Înălțătoare momente …

În istoria fiecărui popor, a fiecărei țări, au existat momente mai deosebite care i-au marcat existența.
Pentru români, înălțătoare momente au avut loc la 5 și 24 ianuarie 1859, atunci când a fost ales domn în Moldova și Muntenia, colonelul Alexandru Ioan Cuza. Dubla sa alegere a însemnat începutul procesului de Unire a celor două țări, iar statul rezultat din această unire se va numi treptat România.
Momentele acestea au presupus o pregătire, acțiuni concrete și participarea unui număr mare de cetățeni. O elită intelectuală, bine școlită în țară și străinătate, a fost capabilă să înțeleagă realitățile din cele două țări, să valorifice situația europeană favorabilă, să renunțe la orgolii personale, să nu pună pe primul plan beneficiile materiale, deoarece mulți aveau o situație bună și mai ales erau bogați spiritual. Având ucenicia făcută în timpul revoluției de la 1848, învățând din greșelile de atunci, convinși de spusele lui Nicolae Bălcescu, că … „fiecare generație are o misie de îndeplinit”, iar misia lor era aceea de a face unirea Moldovei cu Muntenia, o întreagă „pleiadă” și-a unit puterile spre binele țării și a celor mulți.
Din această pleiadă au făcut parte, în Muntenia … Frații Bălcescu (Barbu și Costache),Bălăceanu Ion, Frații Golescu (Alexandru-Albu, Arăpilă-Negru, Dimitrie, Nicolae, Radu, Ștefan,) Ion Ghica, Ion Heliade Rădulescu, Frații Brătianu (Dumitru, Ion), Cezar Boliac, Dimitrie Bolintineanu, Nicolae Cretzulescu, Gheorghe Magheru, C. A. Rosetti, Radu Șapcă, Gheorghe Tattarescu, Ioan Voinescu, Vasile Boerescu, Grigore Alexandrescu, Theodor Amann, Pavel Zăgănescu, Ana Ipătescu, și mulți alții … iar în Moldova … Frații Alecsandri (Vasile și Iancu), Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Ionescu, Ion Ionescu de la Brad, Costache Negri, Manolache Costache Epureanu, Gheorghe Cozadini și mulți alții.
Sub „ucenicia” lor s-a format o altă generație care a pregătit și realizat în 1918 Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu România, realizându-se visul de aur al românilor, acela de a trăi într-un singur stat – România Mare.

Prof. Rus Augustin

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5