24 Martie - Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei

In prezent, dupa HIV, tuberculoza (TBC sau TB) este boala letala care afecteaza cel mai mare numar de persoane. Desi pentru formele mai usoare de tuberculoza exista un tratament de mai bine de 50 de ani, boala continua sa afecteze grav grupurile cele mai vulnerabile, in special femeile si copiii. De aceea, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a stabilit ziua de 24 Martie drept Ziua Mondiala de Lupta impotriva Tuberculozei, pentru a atrage atentia asupra bolii si pentru a mobiliza eforturile necesare combaterii acesteia,deviza din acest an fiind “mai mult, mai bine, mai repede.”

Situatia de la noi din tara nu este de loc roza, astfel ca, pentru profesionistii din sistemul sanitar, lupta din titlu dureaza 365de zile pe an, 24 de ore pe zi.Ei isi fac, de regula, cu constinciozitate datoria si cine ajunge “in mana lor” are mari sanse de vindecare. Dar pentru ca lupta lor sa aiba sorti de izbanda, au si ei nevoie de un mic ajutor, care nu este chiar mic, si anume colaborarea noastra totala. In acest sens am vrea sa tragem un semnal de alarma care il priveste in primul rand pe pacient, dar si pe noi toti.

Dupa ce pacientul este diagnosticat cu TBC se interneaza de regula in sectia de specialitate unde este instituit tratamentul adecvat. Simptomele de boala incep unul cate unul sa cedeze, pacientul se simte din ce in ce mai bine, si dupa ce este externat, ce-si zice el?: daca tot nu mai tusesc, daca tot nu ma mai doare nimic ce-ar fi sa mai reduc din tratamentul indicat la externare, sau chiar sa-l opresc de tot, (ce le mai trebuie si la doctorii aia?). Dar vor avea intr-un timp relativ scurt surpriza neplacuta sa vada ca boala revine si mai in forta. De data aceasta ea nu va mai reactiona la medicamentele uzuale, ci la altele mult mai scumpe.

Tratamentul unui pacient infectat cu bacili rezistenti la tratamentul standard este incomparabil mai scump si mai laborios decat cel obisnuit. Si sperantele de vindecare sunt mult scazute. Sunt doar doua centre in tara unde se trateaza astfel de cazuri, cu niste costuri pentru societate imense.

Iata de ce inainte de a incepe sa acuzam in stanga si dreapta ar trebui in primul rand noi cei in cauza sa ne facem “datoria de pacienti” si sa respectam intocmai “sfatul medicului”

As.med. Gheorghe Puica

DSP BN Comp. de promovare a sanatatii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5