre-antibioticelor. Patogenii rezistenti apar si se raspandesc rapid. Actualmente nu exista suficiente antibiotice noi in curs de fabricare. Fara antibiotice noi si eficiente dar cu rezistenta la ntibiotice in crestere, societatea se poate intoarce la situatia din era pre-antibioticelor. Fara antibiotice eficiente pentru preventia si controlul bolilor, reusita unor tratamente importante precum transplantul de organe, chimioterapia cancerului si interventiile chirurgicale majore pot fi compromise.
Ca exemple de coordonare nationala, in unele tari nordice comitete nationale de coordonare comprehensive (precum STRAMA – Programul Strategic impotriva rezistentei la antibiotice in Suedia sau SWAB – Grupul de Lucru privind antibioticele in Olanda) emit recomandari in toate privintele legate de uzul prudent al antibioticelor si de supravegherea si prevenirea rezistentei la antibiotice. Acestea asigura indrumarea privind utilizarea antibioticelor, dirijeaza campanii de constientizare, recomanda dezvoltarea de curricule adecvate in pregatirea medicala si elaboreaza reglementari nationale.
Important devine un plan strategic de actiune care sa vizeze: intarirea coordonarii nationale multisectoriale pentru stapanirea rezistentei la antibiotice, intarirea monitorizarii nationale a rezistentei la antibiotice, promovarea de stategii nationale pentru uzul rational al antibioticelor si intarirea supravegherii consumului de antibiotice, intarirea controlului infectiilor si a supravegherii rezistentei la antibiotice in sistemul de sanatate, prevenirea si controlul raspandirii rezistentei la antibiotice in lantul alimentar, cresterea gradului de constientizare, a sigurantei pacientului.
Mirela Parker, Compartimentul de Evaluarea si Promovarea Sanatatii al DSP BN
Adaugă comentariu nou