Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, la hramul Mănăstirii Piatra Fântânele
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
La sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, joi, 8 septembrie 2022, Mănăstirea de la Piatra Fântânele, județul Bistrița-Năsăud, situată în Pasul Tihuța, la cota 1200, la granița dintre Transilvania și Bucovina, și-a sărbătorit hramul, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a mii de credincioși și a oficialităților locale, județene și centrale.
Cu acest prilej, de la ora 10:00, la Altarul de vară din proximitatea așezământului monahal, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Maică și Fecioară”, îndemnându-i pe credincioși să se roage cu sârguință Maicii Domnului. Totodată, a explicat semnificația numelui Maria, spunând că „acest nume cuprinde toate virtuțile de pe pământ”.
„Fecioara Maria este chintesența tuturor virtuților, chiar numele ei este atotcuprinzător. Marie nume preasfânt, în ceruri şi pe ăământ, când aud numele Tău, tresaltă sufletul meu”.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele. La chinonic, interpreta de muzică populară Andreea Pavelean, preoteasa Rodica Fontu și studenții teologi Alexandru Punei și Alexandru Echim au cântat mai multe pricesne închinate Maicii Domnului.
În cadrul slujbei, Întâistătătorul Eparhiei s-a rugat pentru elevii care au început școala. Totodată, la finalul Liturghiei, ierarhul le-a oferit cărți de rugăciune tuturor copiilor prezenți și le-a urat succes în noul an școlar.
De asemenea, duhovnicul așezământului monahal, protosinghelul Gavril Horț, a mulțumit ierarhului pentru prezență, preoților împreună-slujitori, oficialităților și tuturor celor care cercetează și ajută mănăstirea.
În prezent, la mănăstire viețuiesc 26 de maici, stareță fiind savrofora Pamfilia Solcan, iar duhovnic protosinghelul Gavril Horț.
Activitatea misionară, didactică și pedagogică a maicilor
Obștea maicilor de la Piatra Fântânele se ocupă și de 34 de copii din cătunele îndepărtate ale zonei, pe care îi găzduiesc permanent sau temporar și îi ajută să meargă la școală. La mănăstire, ei se bucură de toată libertatea de care un copil are nevoie pentru a crește și a se dezvolta frumos. Maicile sunt implicate trup și suflet în educația lor și țin seama cu foarte multă atenție de înclinațiile pe care le au cei mici. Cu ajutorul lor și a unor profesori de specialitate, aceștia se pregătesc pentru materiile pe care le studiază la școală, dar studiază și pian, vioară, precum și alte instrumente.
Mănăstirea a avut menirea de a educa și forma tinerele generații încă de la înființare. Primul stareț, părintele Vasile Luncan, a fost cel care a sprijinit înființarea școlii din Piatra Fântanele, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când școala a fost închisă, el a fost cel care și-a asumat rolul de dascăl, predând lecții, în incinta mănăstirii, pentru copiii din zonă.
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Citiţi şi:
- Mitropolitul Andrei, alături de credincioşi, la hramul Mănăstirii Piatra Fântânele
- Hramul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele, prăznuit în prezența Mitropolitului Andrei și a mii de pelerini
- Mitropolitul Andrei la Hramul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele
- Mitropolitul Andrei, alături de mii de credincioşi, la hramul Mănăstirii de la Piatra Fântânele
- Mii de credincioși s-au rugat împreună cu ÎPS ANDREI, la hramul Mănăstirii Piatra Fântânele
Comentarii
Motto:
”Printre crestele deluroase scunde, prelungite și cu văi serpentiforme ale Câmpiei Transilvaniei, pe o pantă domoală cu înclinare sud-vestică a satului Visuia, stăruie o mică dar atrăgătoare, îmbietoare și purificatoare mănăstire greco-catolică , ce poartă Hramul Naşterii Maicii Domnului.”
( Livius Gubesch: în revista ”Viața Creștină”, Cluj-Napoca).
Asadar, îafară de mănăstirea ortodoxă de la Piatra Fântânele, în judetul Bistrita-Năsăud mai există o mănăstire cu hramul Naşterea Maicii Domnului. Este vorba despre mănăstirea greco-catolică din satul Visuia, comuna Miceştii de Câmpie.
Inițiativa construirii mănăstirii au avut-o frații de sânge călugări Ieromonah Arieșan Iacob Ioan și Ieromonah Arieșan Gheorghe Grațian, născuți în Visuia si care au intrat în 1942 în noviciatul bazilian de la Obreja-Blaj apoi la Bixad, dar în 1948, odată cu scoaterea Bisericii Greco-Catolice în afara legii și a persecuției, după diferite arestări, condamnări și rețineri din cauza credinței lor, s-au reîntors la Visuia, deschizând un atelier de tâmplărie particular. Aici și-au construit si casa în care au locuit tot restul vieții și pe care ei o considerau mănăstire clandestină, cu program religios. După Revoluția din 1989, cei doi călugări ai Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (O.S.B.M.) și-au intensificat activitatea pastorală , astfel că si-au transformat atelierul lor de tâmplărie într-o capelă, care la 25 noiembrie 1992 a fost sfințită. Tot în anul 1992 au început transformarea casei lor în mănăstire și transformarea capelei într-o biserică cu trei turnuri. Construcția acesteia s-a finalizat în 1995. Prin urmare, în anul 1995 a avut loc sfințirea mănăstirii în duminica dinaintea Nașterii Maicii Domnului, de către Înalt Preasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Lucian Mureșan. Asadar, Mănăstirea Visuia a fost prima mănăstire greco-catolică din România recunoscută după 1990 de Statul Român, rod al activității din perioada de persecuție.
Adaugă comentariu nou