Inspectorul şcolar general Camelia Tabără: Populaţia şcolară, în scădere cu 5% faţă de anul şcolar precedent
Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a anunţat, în cadrul Colegiului Prefectural, că populaţia şcolară este în scădere cu 5% faţă de anul şcolar precedent, principala cauză fiind scăderea demografică. Astfel, dacă anul trecut, clopoţelul suna pentru 47.700 elevi şi copii, anul acesta sunt în evidenţele IŞJ B-N 45.373 de copii, în 102 unităţi şcolare cu personalitate juridică finanţate de Consiliul Local şi cinci unităţi cu personalitate juridică finanţate prin Consiliul Judeţean. Practic, vorbim despre peste 2300 de clase de elevi şi grupe de preşcolari în 204 structuri.
La nivelul judeţului nostru, sunt 3700 de cadre didactice, în creştere faţă de anul trecut, şi anume 2835 titulari, 665 suplinitori calificaţi, 39 de profesori asociaţi, 94 de pensionari şi 67 de cadre didactice fără studii corespunzătoare postului. Potrivit inspectorului Camelia Tabără, termenul de „necalificaţi” este drastic, asta pentru că acele 67 de persoane reprezintă absolvenţi fără licenţă, ingineri cu specializare corespunzătoare dar fără „modul pedagogic”, situaţia fiind întâlnită mai des la învăţământul profesional şi tehnic. „Pare oarecum surprinzător, mai puţini copii şi mai multe cadre didactice. Am o explicaţie: conform statutului, cadrele didactice care au peste 25 ani vechime au dreptul să solicite normă didactică de 16 ore în loc de 18 ore. În toate structurile am solicitat directorilor să normeze personal calificat la limba străină şi sport, la ciclul primar. Avem absolvenţi care vin şi solicită ore. În plus avem o creştere a numărului de copii cu CES, la nivelul judeţului, şi fiecare copil cu cerinţe educaţionale speciale, la conversia de efectiv al clasei, creşte cu trei efectivul”, a explicat Camelia Tabără. Potrivit acesteia, în unităţile şcolare activează 440 de cadre auxiliare şi 800 de persoane din zona TESA, creşteri fiind în zona de fochişti şi şoferi.
În ceea ce priveşte manualele şcolare, singurele probleme au fost la manualele de clasa a V-a, unde a fost schimbată programa şcolară iar licitaţiile au fost împotmolite de contestaţii. În Bistriţa-Năsăud, pentru ciclul primar, au venit aproape 29.000 manuale, pentru clasa I integral, de asemenea, fiind completate stocurile de manuale şcolare pentru clasele VI-X (aproape 40.000 manuale) şi XI-XII (peste 6100 manuale). „Practic, în acest moment, la clasa a V-a se poate lucra fiindcă Ministerul a găsit soluţia cu acele broşuri distribuite (n.n.- 2567 în B-N), compendiile care au ajuns la toţi copiii şi care sunt un suport minimal pentru o lună-două de şcoală. În momentul de faţă sunt neacoperite manualul de română, de matematică, geografie, limbi străine şi biologie de clasa a V-a. Am avut consfătuiri cu cadrele didactice, avem întâlniri permanente cu acei colegi care sunt încadraţi în clasa a V-a, temelia pentru fiecare lecţie e programa, avem în internet nenumărate resurse educaţionale, noi spunem că nu sunt probleme şi sperăm ca clasa a V-a să însemne o nouă abordare a actului didactic pentru toţi copiii”, a menţionat inspectorul şcolar general.
În context, prof. Camelia Tabără a făcut referire şi la rechizitele şcolare pentru elevii provenind din familii cu venituri mici (venit mediu net lunar/ membru de familia realizat în iulie să fie de maxim 50% din salariu de bază minim brut pe ţară). Contractul a fost încheiat de IJŞ B-N, cu o valoare de 160.000 lei, 7.050 elevi urmând să beneficieze de aceste rechizite.
Citiţi şi:
- Sute de cadre didactice din judeţ vor urma programe de formare profesională continuă în proiectul CRED! Camelia Tabără: S-a resetat abordare didactică!
- Populația școlară, în scădere de peste 5% în ultimii trei ani! Probleme sunt și cu atitudinea față de muncă
- IŞJ BN: Peste 80% din cadrele didactice sunt titulare, doar 1% sunt necalificate
- Camelia Tabără: Ştim că se lasă cu supărări. Am diminuat reţeaua şcolară cu 23 de formaţiuni. Mai puţine clase de-a IX-a la opt licee!
- Ministrul Educaţiei: Manualele pentru clasa a V-a vor ajunge în maximum 5 săptămâni. Lansăm concurs pentru autori de manuale, nu edituri!
Adaugă comentariu nou