Inima profesorului Ștefan Bachiș, Cetăţean de Onoare şi fost director al Şcolii Rebra, a încetat să bată pe pământ
Localitatea Rebra este învăluită de tristețe, jale și lacrimi. Toată comunitatea este în doliu pentru că a plecat în veșnicie profesorul Ștefan Bachiș. Inima lui bună și generoasă a încetat să mai bată vineri, 13 martie, după amiază. Miercuri, 11 martie, a suferit o intervenție chirurgicală pe cord, care s-a anunțat a fi o reușită. Din păcate, profesorul Bachiș Ștefan a părăsit această lume lăsându-și familia devastată, rudele, prietenii, oamenii din Rebra, încremeniți de uimire și durere. Nu știm dacă el a ales aceată plecare rapidă, uimindu-i pe toți cei ce l-au cunoscut sau data de 13 martie a fost scrisă în cartea sfântă a lui Dumnezeu, ca fiind plecarea lui din viața pământeană. Nimeni nu poate cunoaște planurile pe care le are divinitatea cu cei ce sunt locuitori vremelnici ai acestei lumi. A plecat în veșnicie, și-a luat zborul spre cer, a plecat în tăcere, cu discreție, cu demnitate, așa cum a și trăit.
Ștefan Bachiș, înainte de orice, a fost un om de mare omenie, un soț bun, un tată de excepție, un bunic iubitor, un locuitor statornic al ținutului minunat al Rebrei. Absolvent al Liceului George Coșbuc, din Năsăud, a urmat Institutul Pedagogic de 3 ani din Suceava, specialitatea istorie-geografie, continuându-și apoi studiile la Facultatea de Istorie- Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai”, Cluj.
Ca profesor, obține cu note mari toate gradele didactice ( grad definitiv, gradul II, gradul I) iar între anii 2000-2011 i se acordă gradații de merit precum și distincția „Gheorghe Lazăr” clasa I, distincții cu care sunt răsplătite cadrele didactice pentru rezultatele lor la clasă, pentru activitățile extracurriculare și implicarea în viața socială, culturală, spirituală a comunități din care fac parte.
Profesorul Ștefan Bachiș a fost managerul Școlii Generale Rebra 16 ani, timp în care a promovat imaginea acesteia, s-a implicat în dotarea și modernizarea grădinițelor și celor două clădiri ale școlii din centrul comunei și a anexelor din zonele îndepărtate ale satului. Inteligent, întreprinzător, Ștefan Bachiș a inițiat și condus proiectul intercultural, internațional dintre localitatea Rebra și localitatea franceză Pringy în anii 2002- 2006, continuând în același cadru cu proiectul „Cetățeanul” până în 2009.
Acestă punte culturală dintre cele două comunități a făcut cunoscute tradițiile și obiceiurile rebrenilor, încântându-i pe francezi cu frumusețea portului popular, cu bucatele alese, tradițonale, cu care au fost ospătați. Prin această inițiativă, profesorul Ștefan Bachiș a dat șansa mai multor rebreni să ajungă în ținuturile partenerilor francezi, să facă cunoștință cu altă formă de civilizație din Europa.
Istoric și patriot cu toată ființa sa, profesorul rebrean a participat la toate acțiunile importante ale Departamentului Năsăud al organizației A.S.T.R.A. implicându-se în a promova cu generozitate fapte culturale, personalități marcante care au trăit și au făcut cinste ținutului grăniceresc, în prezent și din alte vremuri. S-a implicat în activitatea sportivă a comunei, fiind mult timp titular în echipa de volei, câștigătoare a numeroase concursuri la nivel județean și interjudețean, a fost președintele asociației sportive și antrenor al echipei de fotbal din comună, a organizat atractive competiții de tenis de masă și șah. În plan social, s-a implicat pentru bunul mers al comunității, participând direct la elaborarea și implementarea multor proiecte în calitate de consilier local la Primăria Rebra, începând din anul 1994 și până în prezent.
Tot ce a făcut pentru comuna lui dragă a pornit din inima unui mare patriot, iubitor al ținutului de poveste de unde-și trage seva, locul unde s-a născut, a copilărit, a învățat, iar apoi după anii de studii universitare a revenit să picure în inima elevilor rebreni dragostea față de istoria neamului, să le transmită un noian de cunoștințe precum și valorile morale ale stămoșilor, ale ardelenilor, ale rebrenilor care au stat cu fruntea sus, chiar dacă au fost loviți de furtuni ori vicisitudile vremurilor trecute.
Ștefan Bachiș a fost un profesor cu o vocație de dascăl de excepție. Cine a avut ocazia să-l asculte vorbind în calitate de istoric, a rămas cu cea mai de preț amintire. Era o enciclopedie în domeniu, unic, ca urmare a concepției sale despre destinele școlii românești, inegalabil în postura de cetățean drept, cinstit, mare iubitor de adevăr, un fin și rafinat povestitor, un spirit elevat, inteligent, cu un ascuțit simț al umorului.
