Ing. Alexandru Slavita: Avem stocurile de material antiderapant! Nu putem să dăm cu sare şi apoi să o luăm de pe drum cu lama!
Şeful Secţiei Drumuri Naţionale Bistriţa, ing. Alexandru Slavita, a prezentat, în cadrul Colegiului Prefectural, situaţia privind asigurarea viabilităţii drumurilor naţionale din administrare, în acest sezon rece.
„Pe cei 290 de km de drum naţional pe care-i avem în administrare şi pe care trebuie să-i menţinem viabili, noi acţionăm din şase baze de deszăpezire şi patru puncte de sprijin, per total zece unităţi operative, toate fiind dotate cu echipamente, materiale antiderapante, cu personal deservent de utilaje, plus personalul propriu care asigură în permenenţă monitorizarea traficului şi a evoluţiei fenomenelor meteo. (...) Pe toţi aceşti 290 km avem 34 de autoutilaje cu lamă şi răspânditor, 10 încărcătoare, două autofreze în baza din Tihuţa, un remorcher şi un autogreder. De la începutul iernii am avut multe episoade cu zăpadă, chiar viscol în Piatra Fântânele şi uneori am fost puşi în situaţia de a se circula în condiţii de iarnă din cauza duratei mari pe parcursul căreia au căzut precipitaţii, la temperaturi scăzute. Nu am avut fenomene de blocare a traficului sau să închidem circulaţie, pentru că utilajele noastre au acţionat în permanenţă”, a declarat ing. Slavita.
Şeful SDN Bistriţa a recunoscut că au fost foarte multe telefoane de la participanţii la trafic sau de la jurnalişti care întrebau „de ce este zăpadă pe drum?”. „Când ninge, avem o perioadă de intervenţie. Materialul antiderapant are nevoie de 3-4 ore ca să-şi facă efectul, nu putem să dăm cu sare şi după aceea să venim cu lama şi să o dăm afară”, a explicat Alexandru Slavita.
Şeful SDN Bistriţa a precizat că există un contract de aprovizionare pentru materialul antiderapant, pentru sezonul noiembrie 2018 – martie 2019. Din cele 10.800 tone de sare prevăzute iniţial, 9.800 tone sare au fost deja aduse, iar pentru diferenţa există contract. „În stoc avem în jur de 500 tone sare şi avem şi un contract şi pentru nisip, 500 tone, din care 100 tone au fost transportate ieri. Având în vedere evoluţia vremii, estimez că în câteva zile vom ajunge cu stocurile la peste 1000 tone material antiderapant, iar cantitatea contractată ne va ajunge. Dacă în februarie vor mai veni zăpezi, vom face un act adiţional pentru a menţine drumurile la un nivel de viabilitate corespunzător”, a declarat ing. Slavita.
Citiţi şi:
- Peste 220 de tone de material antiderapant, împrăştiate pe drumurile naţionale din judeţ. Zilnic, stocurile de sare sunt aprovizionate
- Prefectura dă asigurări: stocurile de sare, materiale antiderapante ale drumarilor sunt reale!
- Prima intervenţia a drumarilor pe DN 17, în Pasul Tihuţa. A fost stabilită firma care va deszăpezi drumurile naţionale!
- Alexandru Slavita: La Piatra Fântânele se consumă material antiderapant cât pentru judeţul Satu Mare
- Parazăpezile au ajuns când zăpada era de un metru în Pasul Tihuţa!
Adaugă comentariu nou