24 martie- Ziua Mondială de lupta împotriva Tuberculozei

În fiecare an, la 24 martie este marcată, în întreaga lume, Ziua Mondială a luptei împotriva Tuberculozei. Această zi este destinată a atrage atenţia publică asupra faptului că tuberculoza rămâne o problemă epidemiologică aproape în întreaga lume, producînd moartea multor milioane de oameni anual, mai ales în lumea a treia.

24 martie comemorează ziua în care, în 1882, doctorul Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională cu descoperirea sa: bacilul care îi poartă numele şi care produce tuberculoza. Sloganul pentru 2010 este – “Împotriva tuberculozei! Mai mult, mai bine, mai repede!” Potrivit Raportului OMS din 2007 privind controlul global al tuberculozei, această boală ocupă locul doi la nivel mondial, în rândul bolilor infecţioase cu cele mai multe decese, după SIDA.

În 2005 s-au înregistrat în lume 8,8 milioane cazuri TBC şi au decedat circa 1,6 milioane oameni.

Conform OMS şi Biroul regional pentru Europa, Romania este printre primele 5 ţări din Regiunea Europa, alături de Federaţia Rusă, Ucraina, Uzbekistan, Kazahstan, în ceea ce priveşte incidenţa şi mortalitatea prin tuberculoză. După 5 ani de aplicare a strategiei DOTS (tratament administrat supravegheat), în Romania se înregistrează o stagnare a creşterii incidenţei TBC, care atinsese în 2002 nivelul maxim de 142,2 la suta de mii de locuitori, pînă la 99,9 în anul 2009.

In judetul Bistrita-Nasaud s-au inregistrat in 2010, 203 cazuri noi,75 in urban si 128 in rural, comparabile cu anii anteriori,190 in 2009 si 222 in 2008. Localizarea a fost 164 cazuri TBC pulmonar si 39 alte localizari:osos, renal,genital,etc.Preponderenta au avut barbatii. Ca si probleme aparute in tratamentul tuberculozei pot fi amintite continuarea fumatului, a consumului de alcool, indisciplina, necooperarea cu cadrele medicale.Multi pacienti de exemplu,dupa doua luni de tratament, vazand ca se simt bine, abandoneaza tratamentul, avind drept consecinta cresterea rezistentei bacilului la medicamente, cu costuri enorme in continuare.Tuberculoza este o boală contagioasă cu transmitere pe cale aeriană cu o persoană bolnavă, sau mult mai rar de la animale bolnave, asfel că bolnavul de TBC care elimină în atmosferă bacilii vii îi poate îmbolnăvii sau infecta pe cei din anturajul lui, în primul rând familia şi mai ales copii.

De aceea este foarte important ca aceşti bolnavi să fie cât mai repede depistaţi, prin prezentarea la medicul de familie sau la specialistul pneumolog, în cazul unei simptomatologii trenante de peste 3 săptămîni cu: tuse, febră sau subfebrilităţi, inapetenţă, scădere ponderală, expectoraţie cu sânge, astenie, dureri toracice, somnolenţă.

Tuberculoza are incidenţa mai crescută la categoriile sociale mai defavorizate (standard de viaţă scăzut, populaţia romă, deţinuţi, persoane fără locuinţă, instituţionalizaţi, şomeri, malnutriţi, infectaţi HIV, bolnavi cronici cu diabet, neoplasme, silicoză), dar şi la personalul medical din mediul tuberculos. Principala măsură de prevenţie rămîne tratamentul bolnavilor depistaţi cât mai precoce, astfel se limitează răspândirea infecţiei în jur.

Prin ancheta epidemiologică se controlează contacţii acestor bolnavi, care trebuie să se prezinte cât mai repede la control la unităţile anti-TBC, investigaţiile şi tratamentul fiind gratuite. Pentru a avea un organism rezistent la boală, populaţia trebuie să ştie că sunt importante alimentaţia echilibrată, mişcarea în aer liber, odihna suficientă, evitarea spaţiilor aglomerate şi neaerisite. Tuberculoza este o boală care se vindecă, dacă se urmează corect tratamentul şi să nu fie întrerupt pe toată durata lui.

Cu ocazia acestui eveniment se doreşte tragerea unui semnal de alarma către toate părţile implicate, profesionişti din sănătate, mass- media, pacienţi şi grupuri de populaţie vulnerabile, populaţia generală, factori de decizie guvernamentali, numai împreună, unindu-ne eforturile putem reuşi să oprim extinderea acestei boli.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5