Ștefan Bachiș a fost iubit de oamenii satului pentru înțelepciunea cu care-i îndruma, îi ajuta să-și rezolve problemele pe care le aveau, acesta fiind un priceput psiholog care știa să atingă cele mai sensibile și tainice părți ale sufletului uman. Autor a mai multor cărți de specialitate, documentare, cea mai imporantă fiind „Rebra- Repere monografice”, studiu monogrfic la care a trudit împreună cu profesorul Viorel Rus, istoric, rebrean și iubitor al ținutului de poveste și dor de pe Valea Rebrei. Lucrarea de o importanță covârșitoare, impozantă, complexă, științifică este bazată pe o documentare autentică, din arhive. Această monografie îi face pe cei doi mari istorici, nemuritori pentru neamurile rebrenilor, dar și pentru generațiile ce vor urma. Sunt convinsă că locuitori din această frumoasă localitate vor ști să prețuiască această carte de o inestimabilă valoare pe care le-a lăsat-o cu trudă, dar și cu multă iubire, cei doi mari istorici, Viorel Rus și Ștefan Bachiș, și o vor pune la loc de cinste în lada lor de zestre, fiind „ ea însăși un reper și un model pentru felul în care se slujește meseria de istoric și se respectă comunitatea căreia îi aparții.”( Valentin Orga)
Vestea plecării în eternitate a profesorului Ștefan Bachiș mi-a sfâșiat sufletul. A fost vărul meu cel mai drag. Tații noștri au fost frați, au făcut armata împreună în România când Ardealul era sub stăpânirea ungurilor, s-au iubit, s-au respectat, au luptat pentru o țară unită, au fost neîntrecuți patrioți. Amândoi ne-au lăsat drept moștenire iubirea lor pentru locurile natale, pentru neam, pentru cinste și adevăr. Alături de Ștefan am copilărit, el a fost prietenul, confindentul, apărătorul meu în anii tinereții, apoi, când am intrat pe tărâmul cuvântului scris, a devenit sfătuitorul meu, criticul cel mai realist, cel mai drag partener de discuții despre viață, despre lume, despre vremurile prezente, despre persoanele dragi care au poposit în viața amândorura. Avea o putere de neînchipuit de a aduce bucurie în sufletul celor cu care comunica, de a ajuta oamenii să treacă mai ușor peste problemele ce le apăsau umerii, făcea cu șarm haz de necaz de momentele care îi necăjea sufletul, era carismatic și putea întreține o discuție elevată, din orice domeniu, oricât de prețențios ar fi fost publicul din fața sa.
Am un noian de amintiri cu Ștefan. Îmi este nespus de greu să scriu despre el, la trecut. Îi văd zâmbetul trist... Nu a fost pregătit să părăsească această lume, totuși, cred, că sufletul lui zboară spre Cer fără mari regrete. Și-a îndeplinit cu cinste menirea pe care a avut-o pe acest pământ, a lăsat în urma sa fapte care-l onorează, oameni cu sufletele încărcate de iubire pentru cel care a avut marea calitate de om, de profesor de excepție, de soț, de tată și mai ales de bunic, mereu zâmbitor.
Numele profesorului Ștefan Bachiș va fi dus mai departe de urmașii săi, de comunitatea care-l va cinsti cu pioșenie, fiind una din cele mai alese personalități ale Rebrei!
Drum lin spre stele, drag și iubit profesor!
Dumnezeu să te primească în Împărăția Sa, om de omenie, prieten drag, Cetățean de Onoare al Rebrei!
Vei fi mereu în sufletul meu, al familiei mele, dragul meu văr, dragul nostru naș!
Suntem alături de familia ta răpusă de durere! Nu te vom uita cât vom fi pământeni!
Mangalia, martie 2020, Saveta Bachiș- Georgescu (Dora Alina Romanescu)
Școala Gimnazială Nr. 1 Rebra:
·
Cu mare durere în suflet anunțăm trecerea la cele veșnice a celui care a fost Bachiș Ștefan, profesor de istorie, diriginte și director la Școala Gimnazială Nr. 1 Rebra, dar și cetățean de onoare al comunei Rebra.
Un ultim omagiu din partea foștilor colegi și a conducerii școlii.
Condoleanțe familiei, dnei Aurica Bachiș, Aurora Gheorghiță, Fănică Bachiș și Bogdan Bachiș!
Citiţi şi:
- Rebra, comuna în care valorile sunt recunoscute. Primii cetăţeni din istoria comunei, cinstiţi de comunitate
- Profesorul Ștefan Bachiș- un omniprezent plecat prematur dintre noi
- Sfinţirea troiţei în memoria eroilor anticomunişti
- O reuniune de suflet şi inimă-„Întâlnirea Rebrenilor – locuitori ai Bistriţei”
- REBRA, ÎN ROMANELE ALINEI ROMANESCU
Adaugă comentariu nou